News

Legile justiției vor fi modificate din nou. Klaus Iohannis: „România are multe restanțe. Este nevoie de o altă majoritate în Parlament”

30.09.2020 | 18:03
Legile justitiei vor fi modificate din nou Klaus Iohannis Romania are multe restante Este nevoie de o alta majoritate in Parlament
ADVERTISEMENT

Ministerul Justiției va anunţa în cursul zilei de miercuri, 30 septembrie, modificările ce urmează să fie aduse Legilor Justiţiei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele Klaus Iohannis a spus că, pentru adoptarea acestor măsuri este nevoie de o nouă majoritate parlamentară, deoarece majoritatea PSD „poate devia sau distruge” orice proiect care să vizeze sistemul judiciar.

ADVERTISEMENT

Totodată, președintele a spus România va susține la nivel european proiectul ca accesarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului  de drept pentru toate țările membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 18.05: Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă începând cu ora 18.00. Iată principalele declarații ale șefului statului:

ADVERTISEMENT

-„Am avut o întâlnire de lucru cu premierul Orban și ministrul Justiției pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii care să corecteze legile justiției.

Klaus Iohannis, declaratii de ultima ora!

Geplaatst door Fanatik.ro op Woensdag 30 september 2020

România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO, ale Comisiei de la Veneția care trebuie corectate cât mai curând prin reglementări legislative votate de un Parlament responsabil. Majoritatea PSD a dovedit că orice proiect poate fi deviat sau distrus în câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate.

ADVERTISEMENT

-Reintroducerea concusruslui pentru accederea la ICCJ, proceduri transparente pentru numirile procurorilor-șefi, reducerea influenței factorului politic, desființarea SIIJ sunt câteva dintre aspectele care trebuie clarificate. Mai multe detalii va prezenta în această seară ministrul Predoiu.

-Întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim, în spiritul dorințelor societății. Oamenii din mecanismul înfăptuirii actului de justiție trebuie să înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.

ADVERTISEMENT

Lupta anticorupție este extrem de importantă și nu am de gând să-mi schimb abordarea. Nu doar aspectul luptei anticorupție ne interesează, ci întreaga  justiție. Asaltul brutal al PSD asupra justiției a fost pentru că a vrut să oprească lupta anticorupție. Nu a reușit, dar a reușit să o încetinească oareceva.

Apreciez apariția raportului Comisiei Europene despre situația statului de drept în toate statele membre UE. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV care discriminează România și Bulgaria. Lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi, anume că în 2017-2019 evoluția a fost foarte problematică. Aceste lucruri se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate în această seară de ministrul Justiției.

Suntem de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului  de drept. Noi vrem să ajungem exemplu de urmat pentru alții.


În acest sens, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis va avea începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu premierul Ludovic Orban și ministrul Cătălin Predoiu.

De altfel, șeful statului a atras atenția încă din 26 august asupra modificărilor ce trebuie aduse controversatelor Legi ale Justiției și cerea Ministerului să lanseze în dezbatere publică proiecte reparatorii.

Klaus Iohannis, întrevedere cu Ludovic Orban pe tema modificării Legilor Justiției

Pot să reafirm că am toată încrederea că Justiția își va face treaba, dar așa cum am explicat, mă aștept și eu să se lucreze în așa fel încât cei vinovați să plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restanțe ale Justiției și sunt în continuare de părere că se va lucra și se va recupera.

Aici avem un punct foarte important și foarte sensibil. Legile Justiției au fost ciuntite de PSD, PSD care a încercat să pună mâna pe Justiție, să politizeze Justiția și să o controleze. Nu le-a ieșit, fiindcă românii au ieșit la referendum și au spus «Stop!».

Dar legile încă nu au fost corectate, și în acest sens am avut solicitarea spre Guvern și am discutat aceste chestiuni inclusiv cu ministrul Justiției să se apuce de niște proiecte prin care se repară legile Justiției care au fost aduse într-o formă parțial total nepotrivită de majoritatea PSD-istă.

Am mari speranțe, repet, am mari speranțe că în această toamnă deja vom avea proiectele care vin să repare legile Justiției, și care să redea și demnitate și posibilitate judecătorilor, procurorilor ca să facă ordine și în dosarele care sunt restante”, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă susținută la vremea respectivă.

Ministerul Justiției lansează în dezbatere publică proiectele reparatorii ale legilor Justiției

Tot pe 26 august, Ministerul Justiţiei anunţa că proiectele reparatorii ale Legilor Justiţiei la care făcea referire șeful statului vor fi lansate în dezbatere publică în cursul lunii septembrie, alături de alte acte normative importante pentru sistemul judiciar.

Ministerul Justiţiei salută declaraţia Preşedintelui Iohannis privind legile justiţiei! Ministerul Justiţiei va lansa proiectele reparatorii ale legilor justiţiei în dezbatere publică în cursul lunii septembrie.

După publicarea lor pe site-ul Ministerului Justiţiei până la finalul lunii septembrie, Ministerul Justiţiei va organiza largi consultări cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO etc, înainte de a fi transmis CSM, unde, de asemenea, vor avea loc largi consultări şi discuţii pe marginea proiectelor”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții MJ.

ADVERTISEMENT