Ludovic Orban confirmă schimbarea prefectului din București. Ce se întâmplă cu Traian Berbeceanu

Adrian Baciu   
în HotNews
21/10/2020, 10:35
Ludovic Orban confirmă schimbarea prefectului din București. Ce se întâmplă cu Traian Berbeceanu
Ludovic Orban confirmă schimbarea prefectului din București. Ce se întâmplă cu Traian Berbeceanu. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, va fi schimbat din funcție, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București.

Premierul a confirmat că unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu, un nume vehiculat în ultimele zile în zona PNL și a Guvernului.

Această decizie urmează să fie luată joi, în ședința de Guvern, atunci când Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, se va afla pe lista candidaților.

Ludovic anunță schimbarea prefectului Capitalei. Traian Berbeceanu, printre candidați

Bâlbele administrative și declarațiile controversate date în ultimele zile i-au fost fatale actualului prefect din București, Gheorghe Cojanu. Acesta urmează să fie schimbat din funcție, iar anunțul oficial va fi făcut joi, în ședința de Guvern.

Ludovic Orban a confirmat acest lucru, miercuri, atunci când a mai anunțat că Traian Berbeceanu este printre numele de posibili înlocuitori.

”De luni m-aţi întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunţ decizia de a schimba prefectul înaintea unei şedinţe conduse de prefect, a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi în condiţiile în care trebuiau implementate deciziile din decizia Comitetului.

Astăzi (n.r. miercuri) pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la şedinţa de guvern vom opera această modificare şi, da, Traian Berbeceanu se află printre printre posibilii candidaţi”, a spus Orban.

Orban, despre Berbeceanu: ”Om integru, cu calități”

Întrebat de jurnaliști dacă este corectă numirea lui Berbeceanu, acesta fiind funcţionar public de doar două zile, Orban a spus că atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile legale şi are calităţile necesare, nu este nicio problemă.

”În ceea ce priveşte activitatea domnului Berbeceanu, aceasta este cunoscută. Avem nevoie de un om corect, integru, un om hotărât care a demonstrat în activitatea sa că are capacitatea de a atinge obiectivele care şi le stabileşte”, a mai precizat Orban.

Cine este Traian Berbeceanu?

Traian Berbeceanu este fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. Acesta a fost declarat “Polițistul anului” în 2007 și 2013 la categoria “Combaterea Criminalității Organizate” și cel mai bun polițist al României în 2013.

Până să ajungă în preajma unei asemenea funcții, Berbeceanu a avut probleme serioase. Acesta a fost acuzat că a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere si care a generat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu era învinuit de favorizarea infractorului și a fost trimis în judecată. A fost achitat, în prima instanță, pe 30 iunie 2016, după care în martie 2018 a început judecata în apel.

Interesant este că Traian Berbeceanu a stat în arest aproape o lună, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul deschis pe numele lui de DIICOT Alba, deși nu existau absolut deloc probe care să constate vina. Mai multe detalii, AICI.

Închide ×