News

Ludovic Orban: ”Dacă ajungem la 1.200 de cazuri noi pe zi, vom fi obligați să luăm măsuri”

20.07.2020 | 22:14
Ludovic Orban Daca ajungem la 1200 de cazuri noi pe zi vom fi obligati sa luam masuri
Premierul Ludovic Orban/ Foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat, la Digi24, că o creștere a cazurilor noi de infecție cu coronavirus la 1.200 pe zi ar putea determina Guvernul să ia noi măsuri restrictive. Deși a evitat să spună dacă ar putea urma o nouă perioadă de carantină, Orban nu a exclus măsuri de carantinare locală.

Ludovic Orban a spus că răspândirea epidemiei din ultima perioadă a fost provocată de lipsa cadrului  legislativ care să permită izolarea și carantinarea persoanelor infectate sau suspecte de infectare cu coronavirus,  precum și de campania celor care neagă pericolul COVID-19.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a pus Guvernul în situația să nu mai  poată respecta calendarul de relaxare stabilit inițial. ”România a avut un plan de relaxare foarte bine  gândit, bine pus la punct, pe baze științifice dar ne-am confruntat cu această campanie…”, a spus șeful Guvernului.

Orban: ”La 1.200 de cazuri, ne apropiem de un prag de risc”

Ludovic Orban a avertizat că nerespectarea normelor de protecție riscă amplifice numărul de cazuri noi, situație în care Guvernul va trebui  să impună noi restricții.

ADVERTISEMENT

Nu ne dorim să mai luăm nicio măsură restrictivă, care să afecteze negativ economia și activitățile care se derulează. Nu vrem să ajungem în situația să fim obligați, dar dacă ajungem la 1.200 de cazuri, ne apropiem de un prag de risc și putem ajunge în situația să luăm măsuri care pot fi de carantinare locală, zonală, de închidere a unor capacități economice”, a precizat premierul.

El a spus că, odată cu intrarea în vigoare a Legii carantinării, se vor lua măsuri care-i vor viza și pe cei care s-au externat deși erau infectați sau care au refuzat internarea de la început.

ADVERTISEMENT

Fiecare direcție de sănătate publică va emite deciziile privitoare la aceștia: fie se internează în spital, fie sunt tratați în izolare la domiciliu. Toată baza de date a Ministerului Sănătății va fi transmisă Ministerului  de Interne, cu controale privind modul în care se respectă izolarea la domiciliu”, a anunțat Orban.

Premierul a avertizat că cei care au fost infectați și nu s-au autoizolat riscă să fie trași la răspundere penală în pofida deciziei Curții Constituționale prin care vechea formă în care se instituia carantina a fost declarată neconstituțională.

ADVERTISEMENT

El a dat exemplul unor soți, amândoi infectați, care au părăsit spitalul la cerere, s-au  dus acasă și și-au infectat atât copiii, cât și părinții unuia dintre soți. Ambii părinți au ajuns la terapie intensivă, mama având nevoie  de ventilare mecanică.

 

ADVERTISEMENT