News

Ludovic Orban, despre salariile de anul viitor. “Nu va îngheţa salariul minim”

06.09.2020 | 18:33
Ludovic Orban despre salariile de anul viitor Nu va ingheta salariul minim
Reacția premierului Orban după protestul din București: ”Există unii care parcă nu îşi iubesc copiii” .Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a declarat că salariul minim pe economie “nu va îngheţa” în anul care urmează. Potrivit șefului Guvernului, o eventuală creştere salarială va fi luată în calcul abia după analizarea situaţiei economice.

“Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea”, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei vizite la Bistrița.

ADVERTISEMENT

”Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei. Sigur că inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD pe la 5%, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7-2,8%”, a adăugat premierul.

Salariul minim pe economie ”nu va îngheța”

”Acestea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă, evident, un coeficient, care este rezultat din creşterea sau scăderea economică. Dacă e scădere economică, nu scade salariul minim. Dacă e creştere economică, e un coeficient care poate să determine o creştere uşoară a salariului minim”, a ținut să precizeze șeful guvernului.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, o creştere artificială a salariului minim ar avea drept consecință pierderea unor locuri de muncă. Asta în cazul în cazul în care unele companii străine ar decide să se mute în afara României din cauza creșterii costurilor de producție.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că nu este deranjat deloc pentru că în această perioadă nu se organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi în domeniul public. Mai mult, el a precizat că unele instituţii “funcţionează foarte bine şi fără noi angajări”.

ADVERTISEMENT

“Vă spun sincer că nu mă deranjează articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public. Am constatat în mai multe instituţii că funcţionează foarte bine şi fără noi angajări, ba unele instituţii au funcţionat bine şi în perioada de stare de urgenţă, cu telemunca”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul este de părere că administraţia trebuie să devină partenerul cetăţeanului, iar drepturile cetăţenilor să poată fi obţinute într-un timp cât mai scurt. El a evidențiat digitalizarea administraţiei ca o prioritate a Executivului pe care îl conduce.

ADVERTISEMENT