Ludovic Orban explică de ce nu se deschid restaurantele pe 15 iunie: “Este un risc epidemiologic major!”

Marian Popovici   
în HotNews
10/06/2020, 19:04
Ludovic Orban explică de ce nu se deschid restaurantele pe 15 iunie: “Este un risc epidemiologic major!”
Primul-minisru Ludovic Orban/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat că restaurantele în spații închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza numărului mare de persoane care stau mult timp și nu poartă mască. 

Ludovic Orban explică de ce nu se deschid restaurantele pe 15 iunie

Prim-ministrul s-a aflat miercuri la Brăila, acolo unde a fost întrebat de faptul că mai multe patronate din turism spun că vor acționa în instanță Guvernul pentru subminarea economiei naționale, fiind nemulțumite că restaurantele nu se vor redeschide pe 15 iunie:

“Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant… Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune…

V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic.

“Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii”

Faptul că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri.

Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii“, a replicat Orban, conform News.ro.

“După 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităţilor, în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor”

Premierul s-a apărat spunând că a permis redeschiderea teraselor: “Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de faţă să dai drumul la această măsură.

Dacă urmăriţi, în general, am permis reluarea acelor activităţi în primă fază care se desfăşoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfăşoară în spaţiu închis, au un risc epidemiologic mai mic”, a spus premierul.

Ludovic Orban a adăugat că măsurile de relaxare propuse pentru data de 15 iunie rămân cele pe care le-a nominalizat președintele Iohannis:

“Sigur că, dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit şi după 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităţilor, în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor.

Sigur, vor rămâne activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate”, a precizat Ludovic Orban.

Închide ×