News

Ludovic Orban i-a dat ordin lui Raed Arafat să facă o modificare în Hotărârea de Guvern referitoare la starea de alertă. Răspunsul șefului DSU

15.07.2020 | 19:58
Ludovic Orban ia dat ordin lui Raed Arafat sa faca o modificare in Hotararea de Guvern referitoare la starea de alerta Raspunsul sefului DSU
Nelu Tătaru, Marcel Vela și Raed Arafat au fost convocați de urgență la Guvern. Se anunță noi restricții. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban va prelungi starea de alertă, însă nu vor fi introduse restricții noi, lucru de care se temeau mai mulți cetățeni.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat poporul român că starea de alertă va fi prelungită, din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

În consecință, Guvernul Orban adoptă în ședința de miercuri seară, 15 iulie, decizia de a prelungi starea de alertă în România încă 30 de zile.

Ludovic Orban a modificat împreună cu Raed Arafat HG-ul referitor la starea de alertă

Premierul Orban a menționat că prelungirea stării de alertă nu va include noi restricții și nu vor fi incluse reglementări privind carantina și izolarea.

ADVERTISEMENT

Pentru acestea se va aștepta votul Senatului, care trebuie să decidă în ce fel va fi modificată legea carantinării, cea care e considerată de unele voci din societate drept aberantă.

Ludovic Orban a anunțat că după ce Senatul va vota legea, președintele o va promulga, urmând să fie convocată o ședință de guvern pentru a completa actul normativ prin care se prelungește starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Totodată, Guvernul Orban va aproba în ședința extaordinară din 15 iulie un raport privind măsurile luate în perioada 16 martie – 15 mai. Potrivit Ralucăi Turcan, raportul va cuprinde munca de la toate ministerele și va fi transmis Parlamentului.

Măsura de a prelungi starea de alertă se va lua prin hotărâre de guvern, Parlamentul fiind exclus din ecuație în această chestiune, lucru care i-a nemulțumit pe cei din PSD.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful DSU, a scos din lege prevederile care făceau referire la carantinare și izolare, la cererea expresă a lui Ludovic Orban.

„Raed Arafat: Am derulat toată procedura. Am avut Grupul Tehnico-Ştiinţific şi s-a realizat împreună cu Centrul Naţional de Comandă şi Conducere a Intervenţiei nota de fundamentare, pe motivaţia de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă şi a măsurilor care trebuie să fie implementate pe parcursul stării de alertă. Proiectul de hotărâre a fost aprobat şi măsurile au fost aprobate în cadrul CNSU şi urmează să supunem spre aprobare proiectul de hotărâre de Guvern. Nu e nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri”, a declarat Arafat, potrivit stiripesurse.ro.

Nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm acelaşi dispozitiv. Singura problemă pe care o avem până se aprobă legea este că va trebui să scoatem din anexa 3 textul despre izolare şi carantinare, să-l introducem imediat după intrarea în vigoare a legii şi o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară”, i-a replicat Orban. Ulterior, Arafat i-a confirmat că a fost scoasă anexa la care făcea referire premierul.

ADVERTISEMENT