News

Ludovic Orban îi contrazice pe experți: „Teorie falsă! Cei care spun că România nu testează destul sunt mincinoși”

02.04.2020 | 22:08
Ludovic Orban ii contrazice pe experti Teorie falsa Cei care spun ca Romania nu testeaza destul sunt mincinosi
Ludovic Orban a fost la DSP și a răspuns la telefoane. Ce cariera i-a sugerat un interlocutor. Foto: Inquam / Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință nu cunosc multe despre coronavirus, însă un singur lucru e cert. Că vorbim despre medici, virusologi, epidemiologi sau reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, toți sunt de acord când vine vorba despre testare.

Ludovic Orban, despre testare

Testarea este singurul mod dovedit științific care poate face diferența dintre colaps și succes. „Testați, testați, testați”, este mesajul transmis de OMS cu fiecare ocazie.

ADVERTISEMENT

De altfel, scenariul utopic prin care toată lumea ar fi testată într-o zi ar duce la dispariția instant a coronavirus. Din păcate, rămâne un scenariu imposibil de pus în practică, însă unele țări precum Germania reușesc să atingă o cifră lăudabilă de aproximativ 400.000 de teste pe săptămână.

Coreea de Sud este țara care a testat cel mai mult până acun și, implicit, a reușit să stăvilească coronavirus. SUA crește vertiginos în statistici, cu câte 20.000 de cazuri pe zi, tocmai pentru că testează.

ADVERTISEMENT

În schimb, România are o capacitate limitată de testare, de aproximativ 1.500 de teste pe zi, care ar putea crește la 4000 sau 6000 de teste într-un viitor oarecare.

Cu toate acestea, Ludovic Orban susține cu tărie că lucrurile stau grozav în țara noastră și compară situația bună din România cu situația proastă din Italia, țară care a sărit deja de 100.000 de cazuri.

ADVERTISEMENT

„Nu-mi place să vorbesc, am propria autoevaluare, dar puteți compara cu alte țări. Primul caz a fost în România în 26 februarie. În aceeași zi, în Spania erau 2 persoane, în Franța erau 12, Italia avea peste 150. Putem analiza care este numărul de cazuri acum. În România avem 2.738, în timp ce Spania are zeci de mii de cazuri, în Franța zeci de mii de cazuri, iar la bilanțul deceselor putem constata că în România este mult mai mic.

Este o teorie falsă. România a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt alți parametri, nu depindem numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi. Legat de numărul de centre de testare, noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri. Noi, pentru a putea crește capacitatea de testare am mobilizat toate entitățile. E vorba și de câte persoane trebuie testate, am redus timpul între momentul recoltării și timpul de diagnosticare, creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte. Creștem capacacitatea de diagnosticare în fiecare zi și va crește până la necesar, fie 5.000 sau 6.000 de teste pe zi”, a explicat Orban la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ceea ce nu spune Premierul însă, e că în momentul în care o persoană moare pentru că a fost infectată cu coronavirus, dar acea persoană nu a fost testată, statisticile nu vor fi „pătate” în mod negativ.

Profesorul Alexandru Rafila a ridicat această problemă în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat Libertatea: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. Rămâne să vedem cât, cazuril de infecţie cu Covid-19, cât reprezintă din aceste 650 de cazuri”. Desigur, este aproape imposibil de crezut că în fiecare zi la 650 de persoane se vor efectua autopsii, astfel că românilor nu le rămâne de cât să aștepte ca timpul să treacă, pentru a vedea dacă România va călca pe urmele Italiei, așa cum se așteaptă scepticii, sau epidemia din țara noastră va fi eradicată într-un mod miraculos.

ADVERTISEMENT