Ludovic Orban insistă ca alegerile să aibă loc pe 6 decembrie: „În toate țările s-au organizat”

Bogdan Solomon   
în HotNews
21/10/2020, 15:35
Ludovic Orban insistă ca alegerile să aibă loc pe 6 decembrie: „În toate țările s-au organizat”
Ludovic Orban nu știe cum funcționeaza secțiile ATI. Sursa foto: hepta.ro

Chiar dacă virusul SARS-COV-2 se răspândește din ce în ce mai agresiv pe teritoriul României și împinge încet, dar sigur pe marginea prăpastiei un sistem sanitar care oricum era total nepregătit pentru a face față unei astfel de situații, Ludovic Orban nici nu concepe ca alegerile parlamentare să nu aibă loc pe data de 6 decembrie.

Ba chiar afirmă răspicat că autoritățile „au prevăzut modalități clare” atât în ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale, cât și a votului propriu-zis. „Nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a virusului”, dă asigurări premierul, amintind că la fel se întâmplă și în Statele Unite ale Americii, unde bilanțul este, în opinia sa, de-a dreptul îngrijorător.

În schimb, PSD și Pro România insistă asupra Parlamentului să amâne acest scrutin, dat fiind numărul tot mai mare al cazurilor de îmbolnăvire înregistrate în ultimele zile. Doar în intervalul 20-21 octombrie au fost raportate 4.848, cea mai importantă creștere de la declanșarea pandemiei, precum și 69 de decese.

Ludovic Orban nici nu concepe ca alegerile să nu aibă loc pe 6 decembrie

Din punctul nostru de vedere, alegerile nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a virusului. Noi am prevăzut modalităţi clare de desfăşurare a campaniei, de asemenea, pentru organizarea zilei votului.

Şi, atât timp cât candidaţii respectă aceste măsuri, echipele de campanie respectă aceste măsuri, riscul de răspândire a virusului nu creşte odată cu alegerile.

În toate ţările în care erau prevăzute alegeri s-au organizat alegeri, alegeri prezidenţiale în Polonia, alegeri parlamentare în Croaţia, se vede, în Statele Unite sunt alegeri prezidenţiale, gândiţi-vă că Statele Unite are un nivel de răspândire a virusului mult mai mare decât nivelul de răspândire din România.

Repet, respectarea regulilor pe care le-am stabilit pentru derularea campaniei electorale, de la obligativitatea portului măştii pentru toţi candidaţii şi echipele de campanie, indiferent de indicele de răspândire a virusului, deci asta e în toată ţara, până la limitarea adunărilor publice.

Am limitat la 20 de persoane în spaţii închise şi la maxim 50 de persoane în spaţii deschise, cu toate regulile de distanţare.

De asemenea, regulile privitoare la interacţiunea cu cetăţeanul, inclusiv regulile în care se distribuie materialele electorale, respectare acestor reguli nu permit creşterea riscului de răspândire a virusului”, a declarat premierul Ludovic Orban, prezent la Piteşti pentru depunerea listelor de candidaţi ai PNL  în judeţul Argeş.

Închide ×