News

Ludovic Orban și-a lansat noul partid, Forța Dreptei: „Facem o construcție pe termen lung“

Fostul președinte al PNL a anunțat înființarea unui nou partid de centru-dreapta, denumit Forța Dreptei. Orban a făcut anunțul alături de parlamentarii care au demisionat din PNL pentru a-l urma în acest proiect politic.
14.12.2021 | 12:52
Ludovic Orban sia lansat noul partid Forta Dreptei Facem o constructie pe termen lung
Ludovic Orban și cei 15 parlamentari care au părăsit PNL au înființat un nou partid, Forța Dreptei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a anunțat, marți, înființarea unui nou partid de centru-dreapta, denumit Forța Dreptei. Noua formațiune politică va fi bazată pe ideologia liberală și valorile creștine.

„Considerăm că e o obligație democratică și mai ales morală pentru noi de a continua să reprezentăm cetățenii României care ne-au acordat votul, și-au pus încrederea și speranțele în noi, după ce PNL a decis să fie a cincea roată la căruța PSD. România dinamică, a meseriașilor, a profesioniștilor, a celor care au inițiativă în societate, care creează, care produc, nu mai are astăzi nicio reprezentare politică“, a declarat Orban.

ADVERTISEMENT

„Facem o construcție pe termen lung, o construcție serioasă, care presupune un mod corect, cinstit, onest, loial, de a face politică, care presupune ca la baza politicii să stea profunde valori morale“, a mai spus el.

Orban a mai spus că PNL a devenit „a cincea roată la căruța PSD“. „Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL a părăsit oamenii care au avut încredere în noi, care ne-au acordat votul şi care şi-au pus speranţele în PNL“, a afirmat acesta.

ADVERTISEMENT

„Ei au săvârşit o gravă trădare faţă de aceşti oameni, preferând să stea în bagajele la guvernare ale PSD, preferând să fie adversarul politic nu doar al forţelor de dreapta, ci al tuturor celor care cred în democraţie“, a mai spus Orban despre PNL.

Acesta a precizat că Forța Dreptei este numele provizoriu al noului partid până la organizarea congresului.

ADVERTISEMENT

Forța Dreptei este numele moțiunii cu care Ludovic Orban a candidat pentru un nou mandat de președinte al PNL, la congresul din luna septembrie.

Orban: „Pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit“

Orban a plecat din PNL în octombrie. după ce acest partid a decis să intre în coaliția de guvernare cu PSD, fiind urmat de 16 parlamentari liberali. „Începând de astăzi, pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit, e adevărat, în pat cu PSD!“, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Fostul lider liberal a anunțat pe 12 noiembrie, după ce s-a decis la vot excluderea sa din PNL, că se simte liber să înființeze un nou partid.

ADVERTISEMENT

„Decizia de azi mă face un om liber să îi reprezinte pe oamenii care cred în valorile liberale. Sunt liber să creez o forță politică nouă care să îi reprezinte pe români. Sunt liber să construiesc cu toți colegii mei liberali care au onoare o forță care să dea din nou șansa României pentru un proiect național liberal bazat pe valorile creștine“, a declarat Orban imediat după ședința Biroului Executiv al PNL, în care 31 din cei 35 de membri prezenți au votat pentru excluderea sa din partid.

Iohannis și Cîțu, inamicii fostului președinte PNL

Orban i-a criticat și atunci pe Klaus Iohannis și Florin Cîțu, acuzându-i că au trădat valorile liberale.

Pe 23 noiembrie, Ludovic Orban a venit la sediul central al PNL din București şi şi-a depus demisia, împreună cu ceilalţi 16 parlamentari care au plecat din partid.

Parlamentarii care şi-au înregistrat demisia din PNL sunt Ionel Dancă (deputat), Violeta Alexandru (deputat), Adrian Oros (senator), Nicolae Giugea (deputat), Ion Iordache (senator), Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat). Aceștia vor fonda noul partid împreună cu Ludovic Orban.

Declinul lui Orban, consfințit de alegerile PNL

Fostul lider PNL a pierdut funcția de președinte al partidului la alegerile interne organizate în luna septembrie. El a obținut 1.898 de voturi (39,7%), fiind învins de fostul premier Florin Cîțu, care a primit 2.877 de voturi (60,2%).

Orban și-a anunțat imediat după vot demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și a spus că între el și președintele Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat.

„Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile și acțiunea politică pentru apărarea democrației, a drepturilor și libertăților individuale, pentru apărarea valorilor liberale și, de asemenea, voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum, alături de colegii mei“, a spus el pe scena congresului PNL.

„Vreau să vă anunț de acum că demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni la prima oră pe masa președintelui ales Florin Cîțu. Și vreau să vă mai spun un lucru: din momentul de față între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat“, a mai spus Orban.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS