News

Ludovic Orban nu a avut mână bună la miniștri. Aproape toți membrii cabinetului său au trecut în tabăra lui Florin Cîțu

Miniștrii care au făcut parte din guvernul condus până în 2020 de către Ludovic Orban au trecut fie în tabăra actualului premier, Florin Cîțu, fie nu și-au anunțat susținerea pentru o tabără sau alta.
23.07.2021 | 16:08
Ludovic Orban nu a avut mana buna la ministri Aproape toti membrii cabinetului sau au trecut in tabara lui Florin Citu
Florin Cîțu și-a fidelizat cea mai mare parte a foștilor miniștri ai lui Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

În competiția internă din PNL, premierul Florin Cîțu are avantajul că aproape tot grupul de miniștri liberali din actualul cabinet i s-au raliat, cu o singură excepție, în timp ce Ludovic Orban nu a reușit nici măcar să-i fidelizeze pe foștii săi miniștri.

Dacă unele poziționări împotriva lui  Ludovic Orban nu sunt surprinzătoare din cauza unor dispute mai vechi, cum este cazul Ralucăi Turcan, altele au fost neașteptate, venind din partea unor oameni care erau percepuți ca apropiați ai președintelui PNL.

ADVERTISEMENT

Astfel că Orban a ajuns să fie perceput drept candidatul cu șansa a doua, succesul său depinzând acum de decizia finală a grupului de nehotărâți din partid.

O rivalitate veche cu Raluca Turcan

Fostul vicepremier în cabinetul Orban și actual ministru al Muncii, Raluca Turcan este unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Florin Cîțu, mai ales că este șefa unei organizații județene foarte puternice, cea de la Sibiu. Aversiunea reciprocă dintre Orban  și Turcan are mai bine de 15 ani. În 2006, ruptura dintre PNL și PDL era din ce în ce mai evidentă, iar gruparea Theodor Stolojan  –  Valeriu Stoica, favorabilă fostului președinte Traian Băsescu, era critică la adresa premierului Tăriceanu. Pe atunci lider al PNL București, Ludovic Orban a fost vârful de lance al campaniei de epurare împotriva disidenților din partid, printre care se afla și Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Încă înainte de excluderea din partid a disidenților, Orban a atacat dur reprezentanții grupării Stolojan – Stoica, vâlvă făcânt un discurs susținut în martie 2006 în fața organizației de femei din Alba. „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea”, spunea Orban pentru ca după alte câteva propoziții să adauge: „Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante.” Asta în condițiile în care Turcan încă era vicepreședinte al PNL.

Sorin Cîmpeanu ezită să se pronunțe

Monica Anisie a fost o alegere cumva neașteptată pentru postul de ministru al Educației în guvernul Orban. Ulterior, numele ei a fost pomenit pe lista remaniabililor de fiecare dată când au  apărut zvonuri că Ludovic Orban ar fi intenționat să schimbe o parte dintre miniștri. La instalarea guvernului Cîțu, dintre toate portofoliile pe care liberalii le-au păstrat după ce au cedat o parte celor de la USR-PLUS și UDMR, Educația a avut un nou titular, pe Sorin Cîmpeanu, lucru care explică și de ce Anisie a trecut în tabăra criticilor lui Orban.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, alături de Daniel Constantin, a condus grupul de rebeli din Pro România care a votat instalarea primului guvern al lui Ludovic Orban, iar la alegerile parlamentare din 2020 a fost răsplătit cu un loc eligibil pe listele PNL și apoi chiar cu  funcția de ministru al Educației. Asta nu l-a determinat totuși pe Cîmpeanu să se ralieze taberei lui Orban, până acum ținându-se departe de disputa internă din partid.

Lista lungă a susținătorilor lui  Cîțu

Virgil Popescu a fost ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în guvernul Orban, iar în guvernul de coaliție a rămas doar cu domeniul Energiei. El a făcut parte din grupul liberalilor care s-a raliat de la început lui Florin Cîțu, lovitura pentru Orban fiind cu atât mai grea cu cât Virgil Popescu este și președinte al organizației de Mehedinți a PNL.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a intrat în guvernul Orban ca independent, fostul general ocupând funcția de ministru al Apărării, funcție pe care o deține și în guvernul Cîțu. Între timp a devenit și senator și s-a raliat noului său șef de la Palatul Victoria. La fel a făcut și Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor și actual ministru de Interne.

Un alt ministru în funcție, Bogdan Gheorghiu, titularul de la Cultură, a ezitat o vreme să se pronunțe în privința opțiunii sale pentru Congresul din 25 septembrie însă apoi s-a conformat deciziei luate de organizația din care provine, cea de Suceava. „Sunt alături cu hotărâre de Gheorghe Flutur, în demersul său de a-l susţine pe Florin Cîţu”, a declarat Gheorghiu la începutul lunii trecute, citat de Monitorul de Suceava.

Ca reprezentant al organizației de Cluj, și fostul ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloș este tot în  tabăra Cîțu, apărând tensiuni în coaliție după ce Rareș Bogdan a spus că Boloș a fost un ministru mai bun decât succesorul său de la USR-PLUS, Cristian Ghinea.

Tătaru și Vela: evoluții similare, decizii diferite

Însă cea mai surprinzătoare trecere în tabăra Cîțu a fost cea a lui Nelu Tătaru care, ca ministru al Sănătății, l-a secondat pe Orban în acțiunile de combatere a epidemiei. Faptul că nu mai este ministru al Sănătății, portofoliu care oricum a ajuns la USR-PLUS, nu este o explicație a deciziei sale întrucât Tătaru nu-și mai dorea funcția după lunile epuizante petrecute la acest minister.

În schimb un alt ministru care a fost colaborator apropiat al lui Orban în primul an al pandemiei, Marcel Vela, fostul ministru de Interne, a rămas alături de președintele PNL. Recent, organizația Caraș-Severin, condusă de fostul ministru, s-a pronunțat public în favoarea candidaturii lui  Ludovic Orban.

Oros, singurul ministru în funcție rămas fidel lui Orban

Un alt ministru al acestuia care i-a rămas și acum fidel este Adrian Oros, ministrul Agriculturii. Acesta este singurul ministru în funcție care îl susține pe Orban, chiar și în pofida organizației județene din care face parte. Oros este din Cluj, însă are o relație încordată cu actuala conducere a filialei, alcătuită majoritar din foști membri PDL. Și Ion Ștefan, fostul ministru al Dezvoltării, este un susținător al lui Orban, împreună cu organizația din care provine, cea din județul Vrancea.

Și fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, este perceput ca un apropiat al lui Ludovic Orban, însă susținerea acestuia ar fi mai mult un impediment pentru președintele în funcție al PNL din cauza problemelor penale ale fostului ministru, probleme din cauza cărora a renunțat și la șefia organizației județene Iași.

Însă cel mai ferm susținător al lui Orban din guvernul anterior este Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii. Alexandru a beneficiat de susținerea lui Orban și în acțiunile sale ca ministru, și în cele ca președinte al PNL București, cu toate că au existat critici venite chiar din partid la adresa ei. Chiar dacă este unul dintre oamenii de bază al lui Orban, rămâne de văzut dacă își va păstra funcția de lider al organizației bucureștene, ea avându-l drept contracandidat pe  Ciprian Ciucu, susținător al lui Florin Cîțu.

Grupul neutrilor

În afară de foștii miniștri ai lui Orban care s-au poziționat deja într-un fel sau altul, există un grup a căror decizie este încă necunoscută. În mod firesc, ca independent, ministrul de Externe Bogdan Aurescu se ține deoparte, iar Victor Costache, fost ministru al Sănătății, s-a reîntors la cariera de medic.

Fostul titular de la Justiție, Cătălin Predoiu, este în actuala legislatură deputat de Prahova, iar organizația din acest județ încă nu a luat o decizie în privința candidatului pe care îl susține. Lucrurile nu sunt clare nici în ce-l privește pe Ionuț Stroe, fostul ministru al Tineretului și Sportului. Filiala din care provine, cea din Dolj, s-a pronunțat în favoarea lui Cîțu. Pe de altă parte, Stroe este într-o relație cu Andra Pleșa, fiica iubitei lui Marcel Vela, un susținător al lui Orban.

ADVERTISEMENT