News

Ludovic Orban anunță vârful epidemiei în România. Data la care vor fi redeschise școlile și câți români vor primi șomaj tehnic

16.04.2020 | 22:36
Ludovic Orban anunta varful epidemiei in Romania Data la care vor fi redeschise scolile si cati romani vor primi somaj tehnic
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, premierul României, a declarat, joi seară, că va sta acasă de Paște și îi sfătuiește și pe români să facă același lucru.

Ludovic Orban, precizări de ultimă oră

Ludovic Orban a declarat, la Digi24, că nu a știu cu exactitate măsurile dispuse de acordul între MAI și Biserica ortodoxă Română.

ADVERTISEMENT

“A existat o discuție despre condițiile de sărbătorire. Ministrul de Interne a semnat un acord cu Preafericitul Patriarh. Acea înțelegere, chiar dacă parțial avusesem dicuții, nu o știam în detaliu. Ulterior, acest acord a fost modificat și la ora actuală este confrom tuturor ordonanțelor și rcomandărilor”, a spus premierul, într-o intervenție la Digi24.

Întrebat ce va face de sărbătorile pascale, Orban a spus că va sta acasă, lucru pe care îl recomandă tuturor românilor.

ADVERTISEMENT

“De Paște voi sta acasă, în familie. Aceeași recomandare și pentru români, să stea acasă în familie, să evite orice deplasare, orice contact, să aștepte cei care vor să primească Lumină. Și în perioada de până la Paște să se deplaseze cât mai puțin oamenii”, a precizat Ludovic Orban.

Întrebat dacă a cerut să îi fie adusă Lumina acasă, premierul a răspuns “nu. Nu am cerut încă, sunt ocupat de dimineață până noaptea.”

ADVERTISEMENT

Când va fi vârful epidemiei de coronavirus din România

Premierul spune că s-a revenit la decizia de a carantina la domiciliu pe cei care vin în România

“Cine vine dintr-o zonă roșie va intra în continuare în carantină. În 4 sau 5 județe ne apropiem de capacitatea maximă de carantinare, deci ordinul era doar pentru acele județe, dispunându-se carantinarea la domiciliu.

La ora actuală avem peste 12.000 de locuri de carantină și am solicitat prefecților să apeleze la toate căile legale pentru a crește această capacitate”, a declarat Orban, în contextul crizei de coronavirus din țara noastră. “Tratarea la domiciliu este ultima opțiune”, a mai spus Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Referitor la vârful epidemiei de coronavirus în România, premierul a spus că se așteaptă ca numărul de cazuri să atingă vârful la începutul lunii mai.

“Cam acestea sunt evaluările, probabil între 1 și 5 mai va fi vârful epidemiei. După se va reduce răspândirea, urmând să menținem regulile, astfel încât să scăpăm cât mai repde de virus.”, a mai spus premierul, joi seara.

Orban spune că are încredere că românii vor continua să respecte măsurile impuse de autorități pe fondul epidemiei de coronavirus.

“Am încredere în români, că vor fi la fel de responsabili. Știu că este greu, trec prin privațiuni, dar am încredere că prin acest acomportament corect vom reuși să nu ajungem la un nivel de ridicat în ceea ce privește răspândirea epidemiei”, a mai declarat Ludovic Orban.

Câți români vor beneficia de șomaj tehnic

Premierul a declarat că a fost necesară suplimentarea anumitor bugete pentru a face față provocărilor actuale, pe fondul epidemiei de coronavirus din țara noastră.

“Au crescut cheltuielile pe zona apărărăii, ordinii publice, am crescut alocările pe zona Ministerului Muncii, pentru a face față plăților pentru șomajul tehnic. Avem solicitări pentru peste 550.000 de angajați. Suntem într-o analiză a a nivelului de încărcare pe fiecare sector.”, a precizat premierul.

În plus, șeful Executivului spune că intenționează să pregătească un set de măsuri de protecție și după ce vor fi ridicate măsurile impuse acum prin ordonanțele militare.

“Relaxarea măsurilor se va produce gradual, pregătim un set de măsuri de protecție a cetățenilor și după revenirea la normalitate. Vom redeschide acele activități unde riscurile vor fi foarte mici, va fi graduală, nu putem da drumul la toate activitățile economice care acum sunt oprite”, a precizat premierul, joi seara.

Premierul anunță când ar putea fi redeschise școlile

Întrebat când vor fi redeschise școlile, Orban a răspuns “după 15 mai este posibil să redeschidem pe 20, 25 mai, 1 iunie, cum ne va permite contextul epidemiologic. Niciodată nu am luat în calcul suspendarea anului școlar, obiectivul este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar.”

Legat de resursele pe care le are statul în ceea ce privește echipamentele de protecție, premierul a spus că se lucrează în continuare la aprovizionare, afirmând că și în plan intern au început să fie produse astfel de echipamente.

“Am urmărit în continuare să creștem șansa de a ne aproviziona. Au intrat în producție măștile chirughicale, capacitatea va fi mare și vom avea posibilitatea de a satisface o parte importantă.

Sunt companii care produc combinezoane, nu cu o productivitate atât de mare, dar lucrurile evoluează. Au fost produse izolete, camere cu presiune negativă și pot să anunț că în jurul datei de 25 aprilie-1 mai vom avea capacitatea să producem măști de tip ffp 2″, a mai precizat premierul.

Întrebat de numărul de ventialtoare care au intrat în țara noastră, șeful Guvernului a spus “nu foarte multe, de ordinul zecilor”.

“Avem 242 de cetățeni internați la terapie intensivă, dar nu toți au nevoie de ventilație. Nu pot să vă spun cu precizie numărul, dar este mai mic.

Suntem departe de a atinge capacitatea maximă, dar asta nu înseamnă că renunțăm la toate eforturile de a crește capacitatea. Obiectivul este producerea în România a cel puțin 2.000 de ventilatoare”, a adăugat Orban.

Capacitatea de testare a crescut de la o săptămână la alta

Legat de testarea pentru coronavirus, premierul spune că a crescut capacitatea, chiar dacă în continuare există o lipsă de personal specializat.

“Acolo unde există posibilitatea să folosim un aparat de tip PCR dar nu există personal, s-a stabilit că persoanele care au pregătirea să participe la o pregătire și lurul acesta se petrece constant.

Noi am plecat de la o capacitate minimă de diagnosticare, iar creșterea a fost constantă, am ajuns la o medie de peste 4.500 de teste, în urmă cu o săptămână aveam vreo 3.000″, a mai spus premierul, joi seara.

Referitor la acuzațiile cu privire la faptul că multe achiziții au fost făcute în această perioadă prin companii ale simpatizanților PNL, Orban spune că acestea sunt doar minciuni.

“În ceea ce mă privește, nu am niciun fel de implicare în procedurile de achiziție, decât diplomatic, pentru a favoriza aducerea materialelor necesare în criza COVID-19. Această acuzație este o mare minciună, se pot vedea achizițiile, sunt transparente”, a precizat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT