News

Ludovic Orban nu este adeptul sancțiunilor împotriva agenților economici care încalcă regulile: „Iisus nu vrea moartea păcătosului, ci îndreptarea lui”

29.06.2020 | 14:50
Ludovic Orban nu este adeptul sanctiunilor impotriva agentilor economici care incalca regulile Iisus nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, autoritățile au întețit controalele la terasele și barurile din Capitală, dar și din restul țării, iar agenții economici care s-a constatat că încalcă măsurile de distanțare fizică impuse pe timpul stării de alertă s-au ales cu amenzi usturătoare.

Doar într-o singură zi au fost controlate peste 56 de unități comerciale și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 143.000 de lei pentru abateri de la normele din domeniul sănătății publice, precum și pentru nerespectarea legislației privind protecția consumatorilor.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că Raed Arafat este adeptul unor măsuri drastice împotriva tuturor celor care nu doar că încalcă legea, dar pot provoca prin faptele lor o răspândire mult mai mare a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, Ludovic Orban nu agreează o astfel de abordare.

Premierul îndeamnă instituțiile statului să aplice legea prevenției înainte de a amenda agenții economici care nu respectă regulile

Prezent, în cursul zilei de luni, 29 iunie, la Adunarea Membrilor Coaliției pentru Dezvoltarea României, premierul României le-a reamintit instituțiilor care efectuează controale la terase, baruri și alte societăți comerciale că trebuie să respecte legea prevenției și să își asume în primă fază un rol de îndrumător.

ADVERTISEMENT

Abia apoi, dacă se constată că agenții economici continuă să încalce regulile, le pot aplica amenzi usturătoare sau chiar să suspende întreaga activitate, susține șeful Executivului. Totodată, acesta se declară adeptul exemplului biblic în care „Iisus nu vrea moartea pacatosului, ci indreptarea lui”.

Personal nu sunt adeptul…până la penalizare, e o lege a prevenției care este în vigoare și pe care mulți nu o respectă. Eu sunt adeptul că rolul unui control și asta pleacă și din Biblie, Iisus nu vrea moartea păcătosului, ci îndreptarea lui.

ADVERTISEMENT

La fel și în controlul pe care îl efectuează o instituție a statului, rolul trebuie să fie în primul rând un rol de îndrumare, încerci să-l îndrepți, îi dai un plan de conformare și numai dacă nu îl respectă într-adevăr îl penalizezi pentru că o face din rea-voință”, a spus Ludovic Orban.

Premierul este îngrijorat de nerespectarea regulilor de distanțare fizică

De asemenea, șeful Executivului s-a arătat îngrijorat de faptul că în multe dintre terasele din țară nu se mai respectă măsurile de distanțare fizică. În această situație, Orban a anunțat că va convoca miniștrii Cabinetului său pentru a face o analiză amănunțită și a lua măsurile care se impun.

ADVERTISEMENT

Miercuri voi convoca toţi miniştri şi toate instituţiile care au atribuţii de control pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu s-au respectat regulile şi există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli.

Sigur, înţeleg că e aglomeraţie, dar şi pe terase trebuie respectate regulile. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut nişte imagini… Aproape nu s-a mai respectat nicio regulă”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT