News

Ludovic Orban nu-și pune nădejdea în fondurile europene: ”Posibilitatea de a accesa bani suplimentari este rezervată”

28.06.2020 | 22:09
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban s-a arătat sceptic în ce privește accesarea de către România a celor 33 de miliarde de euro care îi sunt alocate prin propunerea Comisiei Europene de constituire a unui fond pentru statele UE ca să depășească efectele economice ale pandemiei.

Premierul Orban a spus că planul Comisiei Europene se lovește de opoziția statelor net contributore ale Uniunii Europene care nu sunt dispuse să susțină costurile presupuse de acest program astfel că șansele  ca România să beneficieze de o susținere financiară suplimentară față de ceea ce i-a fost deja alocat sunt  destul de mici.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea de a accesa bani suplimentari este rezervată”, a spus Ludovic Orban într-un interviu pentru Realitatea Plus.

Fondurile de 33 miliarde de euro, sub un mare semn  de întrebare

După izbucnirea pandemiei de SARS-CoV-2, Comisia Europeană a propus constituirea unui Recovery Fund (Fond de Recuperare) prin care statele Uniunii  Europene să fie ajutate să-și revină economic. Fondul ar avea o valoarea totală de 750 de miliarde de euro dintre care 33 de miliarde ar urma să ajungă în România fie sub formă de împrumut, fie sub formă de granturi.

ADVERTISEMENT

În schimb, o serie de state membre UE se  opun planului. ”Suma nu este sigură. M-am bucura dacă am avea asigurate 33 de miliarde. Statele net contributoare nu agreează ideea acordării sumelor sub forme de granturi. Zic: ”dacă dați granturile ne puneți nouă în spinare niște bani  pe care nu-i cheltuim noi” Nu  știm care va fi suma totală și când va fi alocată”, a declarat premierul Orban.

El a spus că și în cazul în care va trebui să împrumutăm cele 33 de miliarde, acest  lucru ar fi un  lucru bun pentru România pentru că ar beneficia de dobândă redusă. ”Dacă se ajunge la o parte mai mare distribuită prin  credite, oricum ne ajută  deoarece costul creditului  este mai mic”, a precizat șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Chiar și dacă programul va fi acceptat într-o formă oarecare, este puțin  probabil că România va putea folosi acești bani înainte de 1 ianuarie 2021.

Premierul a făcut  apoi un inventar al banilor pe care țara noastră i-a primit sau îi va primi  din partea Uniunii Europene pentru a face față epidemiei. Astfel, este vorba de 1,5 miliarde de euro prin programul React EU la care se adaugă programul SURE prin care România poate utiliza până la 5 miliarde de euro pentru plata șomajului tehnic și a cheltuielilor în domeniul sanitar.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, România a trebuit să depună o garanție de 400.000.000 de euro pentru a accesa programul SURE.

ADVERTISEMENT