News

Ludovic Orban răbufnește împotriva lui Klaus Iohannis. Noua strategie a președintelui PNL pentru Congres

Conflictul intern din PNL s-a acutizat până în punctul în care președintele partidului, Ludovic Orban, îl critică deschis pe șeful statului, Klaus Iohannis.
16.09.2021 | 16:50
Ludovic Orban rabufneste impotriva lui Klaus Iohannis Noua strategie a presedintelui PNL pentru Congres
Ludovic Orban începe să-l critice pe președintele Iohannis/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru premierul Florin Cîțu a devenit evident în ultima perioadă, prin refuzul președintelui de a cere plecarea lui Cîțu pentru deblocarea crizei guvernamentale, liderul PNL Ludovic Orban încearcă să obțină un nou mandat întorcând partidul în ansamblul său împotriva lui Iohannis.

Pe lângă considerentele de ordin strategic care l-au determinat pe Orban să-l critice public pe președinte, liderul de acum al PNL are și motive de ranchiună personală față de Iohannis, care a avut o carieră fulminantă în partid depășindu-i pe liberali cu vechime, cum ar fi chiar fostul premier.

ADVERTISEMENT

În cazul în care Ludovic Orban va fi victorios în fața lui Florin Cîțu se poate reedita situația din 2013, când președintele în exercițiu de atunci, Traian Băsescu, s-a distanțat de fostul său partid, după ce Vasile Blaga a devenit președintele PDL în detrimentul Elenei Udrea.

Orban: „PNL nu are nicio datorie față de președinte”

Deși indicii că președintele l-ar prefera pe Florin Cîțu ca lider al PNL existau de mai multă vreme, Ludovic Orban a evitat să comenteze acest lucru, preferând să spună că, până acum, Klaus Iohannis nu s-a pronunțat public, sprijinul său pentru Cîțu fiind doar o speculație venită din tabăra acestuia.

ADVERTISEMENT

Pe măsură însă ce se apropie Congresul PNL, Orban recurge la toate mijloacele care-i stau la îndemână, inclusiv prin crearea unei fisuri între Klaus Iohannis și delegații cu drept de vot de la partid. „Eu cred că Partidul Naţional Liberal nu are nicio datorie faţă de preşedintele Iohannis, dimpotrivă. Eu am convingerea că preşedintele PNL trebuie să fie ales de membrii PNL, cu mintea lor, cu gândirea lor şi cu sufletul lor. Eu cred că preşedintele PNL trebuie să fie îndatorat şi legitimitatea lui să se bazeze doar pe votul dumneavoastă, marea oaste a Partidului Naţional Liberal”, a afirmat, vineri, Ludovic Orban în fața liberalilor din organizația Dâmbovița. Cu alte cuvinte, baza partidului ar fi mai importantă decât binecuvântările date de la Palatul Cotroceni

A fost pentru prima dată când președintele PNL s-a distanțat public de Klaus Iohannis de când acesta a devenit președintele României în 2014. Deși moderată ca ton, declarația lui Orban a provocat reacții furibunde din partea susținătorilor lui Florin Cîțu. Unul dintre ei a fost prim-vicepreședintele Rareș Bogdan care spunea, într-o emisiune la Antena 3, că Iohannis l-ar fi salvat pe Orban de două ori „de la debarcare” din funcția de președinte al PNL dinainte să i se termine mandatul.

ADVERTISEMENT

„Toți îi datorăm lui Iohannis cine suntem”

Ludovic să înceteze, pentru că numai eu ştiu de câte ori l-a apărat preşedintele Iohannis, câte şanse i-a dat preşedintele Iohannis, cum i-a dat şansa să construiască un guvern singur, fără a se implica nici Rareş Bogdan, nici Iulian Dumitrescu, nici Flutur, nici Boc, nimeni. Nici Alina Gorghiu. Pur şi simplu şi-a făcut echipa singur, iar când noi îi atrăgeam atenţia că exagerează sau că acţionează discreţionar preşedintele îl apăra. Aseară a depăşit toate limitele. M-a supărat rău”, a reacționat Rareș Bogdan, într-o emisiune la Antena 3.

O reacție dură a avut și fostul ministru al Educației în guvernul Orban, Monica Anisie, printr-o lungă postare pe Facebook care se încheia cu cuvintele: „Noi toți îi datorăm lui Klaus Iohannis cine suntem azi, domnule Orban, niciodată invers!!!

ADVERTISEMENT

Asta nu l-a oprit Ludovic Orban să revină cu noi declarații. într-una dintre ele lăsând de înțeles că ruperea coaliției dintre PNL și USR-PLUS ar putea fi remediată rapid de către președinte, însă acesta nu a făcut-o până acum.

Orban pune gaz pe focul din partid

Preşedintele poate să rezolve criza astăzi. Are tot ce îi trebuie la dispoziţie pentru soluţionarea crizei şi este apanajul său constituţional, este obligaţia sa constituţională să se implice pentru rezolvarea crizei. Soluţia e simplă: un tete-a-tete de 15 minute, în sensul deblocării situaţiei. Sunt într-o comunicare instituţională cu preşedintele. Colegii mei, care blochează procedura constituţională a moţiunii de cenzură şi care se fac scut uman, toţi zic că defilează sub stindardul preşedintelui Iohannis. Preşedintele Iohannis poate să-i convingă pe colegii mei de lucrurile pe care eu văd că nu pot să-i conving că sunt constituţionale şi este interesul fundamental al României”, a afirmat Orban la ședința conducerii PNL Sector 1.

Pe de altă parte, Orban a dat asigurări că, și în cazul în care va fi reconfirmat la conducerea partidului, va avea o „cooperare loială” cu președintele. „Când vorbeşti cu Klaus Iohannis nu vorbeşti cu un prieten, la o bere, vorbeşti cu preşedintele României”, a adăugat Ludovic Orban.

Este însă puțin probabil ca asigurările sale să prevină iritarea președintelui, mai ales că Orban s-a referit pe un ton condescendent la un proiect la care președintele ține, anume „România Educată”. „Alegem preşedintele Partidului Naţional Liberal, nu distribuitorul de resurse pentru România Educată. Alegem preşedintele Partidului Naţional Liberal. Preşedintele Partidului Naţional Liberal trebuie să fie un lider, un lider în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Orban.

Mai mult, președintele Camerei Deputaților a pomenit chiar numele lui Iohannis în contextul criticilor aduse de Orban programului PNDL 3, din cauza căreia s-a produs ruptura dintre liberali și USR-PLUS.

Eu vă aduc aminte că președintele Klaus Iohannis a formulat plângere penală împotriva lui Dragnea pentru faptul că utilizând bani publici din PNDL1 a cumpărat înainte de campania de prezidențiale din 2014, în timpul Ordonanței 55, primari de la PNL și promițându-le proiecte i-a trecut la PSD. Însuşi preşedintele Iohannis este cel care a formulat plângerea penală împotriva lui Dragnea. Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată. Păi putem noi să vorbim astăzi de condiţionarea alocării de bani publici către primari în Congres cu condiţia de a susţine un candidat care este premier în funcţie? Păi fraţilor, aşa ceva este penal, să ştiţi! Toate resursele publice se alocă în conformitate cu legea”, a mai spus Orban.

Alina Gorghiu, motiv de discordie

Pe lângă reproșurile puțin mascate din ultimele zile, Ludovic Orban are și alte motive să fie nemulțumit de Klaus Iohannis. După ce acesta a devenit președintele României, practic a desemnat-o pe Alina Gorghiu ca succesoarea sa la conducerea PNL, lăsându-l fără șanse pe Orban să devină președintele partidului, chiar dacă acesta s-a încăpățânat să-și depună candidatura. „Să-l lăsăm pe Ludovic să-și facă numărul”, a spus Iohannis înainte de ședința Biroului Politic Central în care a fost oficializată decizia ca Gorghiu să devină președintele PNL.

La acea vreme, Iohannis avea mai puțin de doi ani vechime în partid. Pe când era primar la Sibiu, Iohannis a fost adus în partid de către Crin Antonescu, iar la trei zile, pe 23 februarie 2013 a devenit prim-vicepreședinte al PNL. La acea vreme, Orban era de vreo doi ani în dizgrația lui Antonescu, pe care anterior îl ajutase să obțină șefia partidului în detrimentul lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Acum Iohannis se confruntă cu aceeași situație în care s-a regăsit și Traian Băsescu pe finalul celui de-al doilea mandat prezidențial, când partidul din care provenea și pe care îl controla, PDL, a devenit mai puțin dispus să asculte dispozițiile de la Cotroceni. Astfel, democrat-liberalii l-au ales ca lider pe Vasile Blaga în fața candidatului agreat de Băsescu, Elena Udrea, motiv pentru care Traian Băsescu a spus, într-o intervenție rămasă celebră, „Adio PDL!” Este îndoielnic însă că liberalii și Iohannis se vor distanța într-o manieră atât de abruptă. De exemplu, și Blaga a devenit liderul PDL abia la doua candidatură în fața unui adversar agreat de președinte. Dacă Florin Cîțu devine președintele partidului, Iohannis ar avea certitudinea că nu va avea parte de o rebeliune în PNL pe final de mandat.

ADVERTISEMENT