Ludovic Orban, reacție dură după victoria lui Kovesi: ”Decizia CEDO, dovada compromiterii CCR în fața influenței PSD”

Adrian Baciu   
în HotNews
05/05/2020, 14:59
Ludovic Orban, reacție dură după victoria lui Kovesi: ”Decizia CEDO, dovada compromiterii CCR în fața influenței PSD”
România trimite un convoi de 20 de camioane cu ajutoare în Republica Moldova: ”E un gest normal pentru frații noștri” Sursa: INQUAM Photos/Octav Ganea

Premierul României, Ludovic Orban, a avut o reacție dură după victoria obținută de Laura Codruța Kovesi la CEDO. Șeful Executivului face acuzații grave la adresa Curții Constituționale și a fostului partid de la guvernământ, PSD.

Ludovic Orban, reacție dură după victoria lui Kovesi: ”Decizia CEDO, dovada compromiterii CCR în fața influenței PSD”

Prim-ministrul Guvernului României a reacționat prompt și extrem de virulent după câștigarea de către Laura Codruța Kovesi a procesului CEDO împotriva statului român.

Prin intermediul unui comunicat, Ludovic Orban spune că decizia reprezintă confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că la CCR s-au luat decizii care au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală.

Ținta premierului, în afară de CCR, este principalul partid de Opoziție. Orban consideră că ”PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO” și că decizia luată de CCR privind revocarea lui Kovesi a fost „discutabilă” și ”contaminată de influența nefastă a PSD”.

”Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD.

A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuție a deciziilor Curții Constituționale, în sensul de a nu aduce atingere credibilitatea unei instituții fundamentale în statul român, fiind obligați la respectarea deciziilor chiar și atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Președintelui României.

Din păcate, nu a fost singura decizie discutabilă, contaminată de influența nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi care încă populează politica românească. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor justiției și refuzul de a sesiza și apoi de a ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția.

Consider imperativ ca judecătorii CCR să reanalizeze și să revizuiască decizia referitoare la obligarea Președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuțiile șefului statului. Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD.”, spune Orban în comunicat.

Orban: ”PSD e vinovat de condamnarea României la CEDO”

În ceea ce privește condamnările României la CEDO din ultima perioadă, Ludovic Orban a găsit vinovatul: PSD. Premierul spune despre social-democrați că au pledat împotriva statului de drept, urmând indicațiile lui Liviu Dragnea.

De asemenea, Orban mai reamintește de episodul alegerii lui Kovesi în fruntea procuraturii europene, momente în care europarlamentarii PSD ”făceau România de râs”.

În același timp, PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO, de punerea la colț într-un mod complet nedrept. Toți aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept și a independenței justiției, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României și nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor acestei țări.

Nu vreau să se uite scenele incredibile petrecute în Parlamentul European, unde reprezentanții PSD făceau România de râs, atunci când PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruța Kovesi a poziției de Procuror-șef european. PNL nu a fost doar în situația de a susține un candidat român pentru o poziție extrem de importantă la nivel european, dar în același timp a trebuit să combată și să demonteze dezinformările grosiere ale PSD și acoliților săi orientate împotriva unui român.

Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune și funcționează Curtea Constituțională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor și valorilor europene, dar și să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnați prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituțional”, se arată în mesajul premierului Orban.”, afirmă Ludovic Orban.

Închide ×