News

Ludovic Orban se implică în scandalul românilor care merg în Germania. “Nu putem interzice să plece la muncă”

10.04.2020 | 22:11
Ludovic Orban se implica in scandalul romanilor care merg in Germania Nu putem interzice sa plece la munca
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban intervine în scandalul românilor care merg să muncească în Germania și spune că nu le poate încălca acest drept oamenilor, însă autoritățile trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de protecție.

Orban, despre scandalul românilor care merg în Germania

Premierul a declarat vineri, la Antena 1, că statul român nu poate interzice românilor plecarea în străinătate, la muncă, după scandalul românilor care merg în această perioadă în Germania și se îngrămădesc în aeroporturi, în plină epidemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a spus că este foarte important ca plecarea oamenilor peste hotare să se facă cu respectarea măsurilor de protecție impuse de autorități.

“Nebunie nu înseamnă să plece cetăţeni români la muncă. Nebunie înseamnă ca această plecare să se facă fără respectarea regulilor. După ceea ce s-a întâmplat ieri la Cluj, am dispus măsuri imediate.

ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor a emis un ordin care reglementează cum trebuie să se obţină, practic, avizele pentru aceste zboruri din partea Autorităţii Aeronautice Civile. De asemenea, a impus condiţiile de transport de la domiciliile celor care pleacă la muncă în străinătate până la aeroport.

Premierul spune că s-au luat măsuri noi de protecție

De asemenea, condiţii legate de aşteptare. Este un ordin care a fost emis, dacă nu a fost publicat, va fi publicat cât de curând”, a declarat premierul, la Antena 1.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a spus că a solicitat prefecților să pregătească măsuri speciale, pentru ca românii să poată pleca în străinătate în siguranță. Premierul atrage atenția că oamenii ce merg peste hotare o fac pentru a obține venituri financiare, chiar dacă ne confruntăm cu o epidemie de coronavirus.

“Nu putem interzice – nu ne permit Tratatul, legea, Constituţia României. Nu putem interzice niciunui român să plece la muncă în străinătate, mai ales că sunt oameni care au contracte de muncă sezoniere şi pentru ei reprezintă o ocazie de a obţine nişte venituri care, poate, în condiţiile date, în România, nu ar avea ocazia să obţină aceste venituri în România”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, premierul spune că este necesar să fie luate măsuri speciale de protecție, astfel ca românii ce merg să muncească în țări precum Germania să fie protejați și, în același timp, să respecte măsurile de protecție.

Important este să ne asigurăm că sunt respectate toate regulile, în special regulile care să îi protejeze pe ei sau pe alţii de riscul îmbolnăvirii şi că se asigură un transport în condiţii civilizate, astfel încât ei să fie în afara pericolului”, a precizat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT