News

Ludovic Orban și Anca Dragu contraatacă la CCR sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură: ”Nu există niciun conflict juridic”

Ludovic Orban și Anca Dragu au trimis fiecare câte un punct de vedere la CCR. Cei doi contraatacă astfel sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură USR PLUS - AUR.
15.09.2021 | 12:28
Ludovic Orban si Anca Dragu contraataca la CCR sesizarea Guvernului pe motiunea de cenzura Nu exista niciun conflict juridic
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban și Anca Dragu, președinții Camerei Deputaților și Senatului, au transmis Curţii Constituţionale (CCR) puncte de vedere față de sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură.

Ludovic Orban și Anca Dragu, puncte de vedere trimise la CCR pe tema moțiunii de cenzură: ”Nu există niciun conflict juridic”

În ceea ce-l privește pe liderul PNL, acesta susține că nu există un conflict juridic de natură constituțională cu Guvernul și cere Curții Constituționale să respingă solicitarea Executivului.

ADVERTISEMENT

Reamintim că miercurea trecută, premierul a depus la CCR o sesizare prin care cere judecătorilor să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

”În sesizare se observă că doar sunt prezumate, ipotetic, “abuzuri din partea Parlamentului” şi consideraţii asociate de natură teoretică, argumentaţii care în opinia noastră nu pot demonstra în mod neunivoc existenţa unui conflict instituţional. În acest context, apreciem că nu poate fi reţinută în sarcina preşedintelui Camerei Deputaţilor nicio poziţionare expresă sau implicită care să determine tergiversarea ori blocarea dezbaterii moţiunii de cenzură, împrejurare care ar fi reprezentat cu adevărat o încălcare evidentă a relaţiilor instituţionale de rang constituţional.

ADVERTISEMENT

Dimpotrivă, considerăm că tocmai deciziile sale au contribuit în mare măsură la evitarea unor situaţii care ar fi putut antama un conflict juridic constituţional”, se arată în punctul de vedere al preşedintelui Camerei prezentat de Agerpres.

În acest act, Orban mai spune că a comunicat către Guvern moţiunea de cenzură din data de 3 septembrie 2021 ”în acord cu prevederile regulamentare incidente, din perspectiva colaborării loiale între Parlament şi Guvern”.

ADVERTISEMENT

Orban: ”Cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională este inadmisibilă”

În opinia președintelui PNL, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională, invocată de Guvern, este inadmisibilă.

”Apreciem că cererea de soluţionare a pretinsului conflict juridic de natură constituţională este inadmisibilă, deoarece aceasta nu prezintă instanţei de contencios constituţional un fapt circumscris acestei căi de control al constituţionalităţii, întrucât Parlamentul României şi Guvernul României nu se află într-o stare de conflict instituţional în care una dintre părţi “să îşi aroge puteri, atribuţii sau competenţe delegate altor autorităţi publice prin actul fundamental, fie să îşi decline competenţe prin omisiune, fie să refuze îndeplinirea anumitor acte obligatorii pentru aceasta”, ci din contră, Parlamentul, criticat în prezenta speţă, a acţionat cu bună-credinţă şi în spiritul principiului loialităţii constituţionale, acţionând activ să dea eficienţă prevederilor constituţionale şi regulamentare, în ciuda impedimentelor obiective intervenite, după cum vom reliefa în cadrul analizei detaliate a argumentelor autorilor cererii de soluţionare a pretinsului conflict de natură constituţională”, se mai arată în punctul de vedere al lui Orban.

ADVERTISEMENT

Anca Dragu, în punctul de vedere către CCR: ”E mai degrabă în conflict politic”

Tot miercuri, la Parlament, și preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunțat că a transmis către CCR un punct de vedere referitor la sesizarea premierului Florin Cîţu privind moțiunea.

”În acest punct de vedere, semnat de mine, în calitate de preşedinte al Senatului României, arăt că nu se constituie motive pentru a considera existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Este de fapt un conflict de natură politică pe care Guvernul îl doreşte transformat într-un conflict de natură constituţională. Mai arătăm în acest punct de vedere că este vorba mai degrabă de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curţii Constituţionale. Este vorba de o serie de critici legate de iniţierea şi depunerea moţiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, un instrument de control asupra activităţii Guvernului şi arătăm, ca atare, că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii.

Numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. Repet: este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a arătat Dragu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, conform sursei citate.

Kelemen Hunor știe soluția ieșirii din criză: ”Refacerea Coaliției”

Criza majoră de guvernământ nu poate avea decât o singură rezolvare, crede Kelemen Hunor, vicepremierul din partea UDMR. În opinia acestuia, numai o refacere a coaliției poate stopa acest haos politic.

Liderul uniunii maghiarilor consideră că un guvern minoritar, fără USR PLUS, ar fi o soluţie extrem de riscantă.

În același timp, acesta trimite săgeți către formațiunea condusă de Barna și Cioloș: ”să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook”.

”Soluţia cea mai bună sau cea mai potrivită ar fi refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS şi UDMR. Puteţi să mă întrebaţi dar cum şi când. La aceste două întrebări am mai puţine răspunsuri, dar ştiu că până când nu se termină congresele celor două partide, nu va fi posibilă o refacere a coaliţiei.

După ce colegii noştri din PNL şi USR vor alege preşedintele partidelor respective, sigur, trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor şi trebuie să facem un efort, prin compromis, prin a lăsa fiecare câte ceva, dar până atunci ar trebui să ne oprim prin declaraţii cu toţii, ar trebui să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook”, a afirmat, la RFI, liderul UDMR.

ADVERTISEMENT