News

Ludovic Orban: ”PSD i-a păcălit pe cei de la USR că votează inițiativa Fără penali”

12.11.2020 | 23:32
Ludovic Orban PSD ia pacalit pe cei de la USR ca voteaza initiativa Fara penali
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a vorbit pe larg despre  problemele pe care inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, care a fost blocată, ieri, în Senat și a explicat că PSD-ul i-a păcălit pe cei de la USR că vor vota această lege.

Premierul României a fost invitat la emisiunea „Legile puterii” de la Realitatea, iar acesta a explicat contextul în care inițiativa USR-ului nu a fost votată din lipsă de cvroum.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului spune că PNL-ul a dorit să evite respingera cererii de reexaminare a legii potrivit căreia data alegerilor este stabilită de Parlament, nu de Guvern și că a intuit obiectivele pentru care PSD-ul dorea realizarea ședintei plenului.

Ludovic Orban, spune că PSD-ul i-a păcălit pe cei de la USR

„PSD a votat o lege, care, pentru prima oară, a instituit dreptul Parlamentului, competența Parlamentului, de a hotărî alegerile. Evident că noi am atacat-o la Curtea Constituțională, pentru că nu poți să pui lupul paznic la stână.

ADVERTISEMENT

Un parlamentar nu răspunde pentru voturile pe care le dă în parlament. Dacă proiectul de lege prin care Parlamentul e investit să decidă data alegerilor, nu intră pe ordinea de zi sau nu este adoptat, niciun parlamentar care votează împotrivă nu poate fi sancționat și atunci în ce situație ajungem? În care nu mai putem ține alegerile. Dacă nu mai putem ține alegeri, înseamă că nu mai e democrație în România, înseamă că rămân în funcție Parlamente expirate, cum e actualul Parlament, care pe data de 20 decembrie își încheie mandatul, conform Constituției, pentru că ăsta e mandatul de 4 ani”, explică premierul.

Acesta a adăugat că „democrația înseamnă delegarea puterii de la cetățean pentru Forul reprezentativ, care este Parlamentul, pentru o perioadă limitată de timp.Deci, Parlamentul a dat acestă lege. Ce a zis Curtea Constituțională? a spus că e constituțională acestă lege”.

ADVERTISEMENT

Orban menționează că legea este, evident, neconstituțională. Și spune că oamenii care sunt puși la această instituție trebuie să fie apoliciti și că trebuie făcută o reformă a Curții Constituționale. 

„După acestă decizie, legea s-a dus la președinte, iar acesta a formulat o cerere de reexaminare în care a solicitat Parlamentului anumite lucruri. Ca să putem ține alegeri, în urma deciziei Curții Constituționale, legea nu trebuie să intre în vigoare până în data de 6 decembrie. Asta trebuie să știe toți românii. Președintele a trimis cerere de reexaminare și noi am reușit să blocăm Biroul Permanent al Senatului pentru că un reprezentant al PSD-ului din Biroul Permanent nu mai vrea să audă de PSD și nu a mai venit la nicio ședință de guvern.

ADVERTISEMENT

Noi am instituit, cu formațiunile politice de opozitie, un boicot al activității Senatului, boicotând Biroul Permanent. Fără Biroul Permanent nu se poate convoca plenul Senatului. PNL, USR-PLUS, UDMR, PMP, deci noi am hotărât să oprim PSD-ul din a face rău României, să permitem alegerile.

Noi eram în boicot, în a doua săptămână, ne-am trezit, cred că marți, că un senator USR care e în Biroul Permanent, Dârcă- cel care s-a ales alături de Florin Iordache în conducerea Consiliului Legislativ, a venit la Biroul Permanent și a distrus, practic, solidaritatea opoziției asigurând cvorumul pentru Biroul Permanent și a permis convocarea plenului Senatului.

Ce obiective are Psd-ul? Două obiective clare: Acela de a-și reface majoritatea în Biroul Permanent prin alegerea a doi reprezentanți ai PSD, care trebuie votați de plen și să respingă cererea de reexaminare a președintelui, motiv pentru care, ce au făcut? Șerban Nicolae, care a plecat din PSD și nu mai poate să dețină funcția de președinte al Comisiei Jurdice pentru că și-a părăsit partidul și, conform regulamentului Senatului, el nu mai conduce Comisia Juridică, el a convocat-o pe aceasta. A fost abuz în functie.

Comisia Juridică a fost convocată pentru a da raport în decizia cererii de reexaminare, astfel încât Plenul Senatului, care a fost convocat prin prezența senatorului Dârcă, care a rupt solidaritatea opoziției, să poată să respindă cererea de reexaminare”, a explicat șeful Guvernului.

El a mai adăugat și un al treilea obiectiv al PSD-ului: „al treilea obiectiv pervers a fost să-i păcălească pe cei de la USR că le votează inițiativa „Fără penali”. Cum poate cineva din USR să fie atât de naiv încât să-și imagineze că un Senat în care jumătate din senatori sunt PSD-iști, care au măcelărit legile justiției, care au respins orice cerere de anchetare penală, cum să-și imagineze cineva normal la cap că se poate aduna două treimi pentru această inițiativă, repet „Fără penali”, senatori care s-au aflat în anchete penale? Asta e noaptea minții.”

Orban afirmă că cei de la USR au fost convinși să nu intre în sedință „noroc că nu s-au dus până la urmă în sală, că i-am convins să nu se ducă în sală. Dacă se întrunea plenul se întâmplau 3 lucruri: se respingea cererea re reexaminare și riscam să nu mai avem alegeri, se respingea inițiativa „fără penali” și , 3, PSD-ul recăpata controlul asupra Senatului.” a spus el la Realitatea.

ADVERTISEMENT