News

Ludovic Orban: ”Sunt 840 de locuri ATI în spitalele COVID. Normal că sunt locuri libere”

21.07.2020 | 13:18
Ludovic Orban Sunt 840 de locuri ATI in spitalele COVID Normal ca sunt locuri libere
Premierul Ludovic Orban/ INQUAM Photos - George Calin
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se pune problema ca, în momentul de față să nu existe locuri libere în secțiile de terapie intensivă din spitalele dedicate tratării COVID-19, din moment sunt 297 de pacienți internați la ATI dintr-un număr total de 840 de locuri disponibile.

În total sunt 840 de locuri ATI în spitalele COVID sau suport COVID. Normal că sunt locuri libere din moment ce sunt 297 de persoane în secţiile ATI”, a declarat Ludovic Orban înainte de videoconferința cu șefii direcțiilor județene de sănătate publică, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru a precizat că probleme au apărut doar din cauza distribuției cazurilor severe de infecție cu coronavirus, existând situații în care au fost mai multe cazuri decât capacitatea spitalelor din zonă.

Soluția, transferul către spitalele cu locuri liber la ATI

Soluțiile pentru rezolvarea acestor situații sunt fie transferul pacienților într-un spital apropiat în care nu sunt mulți pacienți la terapie intensivă, fie instalarea unor capacități mobile de tratare precum cele cinci TIR-uri reamenajate ca secții de ATI.

ADVERTISEMENT

Problema este că distribuţia cazurilor nu este uniformă şi atunci apare suprasolicitarea secţiilor de ATI în anumite zone, în anumite judeţe şi aici întotdeauna trebuie să fim pregătiţi să creştem capacitatea, cum e Bucureştiul unde avem deja un plan făcut şi peste tot unde apar astfel de situaţii să identificăm soluţii, gen TIR-urile cu 12 paturi care tratează secţii ATI şi alte soluţii”, a spus Ludovic Orban.

Precizările premierului vin după ce au apărut speculații în presă legate de faptul că secțiile de terapie intensivă nu  mai fac față numărul cazurilor severe de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Întrebat luni dacă există o probleme cu locurile de la terapie intensivă, ministrul de Interne Marcel Vela a răspuns: „Nu ştiu cine v-a spus. Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI? Nu sunt locuri la ATI? Sunt locuri la ATI”.

La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, a spus că speculațiile au apărut nu pentru că ar exista o supraîncărcare a secțiilor de terapie intensivă la nivel național, ci doar în anumite spitale în care toate locurile au fost ocupate.

ADVERTISEMENT

Deci când spunem că nu sunt locuri la ATI la Bucureşti înseamnă că în Spitalele COVID din Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI. Când Timişoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI (…) Deci există locuri, dacă începem să ducem fiecare bolnav şi să îl trimitem în celălalt capăt al ţării”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT