Ludovic Orban susține că elevii vor fi mai puțin expuși la școală decât locul de joacă sau terenul de sport

Adrian Ilie   
în HotNews
13/09/2020, 15:22
Ludovic Orban susține că elevii vor fi mai puțin expuși la școală decât locul de joacă sau terenul de sport
Premierul Ludovic Orban/ Foto: Hepta

Primul-ministru Ludovic Orban crede elevii vor fi mai puțin expuși riscului de îmbolnăvire la școală decât în alte locuri, precum locurile de joacă și terenurile de sport. Orban le-a cerut părinților să aibă încredere în măsurile luate de autorități pentru începerea anului școlar, informează Agerpres.

Sunt convins că la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire, decât liber în alte locuri, locuri de joacă sau pe terenul de sport. Noi vom urmări respectarea regulilor de protecţie sanitară. De asemenea, vom urmări orice disfuncţionalitate care poate să apară”, a declarat premierul, duminică, la Călărași.

El a arătat că au existat cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul copiilor și în timpul vacanţei şcolare sau când lecţiile s-au desfăşurat online.

Dacă ne uităm la datele statistice vom vedea că, pentru vârstele de populaţie şcolară, a existat o rată de infectare de peste 6%. Deci, au existat copii care s-au îmbolnăvit fără să fie la şcoală. Dacă vor apărea cazuri, lucru pe care noi nu îl dorim, este posibil ca la şcoală să vină unii deja infectaţi, nu neapărat să dobândească. Sigur că vom lua toate măsurile, sigur că părinţii trebuie să urmărească atent sănătatea copiilor şi la orice simptom care poate să genereze suspiciune pot să ia decizia ca copilul să nu se ducă fizic la şcoală şi să participe online. Nu trebuie să intrăm în panică şi să privim cu neîncredere tot acest proces”, a spus Ludovic Orban.

„Părinții elevilor să aibă încredere”

Șeful Guvernului a precizat că se află în comunicare permanentă cu autoritățile din domeniul sănătății publice și învățământ pentru ca toate măsurile necesare să fie adoptate la timp, în funcție de situațiile care apar.

Sigur că şi părinţii trebuie să aibă încredere în începerea anului şcolar. Este o necesitate. Şi aşa, din cauza pandemiei, din cauza stării de urgenţă, patru luni de zile cursurile au fost online, într-o adaptare care practic a generat o situaţie în care este necesară începerea şcolii”, a spus Ludovic Orban.

El a argumentat că, în pofida temerilor, redeschiderea școlilor nu putea fi amânată, rămânând ca eventuale disfuncționalități să fie remediate pe măsură ce apar.

Decizia de a începe anul şcolar este o decizie care era clară din punctul meu de vedere. Sigur că există temeri, sigur că există aspecte care nu sunt perfecte, că nu au fost puse la punct în detaliu, însă orice aspect poate fi remediat. De regulă, am lăsat la latitudinea consiliilor de administraţie ale şcolilor decizia privind modul în care să înceapă şcoala şi eventualele măsuri care trebuie luate pentru a asigura accesul la învăţământ al copiilor, protejarea sănătăţii acestora. Eu îi rog pe părinţi să aibă încredere”, a conchis Orban.

Închide ×