News

Ludovic Orban a demisionat de la conducerea Camerei Deputaților: ”Gruparea demolatoare, alături de Iohannis, pregătită să calce în picioare democrația”. Update

Ludovic Orban a demisionat miercuri de la conducerea Camerei Deputaților. Acesta a explicat gestul său și l-a pus pe seama situație din PNL. Fostul lider al liberalilor a lansat noi atacuri către președintele Klaus Iohannis.
13.10.2021 | 13:22
Ludovic Orban a demisionat de la conducerea Camerei Deputatilor Gruparea demolatoare alaturi de Iohannis pregatita sa calce in picioare democratia Update
Ludovic Orban a pierdut alegerile pentru funcția de președinte PNL/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
13-10-2021
10:23

Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Explicațiile deciziei

Așa cum a promis încă de marți, Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Fostul lider PNL și premier al României a declarat că a demisionat deoarece nu poate fi părtaș ”la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții”.

Acesta a continuat cu atacurile la actuala conducere a PNL și la adresa lui Klaus Iohannis: ”gruparea demolatoare, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, este pregătită să calce în picioare democrația în România”.

”Eu sunt un om cu onoare. Am anunțat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales, îmi voi prezenta demisia. În urmă cu 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către biroul permanent al Camerei Deputaților și secretarul general al Camerei Deputaților.

Demisionez din mai multe motive, în primul rând pentru că am anunțat. Dacă beneficiezi de funcții în statul român, trebuie să beneficiezi de legitimitate. Atâta timp cât nu mai sunt președinte al PNL, nu consider că trebuie să mai ocup această poziție.

Motivul principal: nu mai pot să fiu părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu mai ay legătură cu promisiunile din campanie.

Am promis românilor 4 ani de stabilitate, 4 ani de guvernare de centru-dreapta, 4 ani în care să asigurăm cu adevărat în dezvoltarea României.

Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu în frunte cu Klaus Iohannis: au călcat democrația în PNL, au impus o conducere împotriva dorinței membrilor PNL.

Nu pot să fiu părtaș la trădarea cetățenilor români care și-au exprimat încrederea în PNL. Nu pot să fiu părtaș la decizii luate în interese meschine.

Nu mai pot să exercit conducerea Camerei atât timp cât gruparea demolatoare, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, este pregătită să calce în picioare democrația în România.

Nu pot să fiu părtaș la tot ceea ce s-a întâmplat și urmează să se întâmple în România, unde un partid cu o istorie de 146 de ani a fost total decredibilizat, nu pot să fiu părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România  în aer și lasă cetățenii fără un Guvern care să le apere drepturile. 

Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început. Prin această demisie sunt liber să exprim dorința cetățenilor români care mi-au acordat acest mandat”, a spus Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

13-10-2021
08:24

După mai puțin de un an în funcție, Ludovic Orban demisionează de la șefia Camerei Deputaților

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că miercuri la prânz își depune demisia din fruntea Camerei Deputaților.

Orban a făcut anunțul în privința demisiei încă din 25 septembrie, când a pierdut lupta cu Florin Cîțu pentru șefia PNL. Atunci, el a spus că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților.

”Voi demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților mâine la ora 12.00”, a anunțat marți Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Ludovic Orban a fost votat președinte al Camerei Deputaților pe 22 decembrie 2020. Președintele PNL de atunci l-a învins la vot pe candidatul PSD, Alfred Simonis.

Ludovic Orban și-a anunțat demisia de la conducerea Camerei Deputaților pe 25 septembrie, imediat după anunțarea rezultatelor de la Congresul PNL. De altfel, Orban anunțase de mai multă vreme că dacă va pierde șefia PNL va renunța și la funcția de la Cameră.

Două zile mai târziu, Orban și-a depus demisia semnată la cabinetul noului președinte al PNL, Florin Cîțu, lăsându-i acestuia 15 zile în care să o oficializete prin înregistrarea la Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Orban va depune chiar el demisia la Parlament, astfel încât aceasta să devină oficial, scrie News.ro citând surse politice.

PNL poate pierde funcția deținută de Orban

Fostul președinte al PNL a tergiversat demisia de la Cameră pentru ca această funcție să nu fie obținută de către PSD ca urmare a faptului că liberalii nu mai aveau majoritate în Parlament după ieșirea de la guvernare a USR.

ADVERTISEMENT

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, președintele acesteia este ales prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar are dreptul să facă o singură propunere, iar președinte este desemnat candidatul care obține 50% plus unu din numărul total al deputaților prezenți. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează un al doilea tur de scrutin. Președintele este ales pe durata întregului mandat de deputat.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că liberalii vor decide în Biroul Executiv care va fi candidatul partidului.

ADVERTISEMENT

Se va vota. Bineînţeles că acolo se negociază pe vot. Noi vom avea un reprezentant. Persoana care va fi propusă de PNL va fi votată în BEx şi apoi vom nominaliza persoana. În acest moment staţi să vedem că acea demisie îşi va urma cursul şi după aceea vom veni şi cu propuneri”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta nu exclude posibilitatea ca PNL să piardă această funcție, el invocând faptul că ar exista deja o majoritate parlamentară formată din partidele care au votat în favoarea moțiunii de cenzură.

ADVERTISEMENT

Vom vedea cum va ieşi la vot. Astăzi, ştim că există o majoritate testată, la vot, USR – AUR – PSD. Aceasta este majoritatea. S-ar putea ca ei să dea un preşedinte al Camerei Deputaţilor, posibil de la AUR, nu ştiu. Vom vedea”, a comentat Cîţu.

Înlocuirea lui Orban dă și PSD-ului șansa de a obține funcția de președinte al Camerei, însă președintele Marcel Ciolacu nu a spus clar dacă își dorește funcția pentru sine.

Dacă se creionează o majoritate… Nu-mi doresc în mod deosebit, am mai spus-o, îmi e suficientă în acest moment funcţia de şef la ‘Ciuma Roşie’”, a precizat Ciolacu.

ADVERTISEMENT