News

Ludovic Orban vrea alegeri locale și parlamentare în septembrie: „E important ca oamenii să decidă în cunoștință de cauză”

07.05.2020 | 17:22
Ludovic Orban vrea alegeri locale si parlamentare in septembrie E important ca oamenii sa decida in cunostinta de cauza
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a avansat o posibilă dată de organizare a alegerilor locale și parlamentare. Orban crede că aceste alegeri ar putea avea cândva în finalul lunii sptembrie, când epidemia de coronavirus nu va mai avea putere.

Ludovic Orban vrea să organizeze alegeri locale și parlamentare în septembrie

Cu toate acestea, Orban a mărturisit că există un conflict cu PSD, care ar dori să aleagă ei data alegerilor.

ADVERTISEMENT

„Diferență de viziune între Guvern și majoritatea parlamentară controlată de PSD. Noi am adoptat o Ordonanță de Urgență prin care am prelungit mandalul aleșilor locali, intenția e de a organiza alegerile când condițiile epidemiologice ne vor permite.

Să se poată desfășura o campanie normală, cetățenii să aibă încredere și să urmească această campanie.

ADVERTISEMENT

Pe evaluările noastre, final septembrie, început octombrie, dată bună de organizare a alegerilor.

Credem că tot Guvernul trebuie să decidă, în timp ce Parlamentul a trecut o lege prin care și-au stabilit ei atribuția de a stabili data alegerilor”, a declarat Orban.

ADVERTISEMENT

Pe cine avatajează alegerile în acest an?

PNL susține, cel puțin la nivel declarativ, că își dorește alegeri în acest an, însă situația ar putea sta diferit în funcție de evenimentele din următoarele luni. Guvernul Orban a pierdut multe procente în timpul pandemiei de coronavirus, mulți dintre români fiind nemulțumiți de măsurile luate de guvernanți.

PNL este cotat cu un procent de aproximativ 40% din intențiile de vot în urma unor sondaje favorabile, însă Opoziția îl poziționează undeva la 30%. Astfel, lupta pentru alegerea unei date pentru alegeri va depinde foarte mult de sondajele reale, pentru că toate partidele își doresc să câștige.

ADVERTISEMENT

În contextul în care PSD ar putea pierde mulți primari în contextul alegerilor locale, data alegerilor ar putea fi amânată pentru anul viitor, cu toate că Ludovic Orban a militat pentru toamnă.

ADVERTISEMENT