News

Ludovic Orban vrea să facă referendum anti CCR: „Trebuie să stabilim niște limite Curții Constituționale”

07.05.2020 | 17:45
Ludovic Orban vrea sa faca referendum anti CCR Trebuie sa stabilim niste limite Curtii Constitutionale
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban continuă războiul cu Curtea Constituțională a României, după ce CCR a decis că amenzile date în această perioadă sunt neconstituționale.

Ludovic Orban vrea un referendum anti CCR

Astfel, peste 300.000 de români pot contesta amenzile primite și statul român va fi păgubit cu peste 100 milioane de euro. Ludovic Orban ia în considerare un referendum pentru modificarea constituției, cu scopul clar de a „stabili” niște limite celor de la CCR.

ADVERTISEMENT

„Trebuie stabilite niște limite CCR, în interiorul constituției. Când vom fi pregătiți pentru astfel de situații, când va exista suport politic nu vom ezita să inițiem acest demers”, a declarat Orban.

Referendumul ar putea da naștere unui vid legislativ

Curtea Constituțională a României se va afla în situația bizară de a valida un referendum împotriva Curtii Constituționale a României. În cuvintele lui Ludovic Orban, „un conflict de interese” atunci când a judecat modul în care CCR a declarat abrogarea pensiilor speciale drept neconstituțională.

ADVERTISEMENT

Potrivit constituției „proiectul legii constituţionale, adoptat de către fiecare Cameră a Parlamentului sau de către Camerele reunite în caz de divergenţă conform art. 151 alin. (2) din Constituţia României, republicată, se trimite de îndată Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii.

Dacă se constată că iniţiativa legislativă de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată şi se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată”. Așadar, CCR se va afla într-o situație nemaivăzută, un posibil vid legistlativ. Asta, dacă majoritatea românilor vor considera că CCR merită „pedepsită”.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a atacat fără menajamente CCR

Ludovic Orban a atacat în aceste zile fără menajamente CCR, cu toate că decizia CCR ar trebui respectată conform legii și nu există „revizuiri” și „excepții” ale aplicabilității deciziilor. Cu toate acestea, Orban i-a acuzat pe cei din CCR că încurajează anarhia. 

„E o invitație la nerespectarea legii, la nerespectarea regulilor care sunt stabilite în situația de urgență. Un îndemn la anarhie și un îndemn la un comportament incorect față de societate. Această decizie mă șochează.

ADVERTISEMENT

Vom vedea motivarea CCR pentru ambele decizii, în prevința legii de desființare a legilor speciale, vom încerca să refacem legea, dar cu același obiectiv, de a readuce într-un val de contributivitate pensiile care sunt calculate diferit”, a declarat Orban.

 

ADVERTISEMENT