Editoriale

Lui Daniel Șendre îi place aventura, s-a luat de Florin Talpan: “Aberațiile juristului minune”

01.06.2018 | 12:17
Lui Daniel Sendre ii place aventura sa luat de Florin Talpan Aberatiile juristului minune

Te uiți la nonșalanța cu care Florin Talpan debitează prostii pe bandă rulantă și înțelegi de ce specialiștii noștri au băgat România în gard.

Zilele trecute, expertul în legi al Armatei era convins că actuala FCSB trăiește din coeficientul de acum 30 de ani, obținut de generația Bumbescu – Lăcătuș – Duckadam. Când reporterul i-a explicat juristului eminent că acesta se ia în considerare doar pe ultimii cinci ani, în loc să admită că poate greșește și că va cerceta mai în amănunt speța, profesionistul a insistat cu aberația. Iar ca argument a oferit o aberație și mai mare. “Dacă e așa, (cum spunea reporterul) de ce nu renunță cei de la FCSB pe site-ul lor la aceste rezultate?”

Lipsa logicii din judecata lui Talpan e izbitoare. E ca și când Real Madrid ar trebui să șteargă de pe site toate trofeele câștigate până în 2013, pentru că ele nu se iau în considerare la coeficient. Iar dacă sunt totuși acolo, înseamnă că se iau. Asta e logica juristului premiant al armatei române. Motivul pentru care le are FCSB pe site – dacă le are, că nu poți avea încredere în Talpan – e clar: FCSB consideră că e Steaua, deci că palmaresul îi aparține.

Ce s-o întâmpla acum cu prejudiciul de 37 de milioane de euro socotit de juristul minune al patriei, conviins fiind că echipa lui Becali a obținut profituri din meciurile jucate în competiții europene pe baza coeficientului obținut de generația Bumbescu – Lăcătuș – Duckadam, naiba știe! Cert e că FCSB și celelalte echipe românești au luptat pentru coeficient an de an.

Mi-am amintit o altă prostie debitată de același profesionist în direct, anul trecut, într-un dialog cu Mihai Mironică. Talpan a susținut atunci că, citez: “în Europa civilizată mai există armate care au echipe de fotbal”. Degeaba i-a explicat jurnalistul, cu un aer perplex, că nu e adevărat și că ce susține el ține mai degrabă de comunism, decât de călătoria pe Marte, juristul armatei României, țară membră NATO, a ținut-o p-a lui. “Există armate cu echipe de fotbal în Europa”. 

“Nu există, mă, ce-ai? Ești panicat? Ce-ai luat?”, îl întreba o femeie pe stradă pe unul care credea că are tricoul plin de căpușe. Nu era!

Prostioarele pe care le emite în spațiul public și încăpățânarea cu care se agață de ele te fac până și pe tine, telespectator, să te simți jenat, realizând că omul ăsta e un reprezentant al armatei țării tale. Și nu unul oarecare, ci un specialist cu grad înalt, decorat, cum spuneam, care câștigă proces după proces și care a devenit o mică vedetă în România. El și Dani Mocanu! Mie, sincer să fiu, îmi lipsește și expertiza în orice domeniu a doamnei Monica Tatoiu, știe cineva de ce nu mai apare pe la televizor!?

“Nu i-aș solicita serviciile lui Talpan ca jurist, decât în cazul în care aș avea nevoie de cineva să-mi plimbe câinele”

De fiecare dată când îl aud pe colonelulul Talpan, poticnit un pic în exprimare și timid, spunând prostii mai mari decât el, mă întreb cum reușește să câștige procese, iar singura explicație pe care o am e că Gigi Becali e reprezentat în instanță de Luțu, ajutat de doi-trei avocați specializați în divorțuri. Îmi închipui că Talpan pune pe masa judecătorului toate documentele pe care le-a găsit în arhiva CCA, iar ai lui Gigi nu contracarează cu acte, ci doar cu pledoarii, alcătuite din ce aud că spune patronul pe la televizor. “Păi, ce naiba, domnule judecător, chiar nu mai există dreptate în țara asta!? Facem zapada neagră?” 

Și zbang, ciocanelul în masă! “Instanța acceptă ca întemeiată cererea reclamantei și obligă părâta etc” 

O să vă fac acum o confidență. Eu nu i-aș solicita serviciile lui Talpan ca jurist, decât în cazul în care aș avea nevoie de cineva să-mi plimbe câinele. Are față de om bun, nu cred că l-ar lătra pechinezii prin parc.

Un alt detaliu pe care l-am reținut e și motivația care îl mână în luptă pe juristul Armatei. “Am să mă implic cât pot pentru a aduce satisfacție suporterilor, oamenilor care mă apreciază, și să știți că sunt foarte mulți!, și celor care au câștigat Cupa Campionilor Europeni în 86.” 

Aici nu cred că se referea la Duckadam, angajat al FCSB, dar mai știi!? Cu logica diabolică a lui Talpan nu te pui niciodată.

Ați înțeles, așadar, pentru ce muncește un jurist al armatei române, plătit din banii tuturor contribuabililor la buget, nu doar ai celor care susțin echipa din liga a patra. Respect, să trăiască domnu’ colonel!

Dar nu vreau să fiu absurd, știu că jobul domnului Talpan este să reprezinte interesele Armatei, nu pe cele ale cetățenilor României, iar dacă interesul armatei române în 2018 este acela de a avea din nou o echipă de fotbal în liga a IV-a, asta e, servim patria! Nu uitați să vă plătiți la timp taxele!

În atenția domnului judecător

N-am fost niciodată mai atent când am scris un articol ca acum. Știu că Talpan e un procesoman, mai nou i s-a pus pata pe cei de la Academia Rapid, de aceea mi-am ales cu foarte mare grijă cuvintele.

Dar în cazul în care mă cheamă, totuși, în instanță, declar pentru domnul judecător următoarele:

  • Acest articol este încadrat în categoria opinie, fiind marcat foarte clar în acest sens pe site-ul Fanatik.
  • Toate afirmațiile făcute în text sunt păreri personale, formate în urma prestației domnului Talpan Florin în spațiul public, adică la radio și TV.
  • Citatele din articol sunt exacte și reprezintă fragmente din două filmulețe postate pe Internet. Un interviu realizat de Digi și o emisiune a actualului post de televiziune Pro X.
  • Nu am intenționat sub nicio formă să-i prejudiciez imaginea domnului Talpan Florin, e exclusiv meritul dânsului, ați văzut bine! Motivul pentru care l-am ales ca subiect a fost acela că ne aflăm în plină pauză competițională.
  • Am o impresie foarte bună despre sistemul judiciar din România.
  • Îi iubesc pe toți judecătorii români, în special pe cei de la CCR.
  • În speranța că nu veți admite cererea domnului Talpan Florin de a mă chema în judecată, va mulțumesc anticipat!

Cu considerație,

Daniel Șendre

P.S. Plimbatul câinelui a fost doar o licență poetică. Dovada în acest sens este faptul că n-am câine.