Fotbal international

Oficial: Spania a numit noul selecționer la o oră după ce l-a demis pe Luis Enrique. Update

Luis Enrique a fost dat afară de pe banca naționalei Spania după ce ibericii au dezamăgit la Cupa Mondială din Qatar. Anunțul a fost făcut de Federația Spaniolă de Fotbal.
08.12.2022 | 14:57
Oficial Spania a numit noul selectioner la o ora dupa ce la demis pe Luis Enrique Update
Luis Enrique a fost demis de pe banca Spaniei după eliminarea de la Cupa Mondială din Qatar. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
08-12-2022
13:04

Luis de la Fuente, noul antrenor al Spaniei după ce l-a demis pe Luis Enrique

Spania l-a demis pe Luis Enrique din funcția de selecționer după eliminarea de la Cupa Mondială. După aproximativ o oră de la anunțul oficial al demiterii fostului antrenor de la Barcelona, RFEF (Federația Spaniolă de Fotbal) a ales noul antrenor. 

Luis de la Fuente, în vârstă de 61 de ani, o va conduce pe „Furia Roja” în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al Federației Spaniole de Fotbal. 

„Federația de Fotbal din Spania l-a ales pe Luis de la Fuente ca nou selecționer. Directorul sportiv, Jose Molina, a înaintat un raport către președintele Luis Rubiales, în cadrul căruia l-a recomandat pe antrenorul care o pregătea până acum pe Spania U21.

(…) Noul antrenor își va face debutul în martie, în preliminariile EURO 2024, iar primele meciuri conduse vor fi cele cu Norvegia și Scoția. Odată ce numirea lui va fi ratificată de către comitetul executiv, Luis de la Fuente va fi prezentat luni, pe 12 decembrie”, s-a arătat pe site-ul oficial al RFEF.

Luis de la Fuente urma să se dueleze cu România U21 de pe banca reprezentativei similare a Spaniei. Cele două echipe naționale se află în aceeași grupă la Campionatul European U21 din 2023. Luis de la Fuente și-a făcut debutul ca antrenor la Athletic Bilbao din postura de secund.

După ce a trecut și pe la Alaves, tehnicianul iberic a antrenat pe rând selecționatele U18, U19 și U21 ale Spaniei.  

08-12-2022
12:12

Luis Enrique nu mai este selecționerul Spaniei

Spania a fost eliminată surprinzător de Maroc în optimile Cupei Mondiale din Qatar, iar Luis Enrique a fost prima victimă a Federației Spaniole de Fotbal. 

Antrenorul, care o pregătea pe „Furia Roja” din 2018, a fost demis de pe banca Spaniei, anunțul oficial fiind făcut pe site-ul oficial al RFEF

„RFEF (Federația Spaniolă de Fotbal) dorește să mulțumească lui Luis Enrique și întregului său colectiv de antrenori aflat la cârma naționalei în ultimii ani.

Conducerea sportivă a RFEF a predat președintelui un raport în care se stabilește că ar trebui să înceapă un nou proiect pentru echipa națională, cu scopul de a continua creșterea realizată în ultimii ani grație muncii desfășurate de Luis Enrique și de colaboratorii lui.

Atât președintele, Luis Rubiales , cât și directorul sportiv, Jose Francisco Molina, au transmis decizia antrenorului. Enrique a reușit să dea un nou impuls naționalei încă de la venirea sa, în 2018, și a consolidat o schimbare de generații în echipă și în fotbalul spaniol.

Luis Enrique s-a calificat în două Final Four din UEFA Nations League, dintre cele trei pe care le-a jucat ca antrenor. A ajuns în semifinalele Euro 2020 printr-un stil definit. A optat pentru tineri și a semănat speranță pentru viitorul echipei Spaniei.

RFEF îi urează lui Luis Enrique și echipei sale mult succes în viitoarele lor proiecte profesionale. Antrenorul a câștigat dragostea și admirația colaboratorilor săi de la echipa națională și a întregii Federații, care îi va fi mereu casă”, s-a arătat în comunicatul celor de la RFEF (Federația Spaniolă de Fotbal). 

Luis de la Fuente, selecționerul naționalei U21 a Spaniei, dar și Roberto Martinez, antrenorul care s-a despărțit de Belgia după eliminarea de la Campionatul Mondial 2022 sunt principalii favoriți pentru a-l înlocui pe Luis Enrique pe banca Spaniei. 

Luis Enrique, fostul tehnician al Barcelonei, este al șaselea antrenor care se desparte de națională după eliminarea de la Campionatul Mondial. Gerardo Martino (Mexic), Carlos Queiroz (Iran), Otto Addo (Ghana), Roberto Martinez (Belgia) și Diego Alonso (Uruguay) sunt ceilalți antrenori care au părăsit echipa națională.

07-12-2022
09:12

Luis Enrique, despre viitorul său pe banca Spaniei. ”Trebuie să mă gândesc la ce este mai bine pentru mine și pentru federație”.

Luis Enrique a evitat să se exprime tranșant în ceea ce privește viitorul său pe banca tehnică a Spaniei. ”Nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuție. Am mai multe ieșiri decât metroul. Acum însă vreau să ajung acasă, să-mi văd familia și câinii și să fiu cu ei”.

Selecționerul a reiterat și faptul că , deși contractul este încheiat, nu ar ezita să semneze un altul. Pentru că se simte confortabil, are o relație bună cu conducerea federației, astfel că n-ar ezita să păstreze postul pe viață.

”Presupun că de săptămâna viitoare, cu calm, când președintele -Luis Rubiales- va considera de cuviință, vom vorbi despre ceea ce poate conta cu adevărat în viitor.

Ceea ce contează pentru mine acum este să asimilam această dezamăgire și să ne ocupăm de ea în cel mai bun mod. Echipa va avea acum timp până va juca din nou.

Contractul meu este încheiat. Eu mă simt foarte bine, iar dacă ar fi după mine, cu dragostea pe care am primit-o de la președinte și de la Molina, aș continua toată viața.

Trebuie însă să mă gândesc la ce este mai bine pentru mine și pentru federație”, a spus Enrique.

 

Spania s-a oprit pentru a doua oară consecutiv în faza optimilor de finală la un Campionat Mondial. Câștigătoarea trofeului în 2010, Spania a fost eliminată de Maroc la loviturile de departajare. Luis Enrique a dezvăluit că își asumă întreaga responsabilitate, iar înainte de partida cu africanii a precizat cum putea fi evitată eliminarea.

Luis Enrique, viitor incert pe banca Spaniei după eliminarea de la Cupa Mondială: „Vreau să le cer scuze fanilor”

Spania a terminat pe locul 2 în grupa E de la Campionatul Mondial în speranța că va evita Brazilia în sferturile Cupei Mondiale. Totuși, Maroc s-a dovedit a fi o piatră prea tare la loviturile de departajare, iar ibericii au părăsit surprinzător competiția încă din faza optimilor.

ADVERTISEMENT

Presa din Spania a răbufnit după eliminarea ibericilor, iar Luis Enrique își cere scuze în fața fanilor. Antrenorul „Furiei Roja” a dezvăluit că își discută săptămâna viitoare locul pe banca Spaniei. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost vina mea. Îmi asum întreaga responsabilitate.

Vreau să le cer scuze fanilor… Săptămâna viitoare vom vorbi despre viitorul meu. Mi-ar plăcea să-mi continui toată viața în echipa națională, dar trebuie să mă gândesc și să reflectez la ceea ce este mai bine pentru mine și pentru Spania, dar acum nu este momentul”, a declarat Luis Enrique, după partida cu Maroc.

ADVERTISEMENT

Spania a pierdut la loviturile de departajare cu Maroc. Cum putea evita dezastrul de la Cupa Mondială

Scorul a fost 0-0 după cele 90 de minute între Spania și Maroc, iar tabela s-a menținut intactă și la sfârșitul celor 120 de minute. Intrați pe parcurs special pentru loviturile de la 11 metri Soler și Sarabia au ratat de la punctul cu var, alăturându-se și integralistul Busquets.

Luis Enrique declara înaintea partidei din optimile de finală că le-a cerut fotbaliștilor să pregătească foarte bine execuțiile de la 11 metri. „Acum încep meciurile de totul sau nimic. Câștigi sau pleci acasă. Trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere. 

ADVERTISEMENT

Eu le-am dat temă jucătorilor să exerseze penalty-urile la cluburi încă de acum un an! Le-am zis să bată cel puțin câte 1.000. Pe asta n-o poți antrena. Dar cu rutina de la antrenament îți este mai ușor. Eu cred că loviturile astea de la 11 metri nu țin doar de noroc”, erau cuvintele lui Luis Enrique.

Spania a înregistrat o contraperformanță după eliminarea de la Cupa Mondială

Spania a pierdut, scor 0-3 în fața Marocului la penalty-uri în urma paradelor excelente ale portarului Bono care evoluează pentru Sevilla în La Liga. După ce a ieșit surprinzător din competiție, campioana mondială din 2010 a înregistrat o contraperformanță.

ADVERTISEMENT

Formația pregătită de Luis Enrique a devenit prima echipă din istoria Cupei Mondiale care a pierdut patru serii la loviturile de departajare și doar a doua echipă care nu a reușit să înscrie la loviturile de la 11 metri.

Prima echipă care nu a înscris niciun gol la loviturile de departajare a fost Elveția în meciul cu Ucraina de la Campionatul Mondial din 2006.

ADVERTISEMENT
Tags: