Sport

Luka Modric a adus calificarea Croaţiei în optimile EURO 2020! Drama copilăriei: şi-a văzut bunicul împuşcat de rebelii sârbi

Luka Modric a fost eroul Croaţiei în meciul decisiv cu Scoţia şi a calificat selecţionata lui Zlatko Dalic în optimile de finală de la EURO 2020.
25.06.2021 | 23:00
Luka Modric a adus calificarea Croatiei in optimile EURO 2020 Drama copilariei sia vazut bunicul impuscat de rebelii sarbi
ADVERTISEMENT

Croaţia a tremurat serios pentru calificarea în optimile de finală ale EURO 2020, însă Luka Modric a fost din nou omul providenţial. Balonul de Aur din 2018 a marcat un gol de generic şi a centrat la reuşita lui Ivan Perisic din victoria cu Scoţia, totul în 15 minute care au salvat vicecampioana mondială de la o mare ruşine.

Până să ajungă un star în fotbalul mondial, Luka Modric a trebuit să treacă prin câteva drame în timpul copilăriei. Starul lui Real Madrid şi-a văzut bunicul împuşcat de rebelii sârbi şi a fost obligat să se joace printre bombe, totul în anii Războiului de Independenţă al Croaţiei.

ADVERTISEMENT

Copilăria tulburătoare a lui Luka Modric, eroul Croaţiei la EURO 2020

Primii ani din viaţă i-a petrecut alături de bunicul Luka, care l-a învăţat să pască oile, iar imaginile au apărut într-un documentar realizat de Pavle Balenovic. Acesta filma lupii din zonă, iar secvenţa cu puştiul devenit cioban i s-a părut foarte bună pentru filmul său.

Drama lui Luka Modric a început în martie 1991, când a izbucnit războiul, iar familia viitorului fotbalist a devenită refugiată. Nouă luni mai târziu, bunicul Luka era ucis de rebelii sârbi, sub ochii nepoţilor, iar casa acestuia era arsă.

ADVERTISEMENT

Familia lui Modric a fost nevoită să locuiască într-un hotel în perioada războiului, iar micuţul Luka şi-a descoperit pasiunea pentru fotbal în parcarea stabilimentului unde erau cazaţi refugiaţii. “Am avut o viață ca orice copil. Mă distram, aveam prieteni și jucam mereu fotbal în fața locului unde locuiam. Am amintiri frumoase din copilărie, în ciuda a ceea ce am trăit în Croația. Tot ce s-a întâmplat m-a făcut bărbat și o persoană puternică”, a povestit Luka Modric peste ani.

Antrenamente printre bombe la juniorii lui Zadar

Luka Modric a ajuns în 1992 la o academie sportivă, de unde a fost ochit de scouterii lui NK Zadar. La juniorii echipei din oraşul natal a învăţat jocul supravieţuirii. Când începeau bombardamentele, copiii fugeau de pe teren în adăposturi.

ADVERTISEMENT

“La picii de la Zadar, antrenorii ne învățaseră jocul suraviețuirii. La propriu. Suna alarma, alergam, direct de pe teren, în adăposturi. Care ajungea primul, câștiga. Abia peste ani realizam că fuga aceea însemna viață”.

Tatăl lui Luka Modric s-a înrolat în Armata Croaţiei, însă nu a participat activ la lupte. Ca mecanic, bărbatul repara avioane, iar după război s-a angajat într-o fabrică. Familia lui Luka trăia de pe o zi pe alta şi mai primea ajutor financiar din partea unchiului fotbalistului.

ADVERTISEMENT

“Eram sărman. Atât de sărman încât Tomislav Basic, cel care avea grijă de pepinieră, l-a chemat pe tata și i-a spus: ‘Stipe, să-i faci, la tine la fabrică, niște apărători de lemn, cioplite. N-ai bani de unele adevărate, dar să nu-i rupă copilului picioarele'”, şi-a reamintit Luka Modric.

Dinamo Zagreb l-a trimis în Bosnia pe Luka Modric. Ce oferte a refuzat croatul

În 2000, Tomsilav Basic l-a dus pe Luka Modric la Dinamo Zagreb, după ce Hajduk Split l-a refuzat pentru că jucătorul era prea tânăr şi nu avea un fizic impunător. A urcat rapid treptele la formaţia din capitala Croaţiei, iar oficialii clubului au decis că trebuie să se călească, astfel că l-au trimis împrumut la Zrinjski Mostar, în Bosnia.

“Dacă cineva poate să facă faţă în Bosnia, atunci acea persoană poate juca oriunde”, avea să spună Luka Modric peste ani. După încă un împrumut la Inter Zapresic, fotbalistul a devenit titular incontestabil la Dinamo Zagreb în sezonul 2005-2006, la 20 de ani.

De-a lungul perioadei petrecute la Dinamo Zagreb, ofertele au curs pentru Luka Modric, însă jucătorul nu şi-a dorit să plece prea devreme. Printre granzii care l-au vrut se numără Barcelona, Arsenal sau Chelsea. Transferul în străinătate a venit în 2008, când Tottenham a plătit 16.500.000 de lire pe mijlocaşul care avea pe atunci 22 de ani.

În 2012, după patru ani petrecuţi în Anglia, Luka Modric a fost transferat de Real Madrid, unde a avut cele mai importante performanţe ale carierei la o echipă de club. Încununarea a venit în 2018, când a dus naţionala Croaţiei până în finala Mondialului din Rusia şi a câştigat Balonul de Aur.

  • 141 de selecţii la naţionala Croaţiei are Luka Modric
  • 16 trofee a câştigat Luka Modric cu Real Madrid
  • 7 turnee finale a bifat Luka Modric alături de naţionala Croaţiei
ADVERTISEMENT
Tags: