News

Lula da Silva vs Bolsonaro, runda decisivă. Actualul președinte pierde alegerile din Brazilia, după o luptă foarte strânsă. Update

Luiz Inacio Lula da Silva, fostul președinte de stânga, a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din în Brazilia. A fost o luptă strânsă cu Jair Bolsonaro.
31.10.2022 | 06:34
Lula da Silva vs Bolsonaro runda decisiva Actualul presedinte pierde alegerile din Brazilia dupa o lupta foarte stransa Update
Sondajele îl dau câștigător pe Lula da Silva duminică Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
31-10-2022
04:48

Lula da Silva a câștigat alegerile prezidențiale din Brazilia. Victorie la limită contra lui Jair Bolsonaro

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează CNN.

Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi.

”Începând cu 1 ianuarie 2023, voi guverna pentru cei 215 milioane de brazilieni, nu doar pentru cei care m-au votat. Nu există două Brazilii. Suntem o țară, un popor, o mare națiune”, a spus Lula da Silva.

Acesta va fi al treilea mandat al lui Lula în fruntea țării, după ce a condus anterior Brazilia pentru două mandate consecutive între 2003 și 2010.

Președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, este contestat de fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva în al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru ocuparea celei mai înalte funcții în statul brazilian.

Lula da Silva vs Bolsonaro, runda decisivă. Acuzații și dezinformări în campania electorală

Iată care sunt câteva dintre principalele linii de atac ale ambilor candidați.

Acuzații de satanism și canibalism

Bolsonaro și Lula, care sunt amândoi catolici, au căutat sprijin în rândul alegătorilor creștini evanghelici, care reprezintă aproape o treime din populația Braziliei. Cu toate acestea, strategiile lor au fost pline de dezinformare religioasă.

ADVERTISEMENT

Un exemplu în acest sens este un videoclip partajat de doi dintre fiii lui Bolsonaro și de alți politicieni, în care un influencer social care se descrie ca fiind satanist, își declară sprijinul pentru Lula.

Videoclipul a devenit viral, alături de mesaje în care se spune că Brazilia ar înfrunta un “risc spiritual” dacă Lula ar fi ales – în ciuda faptului că influencerul nu are nicio relație cu fostul președinte și nici nu are vreo influență asupra politicilor sale.

ADVERTISEMENT

Echipa de campanie a lui Lula a publicat o declarație prin care respinge orice implicare în cultul diavolului, iar videoclipul a fost interzis de către Curtea Electorală, organismul care supraveghează votul.

Între timp, echipa de campanie a lui Lula a scos în evidență un interviu din 2016 al lui Bolsonaro, pentru New York Times, în care acesta spune că a vizitat o comunitate indigenă din Brazilia care ar fi gătit un mort, operațiune pe care el ar fi cerut să o privească.

ADVERTISEMENT

Pentru a o vedea, își amintește el în interviu, i s-a spus că va trebui să se alăture mesei. “L-aș fi mâncat”, a spus el. “Nu aș avea nicio problemă în a mânca un indigen.” Dar a adăugat că anturajul său nu a vrut să meargă, așa că nici el nu a mers.

Campania lui Lula a produs un videoclip cu interviul din 2016, spunând “Este monstruos. Bolsonaro dezvăluie că ar mânca carne umană”. Bolsonaro a depus plângere la Tribunalul Electoral, care a interzis apoi videoclipul campaniei lui Lula, spunând că acesta a prezentat interviul în afara contextului.

ADVERTISEMENT

Liderii poporului Yanomami, grupul indigen la care se referea Bolsonaro, resping afirmația acestuia și spun că ei nu practică canibalismul.

Protejarea pădurii amazoniene

Pădurea tropicală joacă un rol vital în absorbția dioxidului de carbon dăunător care altfel ar scăpa în atmosferă, iar aproximativ 60% din Amazon se află în Brazilia.

Ambii candidați au susținut că au un bilanț mai bun în ceea ce privește protejarea acesteia.

În timpul unei dezbateri prezidențiale în direct din octombrie, Lula a declarat: “În guvernul nostru, [am avut] cea mai mică defrișare în Amazon, iar sub guvernul dumneavoastră este cea mai mare în fiecare an”.

Bolsonaro a replicat: “Căutați pe Google ‘defrișări din 2003 până în 2006’, în cei patru ani de guvernare a lui Lula. Apoi căutați ‘defrișări din 2019 până în 2022’. În timpul guvernului dumneavoastră, s-a defrișat de două ori mai mult decât în timpul guvernului meu”, relatează BBC.

Este adevărat că suprafața defrișată în primii trei ani ai guvernului Bolsonaro este semnificativ mai mică decât în aceeași perioadă în timpul lui Lula – aproximativ 34.000 km pătrați, față de 71.000 km pătrați, potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe).

Însă, după primii doi ani de mandat ai lui Lula, rata defrișărilor a scăzut semnificativ, iar în momentul în care acesta a părăsit funcția, în ianuarie 2011, a atins minime istorice.

Sub Bolsonaro, rata defrișărilor a crescut în fiecare an, continuând o tendință care a început cu câțiva ani înainte de preluarea mandatului, în ianuarie 2019.

El a pus în aplicare politici despre care criticii spun că anulează măsuri de protecție cruciale, iar urmăririle penale împotriva tăierilor ilegale de păduri au scăzut în timpul mandatului său.

Acuzații de corupție

Corupția a fost o temă centrală în campanie.

Bolsonaro a scos în evidență un scandal major de corupție, care a început în timpul mandatului lui Lula, când s-au furat miliarde de dolari în mită și contracte petroliere supraevaluate legate de compania petrolieră de stat, Petrobras.

Lula însuși a fost găsit vinovat de implicare, iar în 2017 a fost trimis la închisoare. Condamnarea sa a fost anulată anul trecut, ceea ce i-a permis să candideze la aceste alegeri.

La rândul său, Lula l-a arătat cu degetul pe Bolsonaro pentru că a permis corupția și l-a acuzat că a pierdut controlul asupra finanțelor țării. Prin aceasta, el se referă la un “buget secret” inclus în legea bugetului adoptată în 2019, care permite cheltuirea fondurilor publice de către legislatorii federali cu o supraveghere limitată.

Bolsonaro neagă că ar fi aprobat acest sistem. “Mi-am exercitat veto-ul și [Congresul] a anulat veto-ul meu”, a declarat el în timpul unei dezbateri din 16 octombrie.

Acest lucru nu este adevărat. La început, în noiembrie 2019, Bolsonaro s-a opus într-adevăr noului mecanism inclus în buget. Cu toate acestea, o lună mai târziu, președinția însăși a trimis Congresului o nouă propunere de lege, incluzând în ea mecanismul “secret”, iar acesta a fost aprobat.

“Este o instituționalizare a corupției, o modalitate de a cumpăra Congresul folosind bugetul țării”, spune Bruno Brandão, directorul executiv al filialei naționale braziliene a Transparency International. El subliniază că investigațiile din presă și din poliție au arătat că există scheme de fraudă pe scară largă în ceea ce privește aplicarea acestor fonduri publice.

Combaterea Covid

Bolsonaro a fost acuzat că a răspândit informații eronate cu privire la vaccinurile Covid și a refuzat el însuși să se vaccineze.

Lula a criticat puternic eforturile lui Bolsonaro de a controla pandemia. El a subliniat numărul de morți din țară, spunând: “Brazilia are 3% din populația mondială, iar Brazilia a avut 11% din decesele cauzate de pandemie în lume”.

Este corect că Brazilia a reprezentat aproape 11% din decesele oficiale din lume cauzate de Covid, cu peste 687.000 de decese înregistrate, potrivit Universității Johns Hopkins. Acesta este al doilea cel mai mare număr oficial de decese din lume, după Statele Unite.

De asemenea, are unul dintre cele mai mari bilanțuri înregistrate la nivel mondial ca proporție din populația sa – deși nu la fel de mare ca în Peru, țara vecină. Dar este posibil ca cifrele oficiale să nu reflecte pe deplin numărul real de morți în multe țări, deoarece testele nu sunt întotdeauna disponibile.

Lula a pus la îndoială, de asemenea, timpul necesar pentru a lansa campania de vaccinare contra Covid.

Apărând bilanțul guvernului său, președintele Bolsonaro a declarat: “Am achiziționat peste 500 de milioane de doze de vaccin… iar Brazilia este una dintre cele mai vaccinate țări din lume și în cel mai rapid timp”.

Guvernul lui Bolsonaro a achiziționat acum aproximativ 750 de milioane de doze, dar primele sale comenzi au fost făcute mult mai târziu decât cele ale altor țări. Acest lucru a însemnat că livrarea vaccinurilor a fost întârziată, iar implementarea în Brazilia a rămas inițial în urma multor alte țări din America Latină și din întreaga lume.

În prezent, Brazilia a administrat 220 de doze la 100 de persoane, dar acest nivel este încă sub cel al altor câteva țări din regiune, inclusiv Argentina, Chile și Peru.

Lula se apropie de o revenire politică deplină

Când fostul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a ieșit din sediul poliției federale din Curitiba, la 8 noiembrie 2019, eliberat după ce a executat mai mult de 19 luni de închisoare pentru acuzații de corupție și spălare de bani, sutele de susținători care îl așteptau au izbucnit în urale, iar leul stângii latino-americane și-a reluat campania electorală pentru funcția pe care a deținut-o între 2003 și 2010.

“Nu au închis un om”, a declarat el în acea zi. “Au încercat să ucidă o idee. Dar o idee nu poate fi distrusă.”

Acum, Lula este pe punctul de a finaliza o uimitoare reînviere politică. El a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, luna aceasta, cu peste 48% din voturi, iar sondajele îl dau în față pentru turul al doilea, duminică, împotriva președintelui Jair Bolsonaro.

Lula, care împlinește joi 77 de ani, ocupă un loc singular în istoria Braziliei. Partidul său al Muncitorilor, pe care l-a cofondat în 198o, când țara era condusă de o dictatură militară, a câștigat patru dintre cele nouă alegeri prezidențiale de când a fost restabilită democrația în 1985.

În cele două mandate ale sale, Lula însuși a prezidat o perioadă de prosperitate, alimentată de un boom mondial al materiilor prime, care a scos milioane de brazilieni din sărăcie. Președintele Barack Obama l-a numit odată “cel mai popular politician de pe Pământ”.

De când a ieșit din închisoare, în urmă cu trei ani, Lula a făcut campanie pentru a se reafirma ca figură politică dominantă a Braziliei, ținând discursuri, organizând mitinguri și încheind alianțe în Congresul brazilian.

Legiunile de susținători au fost încântați de faptul că omul care, după cum insistă, a fost victima unei ambuscade politice de dreapta, s-a întors.

Lula promite că va readuce stabilitatea

Lula s-a prezentat în fața alegătorilor ca fiind cel care va readuce stabilitatea după aproape patru ani haotici ai lui Bolsonaro.

El promite să abordeze problema foametei și a persoanelor fără adăpost. Să crească impozitele pentru cei bogați, să mărească salariul minim și să extindă cheltuielile sociale pentru a scoate milioane de oameni din sărăcie.

A mai promis să facă din mediu o prioritate, luând măsuri drastice împotriva mineritului ilegal și a altor infracțiuni în Amazon și inversând politicile din epoca Bolsonaro care au slăbit protecțiile și au permis o defrișare tot mai mare.

Lula și-a început cariera politică în calitate de lider de sindicat al metalurgiștilor în anii ’70 și ’80, când a contribuit la organizarea unor greve masive în semn de sfidare a dictaturii.

Povestea lui Lula – născut din părinți analfabeți, care a părăsit școala după clasa a cincea și a lustruit pantofi în copilărie, dar care a devenit un muncitor calificat în metalurgie, un lider sindical puternic și, în cele din urmă, președinte – întruchipează, pentru mulți brazilieni, speranțele și visele națiunii: lupta împotriva tuturor circumstanțelor nefavorabile, depășirea crizei după criză, creșterea continuă.

În calitate de prim președinte al clasei muncitoare din Brazilia, Lula a făcut ca luptele săracilor să ocupe un loc central în guvernul său; a promovat inițiative sociale creditate ca fiind cele care au scos milioane de oameni din sărăcie, permițând în același timp unui număr mai mare de studenți cu venituri mici și afro-brazilieni să aibă acces la învățământul superior. El a părăsit funcția cu o rată de aprobare de peste 85%.

Criticii spun însă că Lula nu a făcut prea multe pentru a desființa structurile de putere care au permis persistența corupției sistemice, structuri de pe urma cărora, spun ei, a beneficiat. Ei atribuie o mare parte a succesului său unui accident de sincronizare: administrația sa a coincis cu un boom regional al materiilor prime care a alimentat dezvoltarea economică și a ajutat la plata programelor sociale.

ADVERTISEMENT