Sporturi

Cum arăta lumea în 2001, anul în care Roger Federer a câștigat primul titlu ATP

03.03.2019 | 11:01
Roger Federer a câștigat al 100-lea titlu ATP din carieră la Dubai

Roger Federer a intrat în istoria tenisului sâmbătă, 2 martie, odată cu câștigarea celui de-al 100-lea turneu ATP din senzaționala sa carieră, care a avut ca primă bornă importantă luna februarie a anului 2001, la Milano. O carieră absolut incredibilă, cu performanțe care probabil că foarte greu vor mai putea fi egalate în viitor de un alt jucător. O mostră de profesionism sută la sută, fără nici un derapaj în viața personală, un adevărat campion peste timp, care a inspirat și continuă să inspire generații întregi de copii din întreaga lume, care visează să devină la rândul lor un Roger Federer.

Lumea în 2001, anul primului succes ATP pentru Roger Federer

Cu toate acestea, elvețianul mai are de câștigat nouă turnee ATP pentru a egala recordmanul mondial all time, americanul Jimmy Connors, cu 109 succese, iar dacă va atinge cifra de 110 atunci chiar va fi cel mai bun din toate timpurile. Asta pentru că mai există două nume mari care au reușit 200 și respectiv 100 de succese, australianul Rod Laver și suedezul Bjorn Borg, dar listate ATP sunt doar 65 și respectiv 64.

În 2001, când Roger Federer câștiga finala de la Milano în fața unui jucător francez de care cu greu ne mai aducem aminte, Julien Bouter, finală grea, în trei seturi, 6-4, 6-7, 6-4, România era condusă de președintele Ion Iliescu, iar prim ministru era tot un reprezentant PSD, Adrian Năstase. În SUA se instala la conducere ca președinte George W. Bush, iar în China avea loc momentul Tiananmen, înnăbușit dur de guvern.

Roger Federer la primul său titlu în februarie 2001 la Milano, alături de învinsul său, francezul Julien Bouter
Roger Federer la primul său titlu în februarie 2001 la Milano, alături de învinsul său, francezul Julien Bouter

S-a dat liber în Olanda la căsătoriile între sexe și s-a montat prima inimă artificială

2001 este totodată anul în care fostul președinte al Republicii Iugoslavia, Slobodan Miloșevici, a decis să se predea, pentru a fi judecat de crime de război la tribunalul internațional de la Haga. Tot în Olanda, în anul 2001 este pentru prima declarată legală de către oficialitățile statului căsătoria între două persoane de același sex.

La opt zile după primul succes al lui Federer Anglia a fost lovită de tragedia feroviară de la Selby, în care au murit 10 persoane și au fost rănite alte 82. 2001 este și anul în care o parte a Americii a fost lovit de uraganul Alisson, care a ucis 22 de persoane în Houston și a produs pagube de 5 miliarde dolari.Tot în 2001 am avut de-a face și cu premiera în medicină a montării primei inimi artificiale, beneficiarul fiind un american pe nume Robert Tools. Tragedie aviatică de proporții în Rusia, în apropierea aeroportului din Irkutsk, cu 145 de morți.

11 septembrie 2001 – cel mai mare atac terorist din istoria omenirii

Cel mai înfiorător moment al anului 2001 a fost 11 septembrie, atacul terorist asupra mai multor puncte de pe teritoriul SUA, atunci căzând celebrele turnuri gemene de la World Trade Center și fiind atacată și clădirea Pentagonului, în urma unor acțiuni dee tip kamikadzde a islamiștilor, care au intrat cu tot cu un avion de pasageri în obiectivele mai sus amintite. Pe vremea când în februarie 2001 Roger Federer se impunea la Milano nimeni nu ar fi putut crede ceea ce avea să se întâmple doar șapte luni mai târziu, eveniment zguduitor care a schimbat în bună măsură multe lucruri în lume.