Life

Lumini albastre bizare surprinse pe Pământ, din spațiu. Ce spun cercetătorii NASA 

Imagine neobișnuită a Pământului, surprinsă din spațiu. Un astronaut a observat două lumini albastre bizare. Cercetătorii NASA au venit cu explicații.
19.10.2022 | 09:02
Lumini albastre bizare surprinse pe Pamant din spatiu Ce spun cercetatorii NASA
Ce spun cei de la NASA despre luminițile albastre ale Pământului. Sursa foto: Hepta, NASA, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un astronaut al Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost martor la un fenomen pe care nu l-a mai întâlnit. Din spațiu, a observat pe Pământ două luminițe albastre.

Lumini albastre necunoscute ale Pământului în spațiu. NASA a venit cu explicații

Cercetătorii NASA au fost înștiințați despre imaginea care i-a apărut în cale astronautului, iar aceștia au venit cu explicații, relatează Live Science.

ADVERTISEMENT

La mijloc ar fi vorba, de fapt, despre două fenomene naturale. Primul fascicul de lumină este un fulger masiv care a lovit într-o zonă din Golful Thailandei.

Fulgerul s-a produs lângă un gol circular în nori și așa s-a produs luminarea marginilor structurii norilor, formându-se un inel strălucitor.

ADVERTISEMENT

A doua lumină albastră a fost provocată de o parte din lumina care dispersează particule minuscule din atmosfera Planetei. Mai exact, fenomenul a fost observat în 2021, dar fotografia s-a publicat pe 9 octombrie de către NASA.

Fenomenul s-a produs în 2021. Rolul luminii albastre

Un membru al echipajului Expediției 66 a dat alerta și, totodată, el a avut parte de o confuzie deoarece fulgerele sunt greu de văzut, de obicei, de către ISS.

ADVERTISEMENT

Lumina albastră are cea mai scurtă lungime de undă, ceea ce face ca probabilitatea să se împrăștie să fie una foarte mare. De altfel, în spectrul vizibil al luminii, culorile interacționează diferit cu particulele atmosferice.

Fenomenul explică și apariția cerului albastru pe timp de zi

NASA a explicat că fenomenul are legătură și cu apariția cerului albastru pe timp de zi: lungimile de undă albastre ale luminii solare se împrăștie cel mai mult, astfel că devin foarte vizibile pentru om.

ADVERTISEMENT

În imaginea de mai sus este vizibilă și o rețea strălucitoare de lumini artificiale din Thailanda, orașul Ubon Ratchathani și Yasothon, din provincia Amnat Charoen.

Restul luminilor sunt din Vietnam și insula Hainan, care este cea mai sudică regiune din China.

ADVERTISEMENT
Tags: