Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a declarat, luni, că aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre va fi prioritatea României la summitul din 22 noiembrie de la Budapesta. Obobescu a declarat ca „este încurajator faptul că faptul noul comisar european pentru migraţie şi-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces”.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a vorbit luni despre aderarea României în spațiul Schengen cu drepturi depline, deci și cu frontierele terestre, spunând acest obiectiv este unul prioritar pentru MAE, care lucrează îndeaproape cu MAI, cu reprezentanții Austriei și cu Comisia Europeană, înaintea summit-ului de la Budapesta din 22 noiembrie, la care participă autoritățile din Austria, România și Bulgaria.
„Tema aderării României la Schengen şi cu frontierele terestre este un obiectiv prioritar pe agenda României şi al MAE. Subiectul s-a regăsit constant în dialogul nostru bilateral, lucrăm împreună cu MAI, suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria dar şi cu Comisia Europeană şi cu preşedinţia ungară şi cu alte state membre, considerăm că discuţiile evoluează pozitiv. Desigur, o decizie oficială privind aderarea finală la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-o serie de paşi instituţionali obligatorii”, a declarat Luminița Odobescu în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit presei austriece, Viena ar putea renunța să se mai împotrivească aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe fondul unei diminuări a migrației în Balcani și al scăderii cererilor de azil în Austria.
„Suntem optimişti dar lucrăm în continuare în această direcţie şi pot să spun că perspectivele sunt pozitive şi datorită pregătirii României, nu numai în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare, ceea ce am făcut deja, ci şi ceea ce ce am făcut în materie de protecţie a frontierelor externe ale UE, a dialogului constant cu celelalte state”, a spus șefa dilomației de la București.
„Rezultatele ultimelor luni în reducerea considerabilă şi în anumite cazuri chiar eliminarea migraţiei ilegale din regiunea noastră se datorează eforturilor considerabile ale României, împreună cu partenerii externi”, a adăugat ea.
Ministrul de Externe a precizat că toate detaliilor vor fi stabilite la summit-ul din Ungaria, precizânt că este important ca România să continue să-și prezinte argumentele pentru a fi membru cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor.
„Lucrăm cu MAI în pregătirea reuniunii importante din 22 noiembrie, când vor fi stabilite toate aceste detalii. Ministrul de Interne va discuta atât de preşedinţia cât şi cu omologii săi din Austria, respectiv Bulgaria, după care evident că trebuie să ne întoarcem la o decizie a tuturor statelor membre, calendarul exact şi detaliile tehnice. Este foarte important să continuăm să ne prezentăm toate argumentele”, a spus Odobescu.
Ministrul de Externe a evitat să dea un răspuns direct la întrebarea dacă România mai are șanse să intre în acest an în Schengen terestru, spunând doar că sunt semnale „pozitive”, inclusiv din partea noului comisar european pentru migrație.
„Semnalele sunt pozitive dar nu ar vreau să anticipez aceste discuţii de la Budapesta”. „Este foarte important să lucrăm în continuare în această direcţie. Este încurajator faptul că noul comisar european pentru migraţie şi-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces”, a mai precizat Luminița Odobescu.