News

Cât costă luminițele de sărbători! Viena, Paris și Londra, facturi mai reduse față de București

Cât costă luminițele de sărbători și câți bani cheltuie anual metropolele europene. Cum a ajuns Bucureștiul, în topul facturilor. Viena, Paris și Londra, bani mai puțini pe iluminatul festiv
26.11.2021 | 15:35
Cat costa luminitele de sarbatori Viena Paris si Londra facturi mai reduse fata de Bucuresti
Cât costă luminițele de sărbători în București și în marile capitale europene. Sursa foto - colaj Fanatik!
ADVERTISEMENT

Iluminatul festiv s-a transformat într-o adevărată paradă în marile orașe europene și nu numai, dar nu de puține ori a încărcat serios facturile metropolelor. Bucureștiul nu avea cum să lipsească de la această competiție, mai ales dacă ne raportăm la bani cheltuiți.

Schimbarea de registru politic a adus și o altă abordare în privința luminițelor de sărbători. Astfel, Nicușor Dan, noul edil al Capitalei preciza că nici nu concepe să cumpere alte sisteme de iluminat și a anunțat că se gândește chiar și la o economie.

ADVERTISEMENT

Cât costă luminițele de sărbători de pe străzi!

Mai mult decât atât, Ciprian Ciucu, cel care a preluat mandatul de primar de la social democratul Gabriel Mutu a transmis că Sectorul 6 poate să stea și fără acest tip de iluminat. Și așa s-a întâmplat, cel puțin în primul an. Acesta a motivat lipsa beculețelor de Crăciun prin faptul că a moștenit un contract de la fostul edil, înțelegere în urma căreia trebuia să plătească 500 de mii de euro.

Situația s-a mai îmblânzit în 2021, primul an full al liberalului. Între timp, Ciucu a anunțat că sectorul pe care îl conduce se va bucura în câteva locuri de aceste sisteme de iluminat.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului, nu a ezitat o clipă și a intrat într-o adevărată competiție cu metropolele europene. A făcut-o în aproape toți anii în care a condus orașul și a plătit de fiecare dată sume considerabile.

În 2020, pe vremea când Nicușor Dan depunea jurământul, adică aproape de finalul lunii octombrie, luminițele de Crăciun începeau să apară în oraș, potrivit înțelegerii pe care Firea ar fi avut-o cu firmele care se ocupau de așa ceva. Noul primar a ridicat din umeri, a explicat că nu mai are ce să facă și a plătit 2.708.441 de lei pentru luminiţe. De remarcat că în acești bani a intrat și demontarea becurilor, după sărbători.

ADVERTISEMENT

Câți bani au plătit marile orașe ale României pentru iluminatul festiv

Primăria Municipiului București, sub conducerea Gabrielei Firea a bătut record după record  în privința cheltuielilor pentru iluminarea festivă a Capitalei. Asociația InfoCons a transmis că mai toate primăriile din țară au cheltuit, în 2019, în medie pentru luminițe 1.021.546,27 lei.

Sumele cele mai mari au fost alocate de Primăria Municipiului București în 2019 atunci când au fost plătiți 12.900.000 lei, dar și în 2018 când s-au onorat 11.939.796, 67 lei. De asemenea, în 2017, Primăria Municipiului Constanța a dat 5.523.210,07 lei.

ADVERTISEMENT

Baia Mare, un oraș cu puțin peste 130 de mii de locuitori a plătit 2.535.955 lei pentru iluminatul festiv în 2019. Clujul lui Emil Boc, aproape triplu ca populație, a dat 2.422.291 lei, în timp ce Craiova a fost nevoită să achite 1.725.550 lei.

Pe lângă decizia lui Ciprian Ciucu au mai existat și alți primari care în ultimii ani de zile nu au alocat deloc fonduri pentru luminițe. Astfel, la Drobeta Turnu Severin și Oradea, ambele în 2018, n-au fost deloc beculețe de Crăciun.

Cum va arăta iluminatul stradal de Crăciun din București

Primăria Capitalei a anunţat că la Târgul de Crăciun Bucureşti şi pe bulevardele din centrul Capitalei se va aprinde iluminatul festiv. Îm 2021, elementele decorative sunt montate pe bulevardele Lascăr Catargiu, Magheru, Kiseleff, Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, rond Piaţa Presei şi rond Beijing.

De asemenea, vor exista și trei evenimente dedicate Crăciunului în Piaţa Universităţii, Centrul Vechi şi bulevardul Decebal. Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic actual, conform legislaţiei în vigoare, accesul participanţilor este permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în baza prezentării Certificatului Digital European COVID-19.

Sunt exceptaţi de la prezentarea acestor documente copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, însoţiţi de o persoană majoră care se află în una dintre situaţiile prevăzute mai sus

Câți bani plătesc europenii pentru luminițele de sărbători

În săptămânile care preced Crăciunul, străzile Vienei sunt inundate de o mare de lumini. Vorbim despre stele uriașe, ploaie sclipitoare, dar și candelabre scânteietoare care iluminează centrul orașului și marile străzi cu magazine.

Corpurile de iluminat, care împodobesc mai mult de 30 de străzi și pentru care sunt folosite 200 de kilometri de cablu, pentru a face să strălucească mai mult de 2.2 milioane de puncte luminoase funcționează cu LED-uri. Ceea ce înseamnă o durată de viață mai lungă și un cost de electricitate cu 80 % mai mic. De altfel, Viena a cheltuit în trecut de două ori mai puțin decât Bucureștiul pentru luminițele de Crăciun. Mai exact, primăria capitalei austriece a dat 1,2 milioane de euro pe întreg spectacolul.

Luminițele Parisului, așa cum este numit sistemul de iluminat festiv, îmbracă multe forme. Vorbim despre expoziții generoase pe Champs Élysées și pe alte străzi celebre, decorațiuni strălucitoare care se contopesc pe 150 de străzi din oraș, dar și creații elaborate în vitrinele magazinelor și spectacole de lumini în celebrele piețe de Crăciun.

Cu toate acestea, tehnologia LED face ca primăria capitalei franceze să nu plătească o adevărată avere și costul să fie până în 1,5 milioane de euro.

Straiele de sărbătoare pe care le îmbracă Londra în perioada Crăciunului nu vin și cu facturi uriașe la electricitate. La un singur lucru nu fac rabat englezii. Costul pentru macaraua, instalarea și demontarea bradului de Crăciun din Trafalgar Square ajunge și la aproape 30 de mii de lire sterline. Cu toate acestea, suma totală rămâne până în 1,5 milioane.

ADVERTISEMENT