News

Luna aprilie 2024, cea mai caldă din istoria României. Datele prezentate de specialiștii ANM

Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria României, conform specialiștilor meteorologi. Au fost bătute, așadar, recorduri vechi de peste 100 de ani.
13.05.2024 | 12:56
Luna aprilie 2024 cea mai calda din istoria Romaniei Datele prezentate de specialistii ANM
Luna aprilie 2024, cea mai caldă din istoria României. Datele prezentate de specialiștii ANM. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor ANM, țara noastră are date complete vechi de aproximativ 100 de ani, însă niciodată temperaturile nu au fost atât de ridicate precum în aprilie 2024. Nu mai puțin de 16 stații meteo au înregistrat și stabilit noi recorduri absolute, astfel că la Focșani au fost 32,5 grade Celsius.

Luna aprilie 2024, cea mai caldă din istoria României

Un record care bate datele colectate în 1899.  Astfel, luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă lună aprilie din intervalul 1901 – 2024. În 2018, un alt record bătut pentru ultimii ani, temperatura medie pe țară a fost de 15,2 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Conform Hot News, temperatura medie a lunii aprilie 2024 a avut valori cuprinse între -0,6 grade Celsius la stația meteorologică Vârfu Omu și 15,8 grade Celsius la stațiile meteorologice Buzău și Galați. Temperatura maximă lunară în aprilie 2024 a fost stabilită la stațiile ANM din Bechet, județul Dolj.

Aici, termometrele au indicat 33,7 grade Celsius pe data de 15 aprilie. Cât despre temperaturile minime, stația meteorologică Vârfu Omu a înregistrat -10,8 grade Celsius pe 19 aprilie 2024. Conform specialiștilor, luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă lună istorie.

ADVERTISEMENT

”Abaterea temperaturii medii a aerului din luna aprilie 2024 față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020) a fost pozitivă în toată țara și a avut valori peste 2 °C la aproape toate stațiile meteorologice din România”, se mai arată în comunicatul ANM.

Valoarea maximă, o diferență de 4,9 grade Celsius față de recordul precedent a fost înregistrată la Mahmudia, județul Tulcea. Cât despre temperatura minimă, aceasta a fost de 1,6 grade Celsius la stația meteo Bozovici, județul Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

”În luna aprilie 2024 a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară, la 16 stații meteorologice. La Focșani a fost egalat recordul stabilit acum 125 de ani, pe data de 21 aprilie 1899”, mai este precizat în comunicat.

Elena Mateescu, directorul ANM, mesaj despre vremea din mai

Totodată, la Tecuci a fost depășit un record absolut de la 1922, iar la Drăgășani, un alt record din 1934. Mai mult, au existat cazuri în care recordul absolut a fost depășit cu 1.6 grade Celsius. Specialiștii ANM reamintesc că cele mai calde luni aprilie din ultimii 60 de ani au fost în 2018, 2024, 2000 și 1989.

ADVERTISEMENT

Cât despre cele mai reci luni aprilie, acestea au fost în 1997, 1965, 1982 și 1974. Între timp, specialiștii ANM au emis cod galben valabil până duminică, la ora 23:00, cu averse torențiale și descărcări electrice. Elena Mateescu, directorul ANM, a comentat această situație și spune că vremea în următoarele zile din luna mai va fi tot mai rece. Cu toate acestea, în luna iunie ar trebui ca vara să își reintre în drepturi.

“Sunt așteptate cantități importante de apă, fiind vorba despre valori de 15-25 de litri pe metrul pătrat. Izolat, peste 40 de litri pe metrul pătrat, pe secvențe scurte de timp. Chiar și în Capitală așteptăm averse, posibil și descărcări electrice, dar și intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 45-50 de km/h.

Vorbim despre o vreme ușor mai rece pentru această perioadă. Cu mici variații, în prima jumătate a săptămânii, maximele vor fi cuprinse între 14 și cel mult 22 de grade”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cum să îți reduci perioada de creditare. Metoda preferată de tot mai mulți...
Cum să îți reduci perioada de creditare. Metoda preferată de tot mai mulți români
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii