News

Luna august, dominată de caniculă. Specialiștii ANM anunță zile cu 40 de grade. Zonele afectate

Ultima lună de vară, august, vine din nou cu caniculă. ANM anunță multe zile cu 40 de grade în unele regiuni ale țării.
30.07.2021 | 08:00
Luna august dominata de canicula Specialistii ANM anunta zile cu 40 de grade Zonele afectate
ADVERTISEMENT

Vremea caniculară din România care s-a accentuat în finalul lunii iulie va continua și în multe zile din august. Meteorologii ANM anunță perioade cu 40 de grade și chiar peste în unele zone.

Luna august, dominată de caniculă. Specialiștii ANM anunță zile cu 40 de grade. Zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe alerte cod portocaliu și cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

Cel puțin până pe 1 august, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu maxime cuprinse între 34 și 40 de grade Celsius.

Specialiștii ANM au anunțat și ce urmează în luna august. Din păcate, veștile nu sunt tocmai bune. Valul de căldură extremă se va prelungi, iar zonele din sudul și vestul țării vor fi cele mai afectate.

ADVERTISEMENT

”Prognoza meteo pentru luna august vine tot cu temperaturi extrem de ridicate. Maximele din termometre vor ajunge chiar să depășească 40 de grade în anumite zone ale țării, în prima parte a lunii august.

Prima parte a lunii va fi tot cu vreme caniculară. Cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare vorbim de temperaturi foarte ridicate în jumătatea de sud a țării.

ADVERTISEMENT

Este foarte probabil să înregistrăm pentru mai multe zile la rând valori de la 40, poate chiar peste 40 de grade în sudul teritoriului.

Estimările lunare se raportează la valori medii. Pe medie, evident, prima săptămână din august va fi cu temperaturi foarte ridicate în partea de sud și de vest a teritoriului”, a spus meteorologul ANM Alina Șerban, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

ANM, cod portocaliu și cod galben de caniculă

Până la intrarea oficială în ultima lună de vară, urmează să ne confruntăm cu zile toride. Intervalul 29 iulie – 1 august stă sub zodia codurilor de caniculă.

Conform celui portocaliu, până pe 1 august, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În același interval, în vigoare este și un cod galben. Conform acestuia, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT