ADVERTISEMENT
News

Luna decembrie poate aduce primul vaccin anti-Covid pe piață din lume. Anunțul oficial

Autor: Adrian Baciu | 20.11.2020 | 00:39
Luna decembrie poate aduce primul vaccin anti-Covid pe piață din lume. Anunțul oficial
Luna decembrie poate aduce primul vaccin anti-Covid pe piață din lume. Anunțul oficial. Sursa foto: hepta.ro

După mai bine de un an de așteptare, primul vaccin anti-Covid 19 din lume ar putea apărea pe piață, în mod oficial, încă din luna decembrie.

ADVERTISEMENT

Compania BioNTech, aflată în faze avansate cu studiile vaccinului la care lucrează alături de Pfizer, anunță, prin vocea directorului Ugur Sahin, că lansarea vaccinului împotriva COVID-19 în luna decembrie a acestui an este posibilă.

În această privință, chiar de vineri, 20 noiembrie, va fi depusă cererea pentru autorizare în SUA, iar săptămâna viitoare, în Europa, a spus Sahin.

Primul vaccin anti-Covid, produs de Pfizer – BioNTech, pe piață din decembrie?

În cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie, Pfizer BioNTech au anunțat că a fost finalizată ultima fază a studiului clinic asupra vaccinului anti-COVID. Datele publicate în urmă cu o zi arătau că acesta este sigur și are o eficiență de 95%.

ADVERTISEMENT

Cele două companii farmaceutice au declarat că intenționează să solicite aprobarea de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) ”în câteva zile”. Studiul Pfizer și BioNTech a inclus aproape 44.000 de voluntari, dintre care jumătate au primit vaccinul. Cealaltă jumătate a primit o injecție placebo.

Promisiunea companiilor s-a concretizat încă de joi. Fondatorul si directorul BioNTech, cercetatorul de origine turca Ugur Sahin, a anunțat că lansarea vaccinului împotriva COVID-19 este posibilă din luna decembrie a acestui an. Potrivit acestuia, vineri va fi depusă cererea pentru autorizare în SUA, iar săptămâna viitoare, în Europa.

Depunerea acestei cereri va veni la mai puțin de 11 luni de când oamenii de știință au luat cunoștință de existența virusului cunoscut acum sub numele de SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Lucrăm la viteză maximă”, a spus Ugur Sahin pentru CNN. confirmând că cele două companii intenționează să solicite autorizația de utilizare de urgență a vaccinului lor în SUA vineri, în timp ce autoritățile de reglementare europene vor primi un set de date ”săptămâna viitoare”.

”Există șansa ca în acest an să primim aprobarea din SUA sau Europa sau ambele. Putem începe chiar să livram vaccinul în decembrie, dacă toată lumea colaborează foarte strâns”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Sahin: Vrem să furnizăm câteva sute de milioane de doze de vaccin în primele luni din 2021

Ugur Sahin a mai declarat pentru presa americană că BioNTech a trimis deja date de fabricație autorității de reglementare din SUA.

”Am îndeplinit cerințele definite de FDA și, desigur, am comunicat datele de fabricație”, a spus el, adăugând că “Scopul nostru este de a furniza câteva sute de milioane de doze în primele patru până la cinci luni ale anului 2021 și acest lucru va avea deja un impact asupra controlului Covid-19”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT