News

Luna iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ

Luna iulie 2021 a fost de departe cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ
14.08.2021 | 17:53
Luna iulie 2021 cea mai calda luna inregistrata vreodata pe Pamant
ADVERTISEMENT

Mai exact, luna care s-a terminat de curând a depășit toate recordurile. Iulie 2021 a devenit cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe planeta Pământ.

Anunțul a fost făcut chiar de Agenția Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite. Aceștia nu au ezitat o clipă și au transmis că totul se întâmplă din cauza crizei climatice care afectează întreaga planetă.

ADVERTISEMENT

Luna iulie 2021, cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ

„Aici, primul loc este cel mai rău”, a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. „Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată”, a mai zis acesta.

„Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care criza climatică a plasat globul”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în statisticile oficiale, temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă.

Vorbim despre luna iulie a anului în 2016,  o perioadă aflată la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020. Un detaliu aparte ține de faptul că asemenea înregistrări privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte și că serviciul european Copernicus care se ocupă cu schimbarea climatică a estimat la rândul său în urmă cu doar câteva zile că luna iulie a acestui an a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Pământ.

De altfel, se întâmplă frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor. Din nefericire temperaturile ridicate au venit la pachet și cu probleme serioase.

ADVERTISEMENT

Au existat dezastre în mai multe țări din Europa, Asia și Africa. Vorbim despre incendii de pădure și vegetații puternice în Grecia, Turcia și sudul Italiei.

De asemenea, Siberia, regiunea cea mai nordică și mai rece a Rusiei, a avut parte și ea de incendii. În urma focului, fumul a fost degajat până la Polul Nord pentru prima oară în istoria documentată.

Un alt detaliu remarcat de specialiști a ținut de apă, una care a fost foarte foarte caldă. S-a întâmplat atât în Oceanul Atlantic, cât și în zonele din jurul Marii Britanii și Irlandei

ADVERTISEMENT