News

Luna iunie 2020 ar putea fi cea mai ploioasă lună din ultimii 60 de ani. Avertismentul ANM

23.06.2020 | 20:53
Luna iunie 2020 ar putea fi cea mai ploioasa luna din ultimii 60 de ani Avertismentul ANM
Cod Portocaliu de Furtună în Capitală!
ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizează că vom avea o vară a extremelor, o situație nemaivăzută în ultimii 60 de ani, furtunile fiind nelipsite timp de mai multe săptămâni de pe teritoriul țării noastre.

Dacă luna iunie 2020 a fost printre cele mai ploioase luni din ultimii 60 de ani, vara nu s-a terminat și vor alterna perioadele de secetă cu cele de inundație.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, agricultorii se plângeau că vom avea cea mai mare secetă din istoria modernă a țării noastre, peste 50% din recoltă fiind deja distrusă de vreme.

Vreme nemaivăzută în România, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani

Cu toate acestea, luna iunie este considerată cea mai ploioasă lună din ultimii 60 de ani, cu toate că a mai rămas o săptămână până vom trece în iulie.

ADVERTISEMENT

Mai bine de jumătate de țară e afectată de ploi, sute de oameni au rămas pe drumuri după ce gospodăriile le-au fost distruse de ape, existând chiar și persoane care și-au pierdut viața din cauza inundațiilor.

Mai mult, șefa ANM Elena Mateescu, nu are vești buneatunci când vine vorba de vremea din următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

„Această vară, cum am anticipat, va fi o vară a extremelor meteorologice, de la perioade mai călduroase, perioade lungi fără precipitații, cu secetă, iată, este a doua lună consecutiv în care înregistrăm cantități abundente de precipitații în aproape toată țara. Vorbim de o cantitate la acest moment de 115 litri pe metru pătrat la nivel național.

Având în vedere ce urmează până la sfârșitul acestei luni, putem să anticipăm că luna iunie poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 a lunii iunie, cu 129 l/mp.

ADVERTISEMENT

Înregistrăm și un record în ceea ce privește mesajele de vreme severă imediată, până în acest moment 62 plus cele de azi, al 5-lea cod a fost emis în urmă cu câteva minute pentru localități din jud Galați, fost prelungit al treilea cod roșu pe parcursul zilei de azi. Înregistrăm deja un record din acest punct de vedere, ceea ce până la urmă pune în evidență extremitatea fenomenelor meteo, violența acestora”, a explicat meteorologul, la Digi 24.

Administrația Națională de Meteorologie emite în fiecare zi coduri roșii sau portocalii de tip nowcasting, o situație nemaivăzută în istoria modernă a României.

ADVERTISEMENT
Tags: