Life

Luna, lovită de un asteroid. Momentul, surprins de un japonez. Când s-a întâmplat

Luna a fost lovită de un asteroid. Momentul a fost surprins de un astronom din Japonia. Când și cum s-a întâmplat totul?
14.03.2023 | 08:23
Luna lovita de un asteroid Momentul surprins de un japonez Cand sa intamplat
Când și cum a fost lovită Luna de un asteroid. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Luna fost lovită de un meteorit. Un astronom din Japonia, care lucrează la Muzeul orașului Hiratsuka, a imortalizat întreg momentul. Daichi Fujii a făcut înregistrarea publică, pe rețelele de socializare, și a fost văzută de milioane de oameni. Cum s-a produs totul?

Cum a fost lovită Luna de un asteroid. Momentul, surprins de astronomi. Când s-a întâmplat

Astronomul japonez a filmat meteoritul care a lovit Luna, chiar din propria sa locuință. El a explicat că acest corp ceresc s-a apropiat de craterele Ideler L și Pitiscus. Daichi Fujii este mândru de ceea ce a surprins, deoarece nu i s-a mai întâmplat până în prezent să fie martorul unei astfel de clipe, relatează IFL Science.

ADVERTISEMENT

Concret, evenimentul din Sistemul Solar a avut loc la finalul lunii februarie, pe data de 23, la orele 20:14 și 30 de secunde. După descrierea lui Daichi Fujii atunci când asteroidul a lovit Luna, s-a format un fulger imens, dar care doar cu un telescop se poate observa.

”Am reușit să prind cel mai mare fulger de impact lunar din istoria mea de observație. Aceasta este o imagine a fulgerului de impact lunar care a apărut la 20:14:30.8, pe 23 februarie 2023, capturată din casa mea din Hiratsuka. A fost un fulger imens”, a scris japonezul pe contul său de Twitter.

ADVERTISEMENT

Totodată, fulgerul a fost posibil fiindcă Luna nu are atmosferă și așa s-a produs un crater strălucitor. Lipsa atmosferei face și ca meteorii să nu fie văzuți cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unor instrumente astronomice profesionale.

”Din moment ce Luna nu are atmosferă, meteorii care se apropie de ea nu pot fi văzuți, iar în momentul în care are loc impactul se formează un crater, acesta strălucește”, a mai explicat astronomul Daichi Fujii, ce urmărește de ani buni ce se petrece prin întreg Universul.

ADVERTISEMENT

De altfel, asteroidul a fost, de fapt, un ”meteor”. Acesta se definește prin a fi, conform oamenilor de știință, un ”un corp de mici dimensiuni (poate fie de dimensiunea unui grăunte de nisip) din spațiu. Poate fi o mică bucată dintr-o cometă sau dintr-un asteroid”, informează scientia.ro

Pământul ar putea fi lovit de un asteroid în 2046, chiar de Ziua Îndrăgostiților

Dincolo de acestea, experții de la NASA au transmis de curând că în 2046 Terra va fi ținta unui asteroid. Acesta ar putea cădea pe Pământ chiar într-o zi de 14 februarie, când se sărbătorește la nivel internațional Ziua Îndrăgostiților.

ADVERTISEMENT

Din primele analize, s-a constatat că asteroidul ar avea o dimensiune de dimensiunea unei piscine olimpice. O șansă din 560 ar exista ca acest meteorit să aterizeze pe planeta noastră. Așadar, nu este încă nimic cert, dar asta nu înseamnă că nu se va analiza traiectoria lui în continuare.

ADVERTISEMENT