Luna rece va putea fi văzută pe cer înainte de Crăciun în România. Acest fenomen astronomic se produce o singură dată pe an, iar în 2024 va putea fi privit în doar câteva zile. Când însă?
Luna rece este ultima lună plină din 2024 și totodată a 12-a din an. Aceasta va străluci puternic pe cer anul acesta, pe data de 15 decembrie, alături de planeta Jupiter, după cum relatează Live Science.
La ce oră însă? Conform sursei citate luna va atinge oficial faza de lună plină pe 15 decembrie, la ora 4:01 EST. Ce este special însă anul acesta e faptul că pe lângă lună vor mai putea fi observate și niște stele strălucitoare, dar și planeta Jupiter.
Luna rece va putea fi admirată cu ochiul liber. Aceasta o să iasă în evidență destul de tare. Chiar și așa, cei care au un telescop se pot bucura de o priveliște spectaculoasă, urmărind totul mai îndeaproape.
De unde vine însă denumirea de Lună Rece? Aceasta răsare cu o săptămână înainte de solstițiul de iarnă din emisfera nordică, care aduce cea mai lungă noapte a anului. Totodată, ea mai este cunoscută și sub denumirea de Luna Nopților Lungi.
Mai există însă și alte denumiri precum Luna Derdelușului, Luna Brumei, Luna Zăpezii și Luna Făuritorului de Iarnă. În același timp, în istoria celtică, Luna rece mai este cunoscută și sub numele de Luna Stejarului.
Cum se va vedea luna pe cer pe 15 decembrie? În noaptea de lună plină, satelitul natural al Pământului va străluci sub steaua Capella din constelația Auriga și deasupra stelei Betelgeuse din constelația Orion, cu Jupiter vizibil în partea dreaptă.
Și după cum spuneam mai sus, ce este cel mai interesant pentru iubitorii de astronomie e faptul că Luna Rece coincide cu maximul ploii de meteori Geminide. Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale anului.
O veste proastă este însă că strălucirea lunii va reduce vizibilitatea meteoriților. Chiar și așa, priveliștea va fi una cu adevărat deosebită. Menționăm că următoarea lună plină va fi Luna Lupului, care va atinge faza maximă pe 13 ianuarie 2025.