Brigitte Sfăt este, la ora redactării acestui material, la sediul poliției din sectorul 2 al Capitalei, pe numele ei și al lui Florin Pastramă fiind emise și mandate de aducere în dosarul în care cei doi își riscă libertatea.
Afacerile lui Brigitte și Florin Pastramă nu par să fie tocmai curate, iar în pandemie, la fel ca și mulți alții, au profitat la maximum de cererea mare pentru măști.
Și, susțin anchetatorii, Brigitte și Florin Pastramă au decis să intre pe piața măștilor de lux, motiv pentru care ar fi pus în circulație produse sub branduri celebre precum Gucci, Louis Vuitton sau Fendi, dar pe care le-ar fi contrafăcut.
Culmea, ne-au dezvăluit sub protecția anonimatului surse oficiale, Brigitte și Florin Pastramă s-au denunțat, practic, singuri, în momentul în care au început să facă o campanie agresivă de reclame pentru site-ul (acum închis) prin intermediul căruia vindeau măștile pe care le prezentau ca fiind de firmă.
”www.mastidefirma.ro cele mai frumoase masti, brandurile tale favorite, le gasesti pe www.mastidefirma.ro , este situl meu, si mastile au preturi de la 14,5 lei la 49,9 lei”, anunța Brigitte pe contul ei de socializare, alături de o fotografie cu ea, Florin Pastramă și fiica divei.
Brigitte și Florin Pastramă, în urma mandatelor de aducere emise, au fost conduși la secția de Poliție pentru declarații amănunțite.
Și, susțin sursele FANATIK, li s-a sugerat ca declarațiile pe care le fac să fie cât se poate de… sincere, având în vedere că cei din Poliție le-au explicat că dovezile pe care le au împotriva lor sunt foarte solide, iar recunoașterea infracțiunii le-ar aduce un proces în care judecătorii ar putea fi mai înțelegători cu ei.
Mai mult, susțin sursele noastre, se pare că Brigitte și Florin Pastramă au vândut modele din măștile pe care susțin anchetatorii că le-au contrafăcut chiar unor polițiști, iar produsele cu pricina au fost verificate în amănunt.
Nu a trecut prea mult timp de când Brigitte, soția lui Florin Pastramă, avea mari probleme într-un proces, de această dată, civil pe care, de altfel, l-a și pierdut. Iar cel care a dat-o în judecată pe divă era nimeni altul decât celebrul designer Philipp Plein.
Mai exact, Philipp Plein o acuza că încalcă drepturile de proprietate intelectuală cu privire la produsele comercializate de Brigitte în magazinul pe care îl deținea, diva făcându-și, ani la rândul, reclamă folosind imaginea designerului și brandul acestuia, fără niciun drept.
Și, chiar dacă, după ce a cercetat cu atenție produsele pe care le vindea Brigitte și a ajuns la concluzia că ar fi fost originale, designerul Philipp Plein a continuat procesul pe care îl avea cu soția lui Florin Pastramă pentru ca acesteia să i se interzică să mai folosească brandul cu pricina în vitrina magazinului, care nu era, în fapt, distribuitor autorizat al casei de modă.
Conform legii, în cazul în care vor fi găsiți vinovați, Brigitte și Florin Pastramă riscă, la modul cel mai serios, să înfunde pușcăria.
Astfel, conform Codului Penal, infracțiunea de care sunt acuzați este pedepsită cu închisoarea și amenzi de până la 150.000 de lei.
Articolul 300 din Codul Penal Românesc, cel cu privire la punerea în circulație a produselor contrafăcute prevede, negru pe alb, pedeapsa cu închisoarea: ”Punerea în circulație a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenții se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.
Iar acest articol din Codul Penal este doar unul dintre cele care îi pune în pericol libertatea lui Brigitte și a lui Florin Pastramă, cei doi având de înfruntat și alte acuații cu privire la infracțiunile economice pe care le-ar fi făcut.
Cu mult timp în urmă, la începutul anilor 2000, Brigitte, pe atunci încă Sfăt, era acuzată de tâlhărie, motiv pentru care judecătorii au condamnat-o la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.
Ajunsă în penitenciarul din Timișoara, Brigitte Sfăt a executat doar doi ani din condamnarea primită, fiind eliberată condișionat după ce a organizat o serie de activități precum fitness pentru deținute și a lucrat, din greu, la bucătăria închisorii.
De curând, Comisia Europeană anunța că Parchetul European cercetează sute, chiar mii, de cazuri în care măștile puse în vânzare ar fi fost contrafăcute sau neomologate.
Mai mult, Anunța Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, zeci de milioane de produse necorespunzătoare destinate protejării împotriva COVID-19 – măşti, geluri, teste – au fost confiscate în decurs de peste un an în UE în urma anchetelor și că o serie de intermediari care au pus în vânzare produsele neconforme sunt cercetați pentru aceste infracțiuni.