News
notix pixel id

Luni, 29 noiembrie 2021, zi liberă! Cum vor recupera bugetarii orele pierdute. Update

Minivacanță de 1 Decembrie. Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis vineri, în ședință, ca și ziua de luni, 29 noiembrie, să fie liberă pentru români.
26.11.2021 | 15:12
Luni, 29 noiembrie 2021, zi liberă! Cum vor recupera bugetarii orele pierdute. Update
Minivacanța de 1 Decembrie mai câștigă o zi: luni, 29 noiembrie. Decizia, pe masa Guvernului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
26-11-2021
13:13

Guvernul a decis în ședință: luni, 29 noiembrie, zi liberă

Întrunit vineri în ședință, Guvernul Ciucă a stabilit ca luni, 29 noiembrie, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

S-a luat această decizie întrucât marţi, 30 noiembrie, şi miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii.

Pentru recuperarea acestei zile pierdute, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, potrivit planificărilor stabilite.

”Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese.

De asemenea, la solicitarea justificată a conducătorului instituției sau autorității publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii. 

Minivacanța de 1 Decembrie pe care o vor primi românii în următoarea perioadă va câștiga o zi în plus.

În ședința de Guvern programată vineri la Palatul Victoria, noul Cabinet condus de Nicolae Ciucă are în agendă o Hotărâre în acest sens.

Minivacanța de 1 Decembrie mai câștigă o zi: luni, 29 noiembrie. Decizia, pe masa Guvernului

În cursul acestei zile, Guvernul va aproba rectificarea bugetară. Înainte de ședință, prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de Finanţe să asigure continuitatea în activitate în vederea implementării rectificării, având în vedere acordarea unei zile libere pe 29 noiembrie.

ADVERTISEMENT

”Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Primul este proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 şi la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar, către CEC Bank SA.

Cel de-al doilea – proiect de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Nicolae Ciucă a precizat că Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre prin care 29 noiembrie 2021 este zi liberă.

”Pe data de 29 va fi zi liberă, în cuprinsul hotărârii sunt cuprinse o serie de prevederi care vizează întreprinderile şi unităţile de producţie cu foc continuu şi acolo se respectă prevederile prevăzute la nivelul fiecărui minister, fiecărei structuri în parte pentru asigurarea continuităţii lucrului.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ţinând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul Finanţelor şi ceilalţi miniştri care consideră că vor avea implicaţii referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte să-şi asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a precizat premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă, precizări privind implicarea miniștrilor în evenimentele de la 1 Decembrie

Tot vineri, premierul Ciucă a atras atenţia miniştrilor asupra modului în care se vor implica în pregătirile aferente ceremoniilor oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

ADVERTISEMENT

”Cel de-al doilea subiect este legat de modul în care fiecare dintre dumneavoastră veţi pregăti şi veţi fi implicaţi în activităţile pregătitoare şi cele care urmează a se desfăşura în ziua de 1 Decembrie, de Ziua Naţională, atât la nivel Capitalei, cât şi la nivelul fiecărui judeţ în parte, la nivelul fiecărei Prefecturi în parte, a afirmat Ciucă.

În finalul acestei săptămâni se va aproba şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la HG nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri