Sport

EXCLUSIV / Ionuţ Lupescu: “Iniesta n-a avut CONTRACANDIDAT”

România a fost prezentă la finala Ligii Campionilor la cel mai înalt nivel, cupa pentru cel mai bun jucător al meciului, Andres Iniesta, fiindu-i înmînată acestuia de directorul tehnic al UEFA,...
13.06.2015 | 00:03
EXCLUSIV  Ionut Lupescu Iniesta na avut CONTRACANDIDAT

România a fost prezentă la finala Ligii Campionilor la cel mai înalt nivel, cupa pentru cel mai bun jucător al meciului, Andres Iniesta, fiindu-i înmînată acestuia de directorul tehnic al UEFA, Ionuţ Lupescu. FANATIK.RO a discutat cu fostul director general al FRF, plecat din 2008 pe cai mari la forul european.

Sînge pe STADIONUL MORŢII! Apoi cea mai mare FARSĂ din istorie!

Alo, să trăieşti, Ionuţ… sau hola, ai vorbit în spaniolă cu Iniesta?
Nu, în engleză…

Cum a fost momentul? Pentru el, pentru tine…
N-ai să crezi, era emoţionat, ditamai vedeta… Aşa modest, chiar umil, nu-mi venea să cred, un caracter adevărat. Nu ştia cum să ne mulţumească…

Să „vă mulţumească”? Cîţi aţi fost în comisie? Şi cum l-aţi ales?
Facem asta an de an, la ambele finale, Champions League şi Europa League. Sîntem un grup de tehnicieni pe care îl conduc şi care desemnăm cel mai bun jucător al partidelor respective. Acum am fost eu şi cinci colegi. Mai trebuia să fie şi Sir Alex Ferguson, dar s-a îmbolnăvit şi n-a mai ajuns la meci. Eu sper că spectatorii au fost mulţumiţi cu alegerea noastră.

“A fost creierul Barcelonei”

A avut Iniesta unanimitate sau a fost vreun contracandidat?
Unanimitate. A fost cel mai important jucător al Barcelonei. Nu a pierdut nici o minge tot jocul, i-a pasat lui Rakitic la primul gol cînd 9 jucători din 10 trăgeau ei la poartă din poziţia respectivă, a ştiut cînd să accelereze, cînd să temporizeze, a fost „creierul” Barcelonei. A fost simplu de ales, nu ca anul trecut…

Cînd a întors Realul finala în prelungiri, cu Atletico…
Da, au egalat în minutul 93, pînă atunci jucătorul finalei era căpitanul lui Atletico, Gabi, chiar dacă golul fusese al lui Godin. După prelungiri trofeul s-a dus la Di Maria, care a făcut tot jocul Realului, mai ales în prelungiri.

Cluburile AU REFUZAT oferta ISB de 23,3 MILIOANE DE EURO + TVA!

Finala a trecut, fotbalul merge mai departe, cam şchiop după furtuna de la FIFA, cum s-a resimţit la UEFA, căderea lui Blatter, Michel Platini se bucură?
Prefer să-i pui întrebarea asta lui Michel Platini… Tot ce pot eu să spun este că scandalul ăsta afectează tot fotbalul mondial şi, implicit, şi pe cei care fac treabă bună, sînt foarte mulţi oameni devotaţi fotbalului şi neştiuţi de nimeni în structurile fenomenului, care, repet, au făcut şi fac numai lucruri bune.

Pierd Rusia şi Qatar campinatele mondiale?
Depinde foarte mult de dovezile pe care le vor scoate anchetatorii de la denunţătorul Chuck Blazer, de la Canover Watson, care s-a ocupat cu auditul la FIFA, de la Jeffrey Webb, vicepreşedintele FIFA arestat şi el, dar totul e posibil.

Liga 1 nu se vede de la Nyon!

Să revenim la oile noastre… fără nici o conotaţie! Cum se vede Liga 1 de la Nyon?
Nu se vede. Necompetitivă.

Chiar aşa? Nu te-ai uitat nici tu? A fost măcar tensiune şi dramatism pînă în ultima secundă…
Nu contează dramatismul. Aici contează doar valoarea. Ori valoare nu prea mai este. Fără supărare.

De ce?
Au dispărut echipe de tradiţie, Rapid, U Cluj, chiar Braşovul şi Oţelul, s-au depopulat tribunele. Nu mai este aceeaşi rivalitate, partidele sînt de slab nivel tehnic. Conducătorii se grăbesc să vîndă jucătorii prea repede, pentru un interes material rapid. Iar jucătorii nu sînt pregătiţi pentru acest pas afară. Şi clachează majoritatea. Poate e vorba şi de lipsă de valoare, pînă la urmă. Nici nu mai avem antrenori care să-i crească profesionist. Şi asta, normal, afectează şi echipa naţională.

EURO 2016. Miză uriaşă! Locul 6 în lume, cap de serie pentru Mondial!

Ai făcut praf Liga 1, dar de naţională, că tot ai adus vorba, ce zici? Mulţi titulari indisponibili… Ce şanse avem la Belfast?
Nu prea avem. Dacă se joacă în condiţii meteorologice normale, specifice Irlandei, cu ceva ploaie, şi nu va fi cald, nu avem chiar nici o şansă. Sînt mai puternici, chiar dacă nu sînt aşa de tehnici. Singurul lucru bun, ca să zicem aşa, ar fi că putem vedea pe ce ne putem baza în viitor dacă tot lipsesc atîţia titulari, să joace tinerii să-i vedem la joc. Şi fiind joc de calificare, şi un punct e bun dacă te califică…