Fotbal intern

“Mi se rupe sufletul cînd văd ce se întîmplă la Dinamo!”

Ionuţ Lupescu, în prezent şef al Comisiei Tehnice a UEFA, este dezamăgit de conflictul dintre Mircea Sandu şi Răzvan Burleanu, fiind de părere că imaginea României este grav afectată din...
05.06.2014 | 11:06
Mi se rupe sufletul cind vad ce se intimpla la Dinamo

Ionuţ Lupescu, în prezent şef al Comisiei Tehnice a UEFA, este dezamăgit de conflictul dintre Mircea Sandu şi Răzvan Burleanu, fiind de părere că imaginea României este grav afectată din acest motiv. „Probabil că vechea conducere simte că a pierdut puterea şi de asta aruncă săgeţi. Trebuie să îl lase în pace pe Burleanu. Ce mă uimeşte pe mine este faptul că ei uită că reprezintă fotbalul românesc şi, făcînd tot tămbălăul ăsta, deteriorează şi mai tare imaginea României. Una care este, din păcate, deplorabilă. Şi îngrijorător este faptul că nu numai conflictul dintre Mircea Sandu şi Burleanu face rău sportului românesc. Mai avem un Reghecampf cu Piţurcă, mai avem patronii de cluburi care ţipă ca din gură de şarpe pe la televizor. Sînt mîhnit de toate astea, că sînt român”, a spus Lupescu pentru prosport.ro.

“Mi se rupe sufletul cînd văd ce se întîmplă la Dinamo”

“Kaiserul” a vorbit şi despre situaţia în care se află echipa sa de suflet, Dinamo, club care a cerut intrarea în insolvenţă. “Nu mai ştiu exact care sînt datelele problemei la Dinamo, că nu am mai vorbit cu Negoiţă de foarte mult timp. Înţeleg că au apărut foarte multe datorii din urmă. Eu, în 2000, cînd am spus că managementul clubului Dinamo este pe o direcţie greşită, mi-au zis să plec, că nu am dreptate. Şi uite că nu a fost aşa. Nenorocirea asta vine după anii 2000, deci se pare că am avut dreptate. Îmi pare rău, mi se rupe sufletul de ce se întîmplă la club, că doar e locul în care am crescut”, a spus Lupescu.

“Ca să fii antrenor în România trebuie să faci compromisuri”

Fostul director general al FRF are încredere că Gîlcă va reuşi să demonstreze că are valoare pe banca Stelei. „Costel e un tip mai liniştit, aşa. E la prima experienţă de antrenor. Că a fost selecţioner la U17 nu prea se pune, e puţin diferit. Cînd vrei să intri în antrenorat, la echipele naţionale de juniori nu înveţi meserie. Te vezi foarte rar cu copiii şi pe o perioadă mult, mult prea scurtă. Dacă vrei să îţi faci meseria de antrenor, cred că îţi trebuie o echipă cu care să munceşti zilnic. Una e să faci asta, alta e să fii selecţioner şi să te vezi la fiecare două luni cu jucătorii. Plus că, să fii antrenor în România înseamnă să faci nişte compromisuri. Dar lui Costel i s-a dat o şansă la Steaua şi sînt sigur că o să facă tot ce depinde de el pentru a reuşi. Dacă a acceptat, înseamnă că ştie la ce se înhamă”, a spus Lupescu.

“Este o eroare imensă că am schimbat sistemul competiţional”

Lupescu este şocat de faptul că sistemul competiţional din Liga 1 s-a schimbat şi că vom avea 14 echipe din sezonul 2015-2016. “Burleanu mi-a spus, la Lisabona, că e posibil să fie 14 echipe în Liga I. Pf, nu pot să cred că a fost acceptată această propunere. După ce că aria de selecţie la echipa naţională este oricum una destul de mică, acum au mai fost tăiaţi încă 100 de jucători. Mă întreb, sindicatul ăla, AFAN, cum de a acceptat acest lucru? Chiar în halul ăsta au ajuns? Este, după părerea mea, o eroare imensă. Indiferent de ce mi-ai spune că Liga I se vinde mai bine cu patru meciuri Steaua-Dinamo, eu nu cred”, a spus Lupescu.

“Viitorul? Sistem cu 18 echipe!”

În opinia sa, Liga 1 ar fi trebuit să continue cu 18 echipe, însă după un sistem primăvară-toamnă. “Eu aş fi lăsat 18 echipe în Liga I şi aş fi jucat non-stop din martie şi pînă în noiembrie, inclusiv vara. Pentru că în iunie – august terenul e fantastic. E cea mai bună perioadă pentru fotbal. Lumea nu e în vacanţă, îi place să vină seara la meciuri, să mănânce seminţe şi să se ducă la o terasă după. Investeşti doar într-o nocturnă. Atît. Sistemul cu 14 echipe, play-off şi play-out, e făcut total aiurea, pe principiul lui <Domne, aşa se mai face pe afară, hai şi noi>. Nu a fost analizat din perspectiva României şi posibilităţilor ei. Am încercat să le explic oamenilor de la Federaţie despre necesitatea schimbării sistemului competiţional, dar isteţ, nu ca acum. Pe atunci, nu aveai cu cine să discuţi. Erau alte interese la mijloc şi oamenii de acolo nu vedeau în ansamblu dezvoltarea fotbalului românesc. Dar eu cred că ăsta este viitorul: sistem cu 18 echipe, jucat pe perioada verii, chiar dacă este cald. Dacă programezi meciurile seara, nu e nici o problemă. Cine vine iarna la noi pe stadioane? Cine vine în noiembrie? Cine vine în martie? Nimeni. Îi auzi pe toţi iarna că spun că au băgat încălzire, au dat zăpada la o parte şi gata, pot să joace. Păi bun, dar tu cu cine joci? Cu tribunele pline de zăpadă? Trebuie să le oferi condiţii spectatorilor dacă vrei să îţi vină la meci. Şi tu foloseşti exact lunile în care oamenii fug de ieşitul din casă. Eu spun că au greşit. Repet, mă îndoiesc că ăsta e viitorul”, a spus Lupescu.

“Mi-a stat inima cînd l-am văzut pe Karagounis cît aleargă”

Lupescu este foarte dezamăgit de ce se întîmplă la echipa naţională şi a dezvăluit ce l-a şocat la partida cu Grecia. „Dacă nici la Campionatul European din 2016 nu ne calificăm, avînd cea mai accesibilă grupă posibilă şi beneficiind de un format cum nu s-a mai văzut pînă acum, înseamnă că există o mare problemă la naţională. Noi ar trebui să gîndim altfel: calificarea la turneu, în condiţiile date, nu mai e o performanţă. Ea trebuie să fie făcută obligatoriu. Ideea e ce vei face la turneul final. În baraj, mi-a stat inima când l-am văzut pe Karagounis că, la 39 de ani, aleargă mai mult decît mijlocaşii noştri de 25-27 de ani. Nu am avut o ocazie de gol în 180 de minute, e destul de îngrijorător ce se întîmplă la naţională. Avem o mare problemă cu cei care joacă în străinătate. Nu au o educaţie sportivă, le lipseşte capacitatea tehnico-tactică. Conducătorii, cînd ai la cluburile din ţară, vor să îi vîndă cât mai repede, puţin le pasă că mai trebuie să crească, să se dezvolte, să înveţe. Banul vorbeşte. Şi hai să fim sinceri, e şi lipsă de valoare a multora dintre ei. Sînt supraapreciaţi la plecare şi abia după ai revelaţia că nu erau atît de buni pe cît ţi-au fost prezentaţi”, a spus Lupescu.

 

Tags: