News

Herr Lupescu şi tov. Burleanu, faţă în faţă. Bile albe, bile negre

Ionuţ Lupescu şi Răzvan Burleanu au pornit lupta electorală pentru fotoliul de preşedinte FRF. FANATIK.RO analizează „armele” celor doi candidaţi la şefia fotbalului românesc.
16.02.2018 | 21:54
Herr Lupescu si tov Burleanu fata in fata Bile albe bile negre

Ionuţ Lupescu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia FRF şi apele învolburate ale fotbalului românesc tind spre punctul de fierbere. Disputa cu actualul preşedinte FRF Răzvan Burleanu se anunţă deosebit de contondentă, fiecare dintre cei doi candidaţi fiind hotărâţi să nu „ierte” nicio fisură din programul celuilalt, din oferta electorală, din imaginea, până la urmă, a adversarului.

Cu ce vine nou Ionuţ Lupescu, după 12 ani în posturi de conducere din fotbal (5 ani la FRF, 7 la UEFA)? Cu ce vrea să convingă Răzvan Burleanu pe electori că este mai bine pentru fotbalul românesc (sau, până la urmă, pentru ei!) să rămână în funcţie după 4 ani contestaţi de majoritatea oamenilor de/din fotbal? Vorbim de ei doi pentru că, fără supărare, ceilalţi candidaţi, Marcel Puşcaş, Victoraş Iacob, Sorin Răducanu sau Adrian Teodorescu nu au nicio şansă. FANATIK.RO face o comparaţie a aspectelor care vor fi decisive pentru alegerea noului preşedinte FRF.

Carieră fotbalistică

Ionuţ Lupescu s-a născut pe 9 decembrie 1968, la Bucureşti şi este fiul regretatului internaţional Nicolae Lupescu. La numai 17 ani, în septembrie 1986 debuta în divizia A la Dinamo, într-un 4-1 cu SC Bacău. A jucat la Dinamo 4 ani, din care ultimul a fost cel mai bun, încununat cu eventul campionat+cupă, în 1990. Au urmat 8 ani în 1.Bundesliga, 6 la Bayer Leverkusen (cu care a câştigat Cupa Germaniei în 1993) şi 2 la Borussia Mönchengladbach. A revenit la Dinamo în 1998, cu care a mai câştigat un event, în 2000. După o „excursie” în Turcia, la Bursaspor, la începutul sezonului 2000-2001, s-a reîntors la Dinamo cu care a a mai luat o cupă. În octombrie 2001 a semnat cu echipa saudită Al-Hilal, dar după numai 5 luni a revenit la Dinamo, a mai cîştigat un titlu (2002), după care şi-a încheiat cariera de fotbalist. Carieră încununată cu 74 de meciuri pentru reprezentativa României, cu care a participat la 4 turnee finale majore, în cea mai bună perioadă din istoria echipei naţionale: CM Italia 1990, CM SUA 1994, CE Anglia 1996 şi CE Belgia şi Olanda 2000.

Răzvan Burleanu s-a născut pe 1 iulie 1984, la Focşani, şi este fiul fostului fotbalist Gheorghe Burleanu de la FCM Bacău. A jucat fotbal la nivel de juniori în paralel cu arbitrajul, iar la 19 ani, în 2003, a decis să renunţe la sportul de performanţă.

Studii

Ionuţ Lupescu a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, a făcut apoi un master în relaţii internaţionale şi şi-a luat licenţa Pro în antrenorat la Universitatea de Sport din Köln, în 2003.

Răzvan Burleanu a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti, urmate de specializarea în domeniul politicilor şi strategiilor de securitate la Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi Colegiul Naţional de Apărare, definitivându-şi studiile prin master şi doctorat în cadrul SNSPA. Fără să fie membru al vreunui partid politic, a lucrat succesiv în următoarele instituţii: Primăria Bacău, Parlamentul României (comisia juridică), Autoritatea Electorală Permanentă (controlul respectării legalităţii în procesele electorale) şi Administraţia Prezidenţială (în al doilea mandat al lui Traian Băsescu, consilier în cadrul Departamentul pentru minorităţi naţionale). Între 2008 şi 2014 a fost co-preşedintele Institutului European pentru Democraţie Participativă – Qvorum.

Carieră în conducerea fotbalului

Ionuţ Lupescu a început activitatea de conducător în fotbal la sindicatul fotbaliştilor AFAN. A schimbat „barca” şi a intrat în echipa lui Mircea Sandu, pe care îl contestase puternic cât timp lucrase la AFAN, fiind numit director general FRF în perioada noiembrie 2005 – august 2011. Atribuţiunile lui includeau departamentele juridic, internaţional, financiar, sportiv şi marketing. Mai mult, la începutul lui 2009, după ce a fost diagnosticat cu cancer la colon, preşedintele Mircea Sandu i-a predat toate atribuţiile lui Lupescu, inclusiv dreptul de semnătură şi numirea selecţionerului. În 2011 a plecat de la FRF la UEFA, consilier pe probleme de dezvoltare a fotbalului. În 2012 a fost promovat în fruntea Comisiei Tehnice UEFA, post din care a coordonat acţiunile forului continental în materie de antrenorat.

Răzvan Burleanu a fost preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal şi din 2012 preşedintele Federaţiei Europene de Minifotbal. Este de 4 ani preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, după ce în 2014 a câştigat alegerile, în „prelungiri” (turul 2), în faţa lui Vasile Avram.

Carismă

Ionuţ Lupescu aduce în alegerile preşedintelui FRF imaginea fostului fotbalist de mare performanţă, şcolit apoi şi integrat în structurile de conducere ale fotbalului, gen Franz Beckenbauer sau Michel Platini (lăsând la o parte ieşirea acestuia pe uşa din dos după acuzaţiile de corupţie, vorbim aici de imaginea francezului în perioada sa de ascensiune administrativă la UEFA). Cu o educaţie solidă din familie, elegant şi echilibrat, fără excese de limbaj sau agresivitate gratuită, se cunoaşte că a trăit 8 ani în Bundesliga, de unde a preluat seriozitatea şi profesionalismul tipic german.

Răzvan Burleanu este, de asemenea, un tip educat, cu verb, cu prezenţă de star de cinema, mereu elegant, mereu pus la 4 ace, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu sigur pe el, gata de replică, bonom, calm, cu un aer de superioritate îngăduitoare, care denotă cât de conştient este de valoarea sa, de poziţia sa. Şi-ar face un mare serviciu dacă ar ieşi mai des din şabloanele limbajului de lemn care aminteşte izbitor de politrucii anilor 50, mai ales că au fost ocazii în care a demonstrat că poate susţine orice discuţie „liber” de orice tipare, poate chiar excela în dibăcia de a mânui cuvintele.

Susţinere

Ionuţ Lupescu are în spate marea majoritate, scuzat să ne fie pleonasmul, dar este necesar pentru a întări afirmaţia, deci marea majoritate a oamenilor de la vârful fotbalului românesc. Coechipierii din Generaţia de Aur, Gică Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Dorinel Munteanu, Florin Prunea, Ciprian Marica, Basarab Panduru. Apoi fostul medic al lotului naţional Pompiliu Popescu (natural, după ce a fost dat afară de Răzvan Burleanu!), foştii mari arbitrii Ion Crăciunescu (a declarat că pleacă din România dacă iese preşedinte Burleanu!) şi Adrian Porumboiu, „statuile” dinamoviste Mircea Lucescu şi Cornel Dinu, foştii selecţioneri Victor Piţurcă şi Anghel Iordănescu sau fostul conducător stelisto-dinamovist Tică Dănilescu, majoritatea patronilor echipelor din Liga 1, cu Gigi Becali în frunte, dar, atenţie, nu toţi… Ca să-i amintim numai pe cei care şi-au exprimat public sprijinul lor pentru candidatura „neamţului”. Plus, foarte important, Gino Iorgulescu, Justin Ştefan, împreună cu toată suflarea LPF aflată în conflict deschis cu Răzvan Burleanu. Chiar dacă nu mai au funcţii în fotbal, trebuie amintit aici şi sprijinul foştilor preşedinţi FRF şi LPF Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, opiniile lor fiind încă ascultate în fenomen.

Răzvan Burleanu se bazează pe marea masă a votanţilor din fotbalul mic, preşedinţi de AJF-uri, care au depins şi depind de iubitul conducător, apoi reprezentanţii fotbalului feminin sau ai futsalului, dar şi unii foşti jucători cunoscuţi, cum ar fi Dănuţ Lupu de exemplu. Iar surpriza poate veni de la anumiţi conducători din Liga 1 de undeva din nordul Moldovei…

Echipă

Ionuţ Lupescu nu şi-a făcut, încă, echipa. Este unul dintre punctele sale slabe, alături de absenţa unui program sau absenţa din teritoriu, unde Răzvan Burleanu a bătătorit cărările, un mare atu al actualului preşedinte FRF. Ultimele două probleme, spune Lupescu, sunt ca şi rezolvate: „Pe 26 februarie îmi voi prezenta programul care arată ce trebuie făcut pentru fotbalul românesc. Sper să îi conving pe cei 260 de votanţi. Vreau să merg în ţară, să mă întâlnesc cu ei, să le spun cum văd eu lucrurile”.

Răzvan Burleanu are echipă, normal. Dar asta poate fi cu două tăişuri, având în vedere tovarăşii săi de „guvernare”. Radu Vişan este secretar general la FRF, adică premier, dacă federaţia ar funcţiona ca un guvern, dar omul este total absent din peisaj. A recunoscut că nu-i place fotbalul şi că nu se uită la meciuri! „Bodigardul” Gabriel Bodescu, altfel secretar general adjunct, este violent şi grobian, gata să înjure sau chiar să bată (!) pe oricine nu îl sprijină pe „domnu’ preşedinte”, derapajele sale fiind de notorietate publică. Florin Şari a intrat în organigrama FRF pe filieră politică, în martie 2015, ca manager de responsabilitate socială şi bună guvernanţă, este acum manager proiect pentru EURO 2020. Ştie toată lumea cât sunt de avansate pregătirile pentru marele eveniment, dar poate că nu este numai vina domnului Şari, altfel un nume foarte cunoscut… La fel ca şi al lui Virgil Paşcu, şeful Departamentului de Integritate şi Antifraudă din cadrul FRF. „Fost ofiţer cu funcţie de execuţie şi comandă în Ministerul Afacerilor Interne”, după cum se arată într-un un raport de activitate al FRF. Şi care, contactat de colegul de breaslă Victor Partan pentru un interviu, i-a răspuns jenant încercând să-şi ascundă incompetenţa. Singura sa calitate: este din Bacău, de unde este şi preşedintele Răzvan Burleanu. Sunt numai 4 exemple care atârnă greu la candidatura lui Răzvan Burleanu, iar ce atârnă, de obicei trage în jos…

„Îl susţin pe Lupescu, pentru că e momentul ca în fotbalul românesc să apară un om care este legat de acest fenomen şi este acceptat de marea masă a suporterilor. Nu spun că Burleanu nu a făcut treabă. Din punct de vedere administrativ a mişcat multe lucruri, dar e nevoie de un consens pentru a face performanţă la nivel de echipă naţională. Obligaţia Federaţiei este de a face din echipa naţională o echipă competitivă, care să participe la turnee finale. Ionuţ a trecut prin toate. Îl cunosc foarte bine, l-am promovat la 16 ani şi la 18 ani l-am pus căpitan. A jucat fotbal la cel mai înalt nivel, 6 ani în Bundesliga. A simţit şi ce înseamnă să fii antrenor, a plecat pe direcţia administrativă şi a reuşit, a avut momente foarte bune. La UEFA s-a comportat foarte bine, din moment ce Platini l-a propus şi l-a ales. S-a descurcat foarte bine, a reuşit să-şi facă prieteni şi colaboratori printre antrenorii europeni. A venit momentul să preia fotbalul românesc, Federaţia şi să o ducă mai departe” – Mircea Lucescu

„Această candidatură a lui Ionuţ Lupescu este o şansă mare pentru fotbalul românesc! Sper ca în ceasul al 14-lea, Burleanu să aibă bunul simţ şi să nu mai candideze. Ar fi o mare obrăznicie să creadă că mai are vreo şansă în faţa lui Lupescu la alegeri” – Cornel Dinu

„Fotbalul revine acasă. A fost plecat în exil în ultima perioadă şi închis cu nişte lacăte care ar trebui să dispară. Eu salut acest lucru. Candidatura lui Ionuţ Lupescu va domoli spiritele. Sunt ferm convins că va câştiga şi va fi benefic pentru fotbalul românesc pentru că are o imagine bună la UEFA. Îi doresc succes în noua funcţie de preşedinte al FRF” – Adrian Porumboiu

„Eu am lucrat cu Ionuţ Lupescu şi am văzut ce ştie. Nu e bun, e fantastic de bun! Era peste tot, ştia ce trebuie să rezolve încă dinainte de a-i cere eu atunci când erau acţiuni pentru echipa naţională. Eu am rămas impresionat încă de atunci cât de profesionist şi bun este” – Victor Piţurcă

„Eu, dacă iese preşedinte tot Burleanu, plec în SUA la fiica mea şi nu mă mai întorc în România!” – Ion Crăciunescu

„Răzvan Burleanu îşi cere scuze în numele altora, când, de fapt, ar trebui să-şi ceară scuze pentru că nu a făcut nimic pentru fotbalul românesc. Ar trebui să-şi ceară scuze pentru că timp de patru ani a dispreţuit legea română. Ar trebui să-şi ceară scuze că am ratat calificarea la Mondialele din Rusia pe mâna lui, prin aducerea unui antrenor care s-a dovedit că nu a avut nicio treabă cu postul de selecţioner. Ar trebui să-şi ceară scuze că a risipit bani pe broşuri, centre ilegale şi compensaţii pentru concedieri abuzive. În loc să contribuie la dezvoltarea fotbalului, l-a transformat într-un loc al demagogiei” – Justin Ştefan, secretar general LPF

„Dacă vii în ultimul moment şi-ţi anunţi candidatura, eu ce să înţeleg? Eu îl voi susţine pe Burleanu, nu mă vând. Eu, în locul lui Lupescu, nu plecam niciodată de la UEFA. De ce nu a venit până acum? A stat să-i garanteze altcineva că va ieşi preşedinte? Atunci să nu ne mai mirăm de jocurile de culise. Trebuia să facă un proiect. Pe ce îl votează lumea? Şi-a anunţat candidatura, dar nu ştim pe ce se bazează. Să-l voteze doar pentru că-l cheamă Lupescu? E rău Burleanu şi nu-l vor cluburile? Oricine ar veni în locul lui Burleanu va fi mai rău, chiar dacă îl cheamă Prunea, Lupescu sau Lupu” – Dănuţ Lupu