Se bate la titlu, dar e aproape de colaps: conturi golite!

Petrolul Ploieşti stă pe un butoi cu pulbere şi pericolul de explozie este iminent. Tensiunile au pornit de la bani şi au dus la formarea unor "bisericuţe" care riscă să transforme haita...
11.10.2013 | 18:02
Se bate la titlu dar e aproape de colaps conturi golite

Petrolul Ploieşti stă pe un butoi cu pulbere şi pericolul de explozie este iminent. Tensiunile au pornit de la bani şi au dus la formarea unor “bisericuţe” care riscă să transforme haita “lupilor” în teatru de război la toate nivelurile. Pe de o parte, există mari neînţelegeri între conducerea “găzarilor” şi cea a Primăriei, principalul sponsor al echipei. Vremurile cînd Dan Capră, patronul Petrolului, şi Iulian Bădescu, primarul urbei lui Caragiale, pozau fericiţi pe gazonul “Arenei Naţionale” după finala Cupei României nu mai sînt deloc de actualitate. Pe de altă parte, între Cosmin Contra şi jucători s-a produs un “scurtcircuit” cauzat tot de bani. Sau, mai exact, de lipsa banilor. FANATIK vă prezintă toate culisele scandalului cu iz de “implozie” care stă să se producă la Ploieşti.

Banii pe Bokila şi pe Grozav s-au “evaporat”

Petrolul a fost a doua cea mai activă echipă din Liga 1 pe piaţa vînzărilor de jucători după campioana Steaua. “Lupii” au vîndut jucători de 2,5 milioane de euro – pe Jeremy Bokila, contra sumei de 2.000.000 de euro, şi pe Gicu Grozav – pe 1.500.000 de euro, ambii la Terek Groznîi. Banii au ajuns în conturile clubului imediat ce s-au perfectat tranzacţiile, dar s-au “evaporat” la fel de repede. Şi acestea n-au fost singurele încasări ale clubului din ultima vreme. “Găzarii” au primit şi o parte din drepturile TV pentru sezonul în curs, au avut încasări şi la meciurile europene (drepturi TV şi bilete). Plus 1.000.000 de euro de la Primărie pentru cucerirea Cupei României. Dar în conturile clubului bate vîntul. Nu mai e nici un ban!

Jucătorii mai au de primit restanţe din sezonul trecut!

În ciuda faptului că în conturile clubului au intrat, fie şi pentru puţină vreme, sume importante de bani, jucătorii au încă bani de recuperat din salariile şi primele pentru sezonul trecut! Conform înţelegerilor pe care le au semnate cu clubul, jucătorii primesc contractele în “rate”, jumătate în fiecare lună, iar cealaltă jumătate la finalul sezonului. Pînă acum, fotbaliştii “lupilor” au primit doar prima jumătate şi, deşi a trecut aproape o treime din noul sezon, nu s-au încasat şi restul banilor pe sezonul competiţional 2012-2013! Mai mult, în sînul lotului există suspiciuni că favorizaţii conducerii ar fi primit restanţele, în timp ce majoritatea aşteaptă şi primeşte mereu acelaşi răspuns: nu sînt bani în conturi.

Şi primele au rămas doar pe hîrtie

Conform Regulamentului de Ordine Interioară, jucătorii aveau prevăzute anul trecut prime “stas” pentru meciurile din Liga 1, cîte 600 de euro punctul. Petrolul a strîns anul trecut 62 de puncte, astfel că suma maximă pe care o putea primi un “lup” integralist ar fi fost de 37.200 de euro. Aici, calculele sînt mai complicate, deoarece se iau în calcul şi minutele jucate de fiecare în parte. Cert e că nimeni din conducerea clubului nu le-a dat de cap acestor calcule, pentru că jucătorii mai au de încasat şi primele.

Contra sau pro Capră?

Antrenorul Cosmin Contra n-a marşat prea tare la plîngerile jucătorilor, fapt care a stîrnit suspiciunea acestora că tehnicianul s-a dat cu conducerea şi nu-i susţine să-şi recupereze banii. Se pare că tehnicianul şi staff-ul său sînt singurii “lupi” cu toţi banii la zi. Acest fapt a stîrnit mînia unor jucători şi prin Ploieşti se vorbeşte că sînt şi jucători care nu mai trag la fel de tare şi pe care nu i-a deranjat prea tare nici eşecul de la Mediaş, nici vreunul dintre egalurile cu echipe mai slab cotate.

Nou-veniţii, trataţi regeşte

Un alt motiv de scandal în vestiarul “lupilor” este tratamentul preferenţial de care beneficiază ultimii veniţi, mai ales că majoritatea au fost aduşi de Cosmin Contra şi sînt cocoloşiţi de acesta. Media salarială la Petrolul era în sezonul trecut undeva în jurul sumei de 8-9.000 de euro. Walter Fernandez, Juan Angel Albin, Pablo De Lucas şi Abel Camara au salarii între 12-15.ooo de euro lunar. Motiv suficient cît să stîrnească invidia colegilor. Mai ales că greul îl duc în continuare tot un Geraldo, un Hoban sau un Damien Boudjemaa.

www.rpressport.ro www.rpressport.ro

Pică înţelegerea cu Primăria?

Problemele de la Petrolul au ajuns şi la urechile principalului sponsor, Primăria Ploieşti. Edilul-şef din urbea lui Caragiale, Iulian Bădescu, nu a “digerat” prea uşor faptul că reprezentanţii clubului pun datoriile clubului pe seama Primăriei, care nu ar fi virat toţi banii, conform înţelegerii semnate între părţi şi nici faptul că din conturile clubului au dispărut multe milioane de euro strînse din vînzări de jucători, drepturi TV şi chiar cei de la Primărie. FANATIK vă prezintă cîteva pasaje din contractul semnat între Primăria Ploieşti şi Asociaţia Comunitară “Lupii Galbeni 2012”, drepturile şi obligaţiile părţilor şi, mai ales, unul dintre punctele încălcate de petrolişti care ar putea fi invocat de primarul Iulian Bădescu pentru a rupe acest angajament. La punctul 4.2.7. din capitolul referitor la drepturi şi obligaţii se menţionează clar: “Să aducă la cunoştinţa Municipiului Ploieşti transferurile de jucători efectuate de SC Fotbal Club Petrolul SA, pentru prima Echipă de Seniori a Clubului, participantă la meciurile din cadrul Campionatului Naţional de Fotbal – Liga 1”. 
“Să nu credeţi că antrenorul Contra l-a întrebat pe primarul Bădescu dacă îi aprobă, de exemplu, transferurile lui Fernandez sau Albin”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre şefii “găzarilor”.

Poate încheia contractul fără nici o compensaţie

Dorinţa Primăriei Ploieşti de a rupe contractul cu Petrolul este cît se poate de serioasă şi este posibil să se oficializeze la finalul anului. Primarul Iulian Bădescu vrea mai mult control asupra banilor investiţi în club, altfel va rupe înţelegerea. La articolul 5, încetarea contractului, există un alt punct care le dă fiori fanilor “lupilor”. Acesta prevede clar: “Municipiul Ploieşti îşi rezervă dreptul de a denunţa unilateral contractul, printr-o notificare scrisă adresată Asociaţiei, fără nici o compensaţie, dacă interesele locale şi naţionale o impun”.

 

contract 1contract 2 contract 3 contract 4