Alegeri 2024

Luptă între PSD și PNL la prezidențiale. Sondaj CURS: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele locuri

Sondaj CURS: luptă strânsă între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale. Pe ce loc ar ajunge Mircea Geoană
03.07.2024 | 19:02
Lupta intre PSD si PNL la prezidentiale Sondaj CURS Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca pe primele locuri
Potrivit sondajului CURS, Nicolae Ciucă se află pe locul doi în preferințele românilor, după Marcel Ciolacu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un nou sondat de opinie realizat de CURS arată că lupta pentru alegerile prezidențiale va fi una strînsă între președintele PSD, Marcel Ciolacu, care apare cel mai bine cotat, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, care se află la mică distanță. Surprinzător, Mircea Geoană, care se bucura de o susținere mare în sondaje anterioare, s-ar clasa pe locul trei. În premieră, sondajul CURS este primul în care apare și Elena Lasconi, care s-a lansat recent în cursa pentru Cotroceni.

Luptă strânsă între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Sondajul de opinie CURS arată că la alegerile prezidențiale se prefigurează o luptă strânsă între Marcel Ciolacu, președintele PNL, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, după ce ambele partide au obținut rezultate bune la alegerile locale din 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Mircea Geoană, care candidează independent, și care a beneficiat de o susținere constantă în ultimele sondaje de opinie privitor la prezidențiale, ar obține, potrivit sondajului CURS, doar locul trei. Deocamdată, nici social-democrații, nici liberalii nu și-au anunțat oficial un candidat la cursa pentru Cotroceni, la fel și Mircea Geoană.

sondaj

Sondajul de opinie realizat de CURS realizat în perioada  26 iunie-2 iulie, arată că liderul PSD, Marcel Ciolacu, este favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, Ciolacu ar fi creditat cu un scor de 30%. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, ar obține 20%, Mircea Geoană (candidat independent) ar obține 17%.

ADVERTISEMENT

Simion și Șoșoacă, la distanță

Președintele AUR, George Simion, este creditat cu 13%. Potrivit sondajului, pe următoarele locuri vin Elena Lasconi (Alianța Dreapta Unită), cu 9%, Diana Șoșoacă (SOS România), cu 6% și un candidat din partea UDMR, care ar obține 3%.

În privința alegerilor parlamentare, social-democrații conduc în sondajul realizat de CURS cu un scor de 35%. PNL ar obține 24%, AUR ar obține 15%, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) ar obține 12%, SOS România 6% și UDMR 5%.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, un sondaj INSCOP arată că majoritatea românilor își doresc ca viitorul președinte al României să fie un om politic independent de partide (54,4%). Potrivit sondajului, un procent de 38,7% sunt de părere ca viitorul președinte ar trebui să fie un reprezentant al unui partid politic.