News

Lupta pentru Primăria Chiajna, prezenţa la vot. PNL mizează pe actualul primar, trimis în judecată de DNA cu sechestru pe 22 de terenuri. Candidatul PSD amenință „caracatița locală” Update

În urmă cu patru ani, Mircea Minea, primarul localității Chiajna, a câștigat alegerile doar cu 50 de voturi în plus. Acum, trimis în judecată de DNA, candidează din nou
09.06.2024 | 14:52
Lupta pentru Primaria Chiajna prezenta la vot PNL mizeaza pe actualul primar trimis in judecata de DNA cu sechestru pe 22 de terenuri Candidatul PSD ameninta caracatita locala Update
Chiajna este una din localitățile disputate în aceste alegeri. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numită adesea și „comuna cu peste 100.000 de locuitori”, Chiajna face parte din rândul localităților din județul Ilfov unde lupta electorală pentru funcția de primar a fost extrem de disputată. Anul trecut, Cornel Zainea, tânărul candidat din partea USR a pierdut la o distanță de doar 54 de voturi de actualul primar, Mircea Minea, aflat în această funcție de 28 de ani. Dacă în urmă cu patru ani acesta candida având susținerea celor de la PSD și ALDE, acum el candidează din partea PNL. În plus, candidatura vine la câteva luni după ce a fost trimis în judecată de DNA. La fel ca la Voluntari, acolo unde sunt înscriși în lupta electorală 12 candidați, sau la Otopeni, unde sunt 7 candidați înscriși, Chiajna este poate cea mai bogată comună din țară, acolo unde în anii următori interesele imobiliare, deja prezente, vor fi și mai acute. Pentru Primăria Chiajna, opt candidați s-au înscris la aceste alegeri.

Update: Prezența la vot la Chiajna, după ora 10.00

La ora 15.00 peste 6.700 de alegători din Chiajna votaseră deja, ducând prezența la vot la peste 21%. Candidatul PSD, Dragoș Orheanu, a acuzat o serie de nereguli în mai multe mesaje postate pe pagina sa de Facebook. Acesta a acuzat că la Secția 172 unor alegători le-au fost oferite mai multe buletine de vot, iar la Secția 169, președinte și operatorul de tabletă au părăsit sala desigilând o ușa și fără să fi delegat drepturile. „Acum oamenii stau la coadă să voteze în timp ce sala principală are sigiliul rupt și secția de vot este nefuncțională”, a scris acesta pe Facebook.

ADVERTISEMENT

La ora 12.00 în comuna Chiajna votaseră 15,25% din numărul alegătorilor, adică peste 4.800 de alegători. Dintre aceștia, puțin peste 100 au fost votanți pe listele suplimentare.

Până la ora 10.00, la Chiajna se prezentaseră la vot 756 de alegători, puţin peste 10% dintre cetăţenii cu drept de vot.

ADVERTISEMENT

În Chiajna se află amenajate cinci secţii de votare, toate la Sala Sport “Concordia”, cea mai mare prezenţă fiind consemnată la Secţia de Votare nr. 162, unde au votat 260 de persoane, adică 14,37% dintre cei înscrişi pe liste. În acelaşi timp, la secţia de votare nr. 166 au fost doar 86 de votanţi, doar 4,20% dintre cei înscrişi pe liste.

Primarul cu 22 de terenuri, toate sub sechestru

La finalul lunii martie a acestui an, procurorii DNA au făcut o serie de percheziții la Primăria Chiajna, dar și la Școala Gimnazială Petru Rareș și grădinița de lângă. Din informațiile apărute în presă se pare că dosarul ar viza achiziția terenului pe care a fost construită școala. Zilele acestea, în campania electorală, actualul primar al comunei Chiajna se mândrește cu noua școală, construită de la zero. „Rămâi dedicat, rămâi motivat și nu uita că poți realiza orice îți propui!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, unde a povestit că noua școală a fost deschisă în septembrie 2023, cu 20 de clase pentru cei 1.000 de elevi și alte 10 clase la grădinița pentru preșcolari.

ADVERTISEMENT

Primarul Mircea Mina este în plină campanie electorală încercând să evite scorul strâns din 2020, când a fost extrem de aproape să piardă funcția în care se afla de 24 de ani. Pagina sa de Facebook e plină de anunțuri privind campanii civice de curățare a mediului, concerte în complexul din Parcul Dinamic, construit la marginea localității, dar și un program de controale oftalmologice pentru locuitorii comunei – cu 3.000 de persoane controlate și 5.000 de perechi de ochelari comandate.

ADVERTISEMENT

Primarul pare a fi într-o campanie intensă, pentru că în 12 mai îl vedem mutând campania electorală în curtea bisericii, acolo unde a participat, la invitația preotului, la sfințirea unei noi biserici. „Am convingerea că fiecare dintre noi a participat, măcar o dată în viață, la sfințirea unei biserici. Dacă nu ați izbutit până acum, vă îndemn să nu pregetați în a gusta din bucuria şi emoțiile inegalabile ale unei astfel de slujbe, de o rară frumusețe”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Mircea Minea, candidatul PNL la Primăria Chiajna
Mircea Minea, candidatul PNL la Primăria Chiajna

Ce nu va menționa primarul Mircea Mina în această campanie este faptul că fix în urmă cu un an, în mai 2023, DNA îl trimitea în judecată pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzat că ar fi cheltuit discreționar banii comunei pentru activitatea clubului de fotbal din localitate. Prejudiciul stabilit de procurori se ridică la 45 milioane lei, adică 9 milioane de euro, în perioada 2007-2021. Astăzi, această sumă reprezintă aproape o treime din bugetul comunei.

Comunicatul DNA conținea și o informație surprinzătoare. Procurorii anticorupție instituiseră sechestru pe 22 de proprietăți – terenuri și apartamente – ale primarului. Informația era surprinzătoare în condițiile în care în declarația de avere din iunie 2022 avea declarate patru terenuri, o casă de locuit și alte trei construcții – toate în Chiajna. Ce-i drept, în fondul de investiții de la BCR, deschis în 2007, Mircea Minea avea 2,7 milioane lei. Suma era chiar în scădere, în 2020, suma din acest fond era de peste 4 milioane lei.

După trimiterea în judecată, în declarația de avere din iunie 2023, apar nu mai puțin de 23 de terenuri, toate în comuna Chiajna, toate achiziționate după anul 1996, când a fost ales primar pentru prima dată. Dispar însă activele sale financiare, conturile de economii și fondul de investiții, chiar dacă niciun teren nu era cumpărat în anul 2022.

În aceste condiții, poate părea puțin surprinzător că numele primarului Mircea Minea a fost asociat cu mai multe scandaluri. Presa a scris despre legăturile lui cu clanul Iordan, nașul de cununie al primarului. Numele acestui clan apare atât în scandalul terenului nedeclarat de judecătoarea ICCJ, Lia Savonea, teren cumpărat împreună cu rudele primarului, dar și în campania din 2020, atunci când membri acestui clan ar fi bătut un consilier local PNL (atunci Minea candida cu susținerea PSD-ALDE).

Nu apar în declarația de avere a primarului Minea nici veniturile soției, administrator și acționar al firmei Euromond Impex Srl, firmă care în ultimii doi ani a avut un profit net de două milioane lei. Până atunci firma realizase un profit de cel mult 700.000 lei, iar în ultimii 7-8 ani, profitul net nu depășise 300.000 lei. În 2021 însă firma, cu activitate în colectarea și epurarea apelor uzuale, își lărgește domeniul de activitate (restaurant, baruri, pescuit, transport pasageri pe căi navigabile) și deschide mai multe puncte de lucru chiar în Dinamic Parc din Chiajna.

Apoi, numele firmei apare asociat într-un scandal cu moloz și deșeuri depozitate în lunca Dâmboviței, iar administrator și asociat în această firmă cu soția primarului este Caterina Popa, fost subprefect de Ilfov, condamnată la patru ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa.

PSD mizează pe un tânăr IT-ist

Cum PSD-ul a rămas fără propriul candidat, social-democrații s-au orientat către un tânăr IT-ist, Dragoș Orheanu, pentru Primăria Chiajna. Promisiunile acestuia? Atragerea de fonduri europene, reforma administrației și destructurarea caracatiței locale.

„Da, vom accesa fonduri europene și da, vom aduce performanța normalității în administrația locală din Chiajna‼️ Am adus oameni noi, curați, care nu au legătură cu actuala conducere și vom destructura caracatița locală”, anunța acesta într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook miercuri, 29 mai.

Orheanu este președintele PSD Chiajna, vice-președinte al organizației fiind tot un manager din industria IT, Claudiu Dordea, patron al firmelor din IT, Centrul de Soft.

Potrivit declarației sale de avere, Dragoș Orheanu a câștigat anul trecut în industria IT, de la firmele FintechOS, Microsoft și TechMahindra, suma de 492.000 lei. Acesta deține 7 terenuri intravilane, 10 apartamente și un teren cu spații comerciale, toate cumpărate după 2013. La bancă, are datorii de 665.000 lei.

„Mă angajez să aduc progresul și expertiza în serviciul comunității noastre, candidând cu viziune și determinare pentru funcția de primar”, spune acesta pe pagina organizației PSD Chiajna. Ultimele sale promisiuni vizează construirea unui spital și a unei biserici în zona Militari Residence.

Dragos Orheanu
Dragoș Orheanu, candidatul PSD este manager în IT

 

Un activist de mediu și un fost consilier local, candidații opoziției

Din partea USR, având susținerea Alianței Dreapta Unită, însă aparent fără cei de la Forța Dreptei, candidează la Primăria Chiajna Bogdan Ţucmeanu. Acesta este un cunoscut activist de mediu, fondatorul Asociației pentru Natură și Protejarea Mediului. În presă au apărut câteva articole și interviuri cu acesta în care povestește cum s-a mutat în Chiajna la începutul anilor 1990, atunci când comuna era o oază de liniște. Totul însă s-a transformat într-un coșmar ecologic, după ce în localitate a fost inaugurată o groapă de gunoaie, unde erau arse chiar și deșeuri medicale, după declarațiile acestuia.

„Am format o echipă la Chiajna și vă spun că vrem să conducem administrația bazându-ne pe rapoartele, opiniile și experiența specialiștilor pentru această comună. Am muncit să aduc aer curat în Chiajna, muncesc să aduc aer proaspăt în primărie”, declara acesta în luna martie, atunci când ADU îl desemna candidat la primăria comunei.

Candidatul USR deține o casă în Chiajna, un apartament moștenit în Brăila și un teren cu o casă de vacanță în Hunedoara. Nu are declarate conturi de economii, datorii la bănci, iar anul trecut a câștigat 56.000 lei, angajat al unei firme din Brăila. Soția sa lucrează la o grădiniță din Chiajna.

Bogdan Tucmeanu, candidatul USR la Primăria Chiajna
Bogdan Tucmeanu, candidatul USR la Primăria Chiajna

 

Se pare că pentru această primărie Forța Dreptei, partidul lui Orban aliat cu USR și PMP, merge pe propriul candidat, Daniel Florin Burtea. Acesta se află la a doua încercare de a ajunge primarul acestei comune, după ce în 2020 a candidat pe listele PMP. Există un clip online în care primește susținerea Ramonei Ioana Bruynseels, astăzi candidată pe listele AUR. Doar 159 de voturi a luat la alegerile din 2020. Acesta a mai ocupat funcția de consilier local, cel puțin în 2015 și 2016, ani pentru care se găsesc declarațiile sale de avere pe site-ul ANI.

În anul 2015 acesta ocupa funcția de director de marketing chiar la Concordia Chiajna, clubul de fotbal al localității. Acum, deși acesta vorbește despre experiența sa în cadrul unor companii din mediul privat, potrivit declarației de avere depuse în luna aprilie, anul trecut acesta a lucrat în Marea Britanie. Venitul câștigat a fost de 19.800 lire sterline, iar ca activitate menționează „curierat”. În declarația sa nu apar menționate niciun fel de bunuri sau conturi de economii.

În urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook, acesta a criticat modul în care funcționează Parcul Dinamic, spunând că primarul Minea este probabil proprietarul din umbră, promițând să schimbe total acest parc.

„Parcul Dinamic este un parc privat, amenajat nu se știe cât de legal, pe un fost domeniu public al comunei Chiajna. Proprietarul din umbră al acestui parc putem bănui, cu indicii puternice, că este chiar eternul primar al comunei Chiajna, cunoscut și pentru legăturile sale mafiote cu un clan violent din Roșu. (…) Acest parc a adus doar neplăceri localnicilor din satul Roșu. De când a fost inaugurat, vecinii au fost terorizați, în week-end, de muzica dată la volum maxim și de mașinile oaspeților care blochează căile de acces. Liniștea a devenit o amintire îndepărtată, iar primăria continuă să promită soluții care nu se materializează.

O familie care dorește să păstreze anonimatul a încercat să închirieze un ponton pentru pescuit, dar experiența a fost de-a dreptul dezamăgitoare. Deși copiii nu pescuiau, au fost taxați cu 400 de lei pentru întreaga familie. Pești nu erau, umbra lipsea, iar parcul de distracții și locul de joacă erau închise. Serviciile oferite sunt sub orice critică, iar personalul este extrem de nepoliticos și agresiv cu publicul”, este doar o parte din declarația acestuia cu privire la acest parc de distracții.

Burtea Florin, candidatul FD
Candidatul Forței Drepte are venituri doar din munca din UK

La fel ca pentru toți candidații, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și investițiile în educație, sunt obiective și în programul său de guvernare, dovadă că vorbim de probleme recunoscute de către toți candidații. Merită menționată însă descrierea pe care acesta o face propriului său partid, Forța Dreptei: „Așa cum îi spune și numele, această formațiune emană forță și direcția corectă: Dreapta. E ca și cum un boxer tânăr și bine antrenat ar da o directă de dreapta, cu forță, în nasul actualei administrații, îmbătrânită în rele și gârbovită de corupție”.

Candidatul AUR, patron de service auto și dezvoltator imobiliar

Candidatul AUR la alegerile pentru Primăria Chiajna, Duță Marius Mugurel spune că a fost crescut cu valorile tradiționale românești și spune că atuul său este dat de experiența în comerț și dezvoltare imobiliară. „Fiind născut în inima Bucureștiului și crescut cu valorile tradiționale românești, vin cu o combinație unică de experiență în comerț și dezvoltare imobiliară la candidatura mea pentru primăria Chiajna”, a scris acesta, pomenind și despre „un trecut scurt și în serviciul militar”, fără a oferi alte detalii.

Potrivit declarației de avere, acesta deține 3 terenuri intravilane și două case de locuit, fără însă a menționa și unde se găsesc acestea. La capitolul bunuri mobile, acesta menționează cinci autoturisme, dintre care 2 BMW-uri, și o motocicletă. Nu sunt menționate conturi de economii, iar ca venituri, menționează doar „vânzări”, și un salariu de 98.000 lei.

Pe profilul său de Facebook menționează că este director de vânzări și marketing la Marani Rezidential Srl, unde 50% din acțiuni sunt deținute de o anume Duță Ionică Marinela. Între 2020 și 2022 firma a avut un profit net total de 1,5 milioane lei, însă în martie 2024, firma a fost radiată.

New Forest Residential Srl, altă firmă unde acesta spune că este director de vânzări, este și ea radiată din septembrie 2021. Firma a fost activă între 2017 și 2020, iar asociatul unic a fost o anume Duță Didina. În cei patru ani de activitate, firma a avut un profit de peste 3 milioane lei, însă în ultimul an a ieșit pe pierdere cu peste 200.000 lei, fiind executată silit de creditori.

O altă firmă de imobiliare unde Marius Duță spune că este angajat este Damar Imobiliare, unde spune că lucrează ca director. Firma este radiată din mai 2018, iar Marius Duță apare ca asociat cu 50%. Firma nu a avut mari activități comerciale, în anul 2010 avea o cifră de afaceri de 15.000 lei.

Pe Marius Duță îl mai găsit acționar și în firma AMD Cave SRL, cu 50% din acțiunile societății. Cu domeniul de activitate „repararea autovehiculelor”, firma nu a avut venituri declarate, iar iunie 2023 a fost radiată.

Cu o asemenea experiență în afaceri, acesta vrea crearea unui „incubator de afaceri” în Chiajna. „Crearea unui incubator de afaceri pe plan local pentru identificarea din rândul cetățenilor a ideilor bune ce pot dezvolta localitatea”, este unul din punctele programului său de candidat.

Marius Duță și Cristina Romanescu, candidată AUR la consiliul local Chiajna
Marius Duță și Cristina Romanescu, candidată AUR la consiliul local Chiajna

 

Cine sunt candidații partidelor mici

Candidatul SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, este un anume Andrei Neacșu, care spune că este specialist în resurse umane, fiind profesor-antreprenor. În declarațiile de avere și de interese depuse odată cu candidatura acesta nu menționează niciun bun, apartament, casă sau autoturism, dar nici conturi bancare. Mai mult, acesta pare că nici nu este angajat. Ca venituri nu menționează decât 8.000 de euro, bani încasați de la firma Av Construct Building, pentru „freelance service”, și alți 10.000 de euro, donați de un anume Victor Pleak.

De altfel, candidatura sa este fantomă și pe paginile de Facebook ale partidului sau ale organizațiilor din Ilfov și Chiajna ale SOS Ro. Nici măcar Andrei Neacșu nu pare a avea cont pe această rețea de socializare, singurele postări fiind cu Diana Șoșoacă și Louis Lazarius. (Update. După publicarea materialului, Andrei Neacșu ne-a trimis o scurtă înregistrare cu el într-un eveniment de campanie și o captură dintr-un clip recent, distribuit pe pagina lui Luis Lazarus, filmat în Chiajna în care apare și el. Clipul poate fi vizionat aici.)

Un alt candidat la Primăria Chiajna, de această dată din partea Partidului Verzilor, este Dorel Mărgărint. La fel ca în cazul candidatului USR, și Dorel Mărgărint este unul dintre membri fondatori ai Asociației pentru Natură și Protejarea Mediului din Chiajna. Acesta a candidat la alegerilor pentru Camera Deputaților în Bistrița în 2016, și din nou în 2020, la alegerile locale. Pagina sa de Facebook arată că acesta este implicat în viața politică din Chiajna în ultimii ani, având mai multe postări cu privire la modul în care administrația locală cheltuie bugetul primăriei. De exemplu, în luna martie a anului trecut, acesta arăta că Primăria Chiajna a plătit pentru o singură ușă montată în noua grădiniță între 2.000 și 3.433 euro.

Potrivit declarației de avere depuse la BEC, acesta deține o parcare auto de 54 mp în Chiajna, dar și o casă de 200 mp. În plus, mai deține o casă în Boston, Statele Unite, cu o suprafață de 300 mp, pe care o închiriază. Casa aceasta a fost cumpărată în anul 1999. În conturi deține circa 150.000 dolari, dar și cărți în valoare de 10.000 USD și bijuterii de 12.000 USD. Menționează că lucrează ca director comercial, fără a preciza unde însă. Probabil este vorba de cele două firme ale sale unde este și administrator, Moldovița Trans Impex și Web Trading Office. Ambele firme au avut în 2022 un profit net total de sub 100.000 lei.

Andrei Neacșu (SOS.Ro), Dorel Mărgărint (PV) și Teodor-Iulian Pavel (POT)
Andrei Neacșu (SOS.Ro), Dorel Mărgărint (PV) și Teodor-Iulian Pavel (POT)

În final, ultimul candidat înscris pentru Primăria Chiajna este Pavel Teodor-Iulian, candidat din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT). Acest partid a fost fondat de către deputata Anamaria Gavrilă, aleasă în 2020 pe listele AUR, partid din care a demisionat și a pus bazele noii mișcări.

Teodor Pavel, de profesie inginer electronist, lucrează la o multinațională din Capitală, unde are un salariu puțin mai mic decât al actualului primar al comunei, iar din declarația de avere a acestuia aflăm că deține un apartamente de 60 mp în Chiajna și un teren în Dâmbovița. Economiile sale sunt investite în acțiuni, în special ale companiilor din SUA.

„Am decis sa candidez si sa ajut Chiajna sa se dezvolte cinstit, normal, conform Standardelor Europene. Astfel, doresc sa te întreb: Te-ai saturat sa Votezi cu aceiași politicieni?”, este mesajul cu care își prezintă candidatura.