News

Luptătorii anti-talibani se declară gata de sacrificiul suprem. Cine formează Frontul Național de Rezistență

Rezistența anti-talibană din Valea Panjshir a negat informaţiile conform cărora ar negocia predarea, catalogându-le drept propagandă.
25.08.2021 | 18:43
Luptatorii antitalibani se declara gata de sacrificiul suprem Cine formeaza Frontul National de Rezistenta
ADVERTISEMENT

Foști soldați afgani – mulți instruiți de trupele occidentale – și-au unit forțele cu miliția locală dintr-o bază din Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, și au jurat că sunt gata pentru sacrificiu și martiriu pentru a-i învinge pe insurgenți.

Luptătorii anti-talibani se declară gata de sacrificiul suprem. Cine formează Frontul Național de Rezistență

Grupul luptă sub steagul Frontului Național de Rezistență din Afganistan [NRF] și este condus de Ahmad Massoud, antrenat la  Sandhurst (Royal Military Academy Sandhurst, RMAS, cunoscută mai simplu ca Sandhurst, este academia militară a armatei britanice n.r.).

ADVERTISEMENT

Ahmad Massoud, în vârstă de 32 de ani, care a studiat și la King’s College din Londra, este poreclit „Moștenitorul leului” sau „Pui de leu” după tatăl său, regretatului comandant tadjic Ahmad Shah Massoud, un renumit comandant mujahedin cunoscut sub numele de „Leul din Panjshir” după regiunea pe care a condus-o și a apărat-o.

El a transformat Valea Panjshir într-un bastion antisovietic și anti-taliban.

Ahmad Massoud
Ahmad Massoud, conducătorul Frontului Național de Rezistență din Afganistan Foto: hepta

Talibanii au susținut luni că au recâștigat trei districte la nord de capitala Kabul pe care le pierduseră cu o zi înainte și au înconjurat Panjshir, ultima provincie care rămâne în afara controlului lor. Au susținut că negociază cu forțele rivale pentru a le asigura predarea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Ali Maisam Nazary, șeful relațiilor externe pentru NRF, a desființat afirmația pe Twitter, spunând că „nimeni nu va renunța la Panjshir și Ahmad Massoud va apăra Valea cu din toate puterile”.

Declarația sa a venit după ce Massoud a scris în Washington Post săptămâna trecută: „Indiferent ce se întâmplă, luptătorii mei mujahedini și eu vom apăra Panjshir ca fiind ultimul bastion al libertății afgane”.

ADVERTISEMENT

Duminică, luptătorii de gherilă înarmați – care ar fi ucis 30 de luptători inamici și au capturat alți zeci – au alungat talibanii din districtele Pul-e-Hesar, Dehe-Salah și Bano.

În timp ce talibanii au promis să își intensifice campania împotriva rezistenței, luptătorii au înconjurat luni seară Panjshir, în pregătirea atacului în cazul în care eșuează negocierile de pace propuse.

ADVERTISEMENT

Valea Panjshir nu a fost niciodată sub controlul talibanilor

Valea muntoasă Panjshir, cunoscută pentru apărarea sa naturală, nu a fost niciodată sub controlul talibanilor, parțial datorită tatălui lui Massoud.

NRF este cel mai proeminent grup de opoziție afgan care a apărut de când talibanii au capturat Kabul.

Având luptători de miliție și foști soldați guvernamentali în rândurile sale, NRF a înființat cuiburi de mitraliere, mortare și posturi de supraveghere fortificate cu saci de nisip în așteptarea unui atac taliban asupra bastionului lor, Valea Panjshir.

Luptătorii, mulți în haine militare de camuflaj, patrulează zona în vehicule Humvee și vehicule tehnice fabricate în SUA – camionete cu mitraliere montate în remorcă.

Mulți sunt dotați puști de asalt, grenade cu rachetă și walkie-talkie. Unii pozează pe vehiculele lor pe un fundal dramatic de vârfuri acoperite de zăpadă din vale, care începe la aproximativ o oră la nord de Kabul.

Valea Panjshir
Valea Panjshir Foto: Ahmad Sahel Arman/AFP

Valea – populată în primul rând de etnici tadjici – oferă puncte naturale de apărare, cu intrări înguste în printre munții înalți.

Pregătirile defensive sunt familiare pentru rezidenții Panjshir care au văzut că Massoud Senior împiedică multiple atacuri sovietice în anii 1980 și încercările talibanilor de a lua zona la sfârșitul anilor ’90.

Ahmad Massoud: Prefer să mor decât să mă predau

Liderul rezistenţei anti-talibane din Valea Panjshir a dezvăluit într-un interviu publicat miercuri de Paris Match că a jurat să nu se predea niciodată, dar că este deschis negocierilor cu noua putere din Afganistan.

Ahmad Massoud, retras în Valea Panjshir alături de fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh, care ar fi trebuit să preia guvernul după fuga preşedintelui, spune că mii de bărbaţi s-au alăturat mişcării sale din valea, care nu a fost ocupată niciodată, nici de sovietici, nici de talibani, când au fost prima dată la putere între 1996-2000.

„Aş prefera să mor pe câmpul de luptă decât să mă predau. Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud, iar capitularea nu face parte din vocabularul meu”, a subliniat el în primul interviu acordat după căderea Kabului în mâinile talibanilor.

Massoud a făcut din nou apel la susţinerea liderilor lumii, inclusiv la preşedintele francez Emmanuel Macron, exprimându-şi dezamăgirea că aceştia nu au răspuns solicitării lui de a-i trimite arme cu puţin timp înainte de căderea Kabului, la 15 august.

„Putem discuta cu ei. În toate războaiele au existat discuţii. Tatăl meu vorbea de fiecare dată cu inamicii lui. Să ne închipuim că talibanii sunt de acord să respecte drepturile femeilor, ale minorităţilor, democraţia, principiile unei societăţi deschise. De ce nu am încerca să le punem în vedere că aceste principii sunt în beneficiul tuturor afganilor, incluzându-i pe ei?”, a dezvăluit el.

„Nu-mi iese din minte greşeala istorică a celor pe care i-am rugat să-mi trimită arme în urmă cu doar opt zile, la Kabul. M-au refuzat, iar acum tot acel armament – artilerie, elicoptere, tancuri americane – sunt în mâinile talibanilor.”

El a solicitat ajutor din partea Franţei, Europei, SUA şi lumii arabe, argumentând că tatăl său a primit sprijin în lupta lui cu sovieticii şi talibanii în urmă cu 20 de ani.

„Talibanii nu vor sta mult timp la putere dacă vor continua ca până acum. Suntem pregătiţi să apărăm Afganistanul”, a dat asigurări Ahmad Massoud într-un interviu acordat duminică postului de televiziune Al Arabiya.

Pe lângă importanţa sa strategică, Valea Panjshir funcţionează şi ca adăpost, primind deja peste 1.000 de refugiaţi interni, printre care intelectuali, femei şi activişti pentru drepturile omului care se tem că pot deveni ţinte ale talibanilor.

ADVERTISEMENT