Lupte de stradă în Beirut, între protestatari și forțele de ordine. Oamenii strigă „Revoluție, revoluție”. 238 de răniți, 1 polițist a murit

Flaviu Popa   
în HotNews
08/08/2020, 22:51
Lupte de stradă în Beirut, între protestatari și forțele de ordine. Oamenii strigă „Revoluție, revoluție”. 238 de răniți, 1 polițist a murit
Proteste în Beirut. Foto: Hepta

Forțele de ordine libaneze au lansat gaze lacrimogene asupra manifestanților care încercau să intre în clădirea Parlamentului din Beirut, Liban.

Împotriva protestatarilor au fost folosite gaze lacrimogene, după ce aceștia au devenit violenți și au vrut să pătrundă în clădire.

Oamenii îi consideră vinovați de explozia din Beirut pe politicieni, pe care îi acuză de incompetență și corupție.

UPDATE: 22:52 / 238 de persoane au fost rănite și un polițist a murit în urma confruntărilor din stradă. Premierul propune alegeri anticipate, pentru a mulțumi oamenii.

63 de persoane sunt grav rănite și sunt internate în spital, unde primesc îngrijiri medicale, după ce oamenii s-au bătut cu forțele de ordine.

„Doar alegerile anticipate pot duce la ieşirea din această criză”, a spus Hassane Diab, premierul din Liban.

Revoluție în Liban, unde oamenii au încercat să intre în clădirea Parlamentului

Protestatarii scandează „Revoluție, revoluție”, în timp ce încearcă să îndepărteze barierele de protecție din jurul clădirii.

Mii de oameni protestează de mai bine de 48 de ore în Beirut, după ce Libanul a rămas fără cel mai important port.

Potrivit datelor oficiale, peste 80% din importurile din Beirut veneau prin acest port, iar acum libanezii se află în imposibilitatea de a mai face comerț cu lumea exterioară.

Peste 300.000 de oameni și-au pierdut casele în urma exploziei și au devenit o povară pentru guvernul libanez, care este total depășit de situație. Mai multe țări din lume au trimis diferite ajutoare umanitare spre Beirut, inclusiv România.

Explozia din capitala libaneză s-a soldat cu 150 de morți și 5.000 de răniți, conform unui bilanț provizoriu.

Deși inițial se lua în considerare ipoteza că explozia ar fi fost provocată de un atac terorist, realitatea e că autoritățile depozitaseră 2.700 de tone de nitrat de amoniu în condiții necorespunzătoare în portul din Beirut.

Din motive necunoscute a izbucnit un incediu care nu a fost stins la timp, astfel că imaginile cu explozia au reamintit omenirii de bomba atomică de la Hiroshima.

Guvernatorul din Beirut a comparat explozia cu bomba atomică, izbucnind în lacrimi. Experții consideră că explozia din Liban a avut 10% din puterea bombei nucleare de la Hiroshima.

Deflagrația din Beirut a avut forța de 1.500 de tone de TNT, la 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei.

Închide ×