News

Lupte în Sudan. Cum este implicat grupul de mercenari Wagner în războiul dintre generalii rivali

Sudanul, scena luptelor între două facțiuni militare rivale. Cum este implicat grupul Wagner, fondat de Evgheni Prigojin
24.04.2023 | 16:55
Lupte in Sudan Cum este implicat grupul de mercenari Wagner in razboiul dintre generalii rivali
Grupul lui Evgheni Prigojin (C) îl susține pe generalul Mohammed Hamdan Dagalo (St) în detrimentul generalului Abdel Fattah al-Burhan (Dr) Sursa foto: Reuters, Al Majalla / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Țara de importanță strategică din nord-estul Africii este mistuită de mai bine de o săptămână de lupte între două facțiuni militare. Sudanezii fug, iar multe țări își evacuează personalul – dar mulți oameni sunt blocați. Generalii rivali din Sudan au transformat un oraș de cinci milioane de locuitori într-o arenă pentru războiul lor personal, în care s-a implicat și grupul Wagner.

Sudanul, scena luptelor între două facțiuni militare rivale

În capitala Khartoum, focuri de armă au izbucnit în fața apartamentelor și rachete au zburat peste blocuri, blocând oamenii în casele lor, în timp ce rezervele de hrană se diminuează. La aeroport, fumul și flăcările se ridică în timp ce avioanele comerciale sunt atacate.

ADVERTISEMENT

Atât sudanezii, cât și străinii fug din zonele de luptă, dacă pot. Evacuarea personalului diplomatic și a Organizației Națiunilor Unite, pe cale aeriană și terestră, a fost intensificată în weekend. Trupele americane de operațiuni speciale de pe elicoptere au transportat pe calea aerului aproape 100 de persoane, majoritatea angajați ai Ambasadei SUA, din Khartoum duminică dimineața devreme, relatează The New York Times.

În timp ce doi generali cu o rivalitate de lungă durată își dispută dominația, confruntările dintre un grup paramilitar cunoscut sub numele de Forțele de Sprijin Rapid și armata sudaneză au reordonat orașul cu o viteză uluitoare. De asemenea, acestea au spulberat speranța că o țară care părea să fie pe cale să devină democratică va putea instaura în curând un regim civil. Chiar și o încetare a focului, în ciuda promisiunilor repetate, nu a fost posibilă până acum.

ADVERTISEMENT

Unde au loc luptele?

Cele mai multe lupte par să aibă loc în Khartoum, dar au fost raportate confruntări în întreaga țară – a treia ca suprafață din Africa, cu peste 45 de milioane de locuitori. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bilanțul civililor morți în urma luptelor a ajuns la peste 400 de persoane, iar peste 3.500 au fost rănite. Bilanțul real este probabil mult mai mare, spun oficialii.

În Khartoum, luptele blocat mulți oameni acasă, fără electricitate sau apă, iar medicii și spitalele spun că se străduiesc să facă față. Au fost raportate lupte în apropierea palatului prezidențial și încă nu era clar cine deține controlul asupra țării. Lucrătorii umanitari și diplomații, care au reușit adesea să se țină departe de lupta din Sudan în tensiunile din trecut, s-au trezit de data aceasta ținte.

ADVERTISEMENT

Cine sunt generalii rivali?

Liderul uneia dintre cele două facțiuni rivale principale este generalul Abdel Fattah al-Burhan, un comandant militar puternic care a fost ani de zile liderul de facto al Sudanului. Puțin cunoscut înainte de 2019, generalul al-Burhan a fost apropiat de conducătorul de lungă durată al Sudanului, președintele Omar Hassan al-Bashir, și a urcat la putere în urma tumultuoasă a revoltelor care au dus la înlăturarea liderului disprețuit de toată lumea.

Înainte de aceasta, generalul al-Burhan a fost comandant regional al armatei din Darfur, în vestul Sudanului, când 300.000 de persoane au fost ucise și milioane de alte persoane au fost strămutate în luptele din 2003-2008, care au fost condamnate la nivel mondial pentru încălcările drepturilor omului și pentru prețul umanitar.

ADVERTISEMENT

După ce civilii și armata au semnat un acord de împărțire a puterii în 2019, generalul al-Burhan a devenit președintele Consiliului de Suveranitate, un organism creat pentru a supraveghea tranziția țării către un regim democratic. Însă, pe măsură ce data predării controlului către civili se apropia la sfârșitul anului 2021, el s-a dovedit reticent în a renunța la putere; în octombrie anul respectiv, el și alți lideri militari au dat o lovitură de stat.

Principalul rival al generalului al-Burhan este generalul-locotenent Mohamed Hamdan, care conduce Forțele de sprijin rapid ale țării, un puternic grup paramilitar. De origine modestă, generalul Hamdan, cunoscut sub numele de Hemeti, a devenit cunoscut în calitate de comandant al faimoaselor miliții Janjaweed, care au fost responsabile de cele mai grave atrocități ale conflictului din Darfur.

În octombrie 2021, generalul al-Burhan și generalul Hamdan s-au unit pentru a prelua puterea în cadrul loviturii de stat, ceea ce i-a transformat efectiv în lider și adjunct al liderului Sudanului. Însă, în ultimele luni, ei s-au certat, ciocnindu-se în public și desfășurând în mod discret trupe și echipamente suplimentare în taberele militare din Khartoum și din întreaga țară.

De ce sunt multe alte țări implicate în acest conflict?

Sudanul se află chiar la sud de Egipt și se învecinează cu unele țări amenințate, de asemenea, de instabilitate. Există temeri că noul haos ar putea atrage aceste țări vecine. Într-un episod tulbure, forțele generalului Hamdan au capturat cel puțin 30 de soldați egipteni și șapte avioane de război la o bază aeriană din Merowe, la aproximativ 320 de kilometri nord de Khartoum.

Egiptul a declarat că soldații se aflau în Sudan în cadrul unui exercițiu de antrenament. O rudă a generalului Hamdan a declarat telefonic că soldații reținuți erau în mare parte piloți și mecanici de avioane care veniseră în Sudan pentru a efectua atacuri aeriene în numele armatei sudaneze. Aceste afirmații nu au putut fi verificate, dar evenimentele au evidențiat clar volatilitatea conflictului.

Deja, violențele s-au răspândit adânc în Darfur, o regiune din partea de vest a țării care, timp de 20 de ani, a fost chinuită de propriul ciclu de conflicte. În Darfur se află mai multe grupări rebele care ar putea fi absorbite în luptă și a fost, de asemenea, o bază pentru compania militară privată Wagner, ansamblul militar privat rusesc.

În ultimii ani, pe măsură ce Sudanul a trecut de la decenii de izolare spre democrație, Statele Unite au anulat desemnarea Sudanului ca stat sponsor al terorismului. În ultimele luni, o serie de oficiali străini de la Națiunile Unite, Uniunea Africană, Liga Arabă și Uniunea Europeană, precum și Statele Unite, au încercat să negocieze un acord între cei doi generali și i-au presat să permită o tranziție către un guvern condus de civili.

De asemenea, Rusia a avut interese în Sudan, unde grupul Wagner, afiliat la Kremlin, a consiliat guvernul dominat de militari și a obținut acces la operațiuni profitabile de exploatare a aurului. Rusia a făcut presiuni asupra Sudanului pentru a obține permisiunea de a permite navelor sale de război să acosteze pe coasta țării din Marea Roșie.

Cum este implicat grupul Wagner în războiul dintre generalii rivali din Sudan

Evgheni Prigojin, fondatorul faimoasei companii militare private Wagner, a oferit arme paramilitarilor care luptă pentru controlul Sudanului, potrivit oficialilor americani. Prigojin, care duce o campanie militară brutală în numele Rusiei în Ucraina, a declarat săptămâna aceasta că dorește pacea și s-a oferit să ajute la medierea între generalii rivali care se luptă pentru putere.

Dar oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizați să vorbească în public, au declarat că Prigojin intenționează de fapt să alimenteze luptele dintre cele două facțiuni militare din Sudan.

Grupul Wagner, care anterior a trimis în Sudan vehicule blindate și instruire în schimbul unor concesiuni lucrative de exploatare a aurului – a oferit arme puternice, inclusiv rachete sol-aer, paramilitarilor generalului Hamdan, au declarat oficialii americani. Până vineri, generalul Hamdan nu a decis dacă va accepta armele, care ar proveni din stocurile Wagner din Republica Centrafricană, au declarat oficialii.

Din 2019, Wagner și-a extins activitățile în Sudan, exploatând aur, explorând uraniu și furnizând mercenari în regiunea rebelă Darfur. După ce cei doi generali au preluat puterea în 2021, Wagner și-a intensificat parteneriatul cu generalul Hamdan, care a vizitat Moscova în primele zile ale războiului din Ucraina și a primit echipament militar de la grupul de mercenari.

ADVERTISEMENT