News

Luxul în care a fost găzduit Xi Jinping la Moscova. Apartament de peste 370 de metri pătrați, hammam și vedere panoramică

Xi Jinping a ales opulența apartamentului prezidențial al unui hotel deținut de chinezi la periferia Moscovei pentru vizita sa în Rusia.
22.03.2023 | 19:20
Luxul in care a fost gazduit Xi Jinping la Moscova Apartament de peste 370 de metri patrati hammam si vedere panoramica
Vizita lui Xi Jinping la Moscova a fost caracterizată de opulență Sursa foto: Pool photo Pavel Byrkin, Alexey Maishev / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cadrul mult așteptatei sale vizite de stat la Moscova, președintele chinez Xi Jinping a evitat hotelurile extravagante de cinci stele din jurul Pieței Roșii, optând în schimb pentru un apartament prezidențial într-un hotel deținut de chinezi la periferia nordică a orașului, ceea ce a forțat închiderea traficului pentru deplasările sale la Kremlin.

Apartament de peste 370 de metri pătrați pentru Xi Jinping

Hotelul Soluxe, situat în interiorul unui uriaș centru de afaceri chinezesc, cu un parc de 4,8 hectare în stilul Orașului Interzis, a avut marea deschidere anul trecut, după ce și-a schimbat proprietarul.

ADVERTISEMENT

Presa rusă a relatat că InterContinental Group, compania britanică din domeniul Horeca, ar fi trebuit să administreze proprietatea, dar după ce aceasta a părăsit piața rusă anul trecut, împreună cu multe alte companii cu capital occidental, lanțul chinezesc Soluxe a intrat în forță, deschizând primul său hotel premium în Rusia, relatează The Washington Post.

Apartamentul prezidențial cu șapte camere, situat la etajul 20 și care se întinde pe o suprafață de peste 373 metri pătrați, este dotat cu un living, o sală de mese, un bar, o bucătărie pentru majordomi, două dormitoare cu dressinguri, băi private și două hammamuri.

ADVERTISEMENT

Ferestrele dau spre grădina botanică și spre VDNKh, un vast spațiu expozițional construit în epoca lui Iosif Stalin pentru a prezenta și glorifica realizările economice ale sovieticilor. Presa de stat rusă a lăudat designul Soluxe ca fiind “o lectură modernă a ideilor Feng shui” și a remarcat că toate camerele au acces la televiziunea chineză.

Centrul de afaceri din apropierea hotelului este o manifestare fizică a legăturilor economice în creștere dintre Moscova și Beijing, deoarece majoritatea ocupanților săi sunt întreprinderi chineze implicate în comerțul bilateral, promovând Uniunea Economică Eurasiatică și strategia de dezvoltare a Chinei “Belt and Road”.

ADVERTISEMENT

Pentru a acomoda alegerea lui Xi pentru cazare, autoritățile moscovite au închis mai multe drumuri, inclusiv Prospekt Mira, un bulevard vital cu șapte benzi care leagă centrul de nord-estul orașului. Blocajele rutiere și prezența intensă a poliției au paralizat capitala în după-amiezile de luni și marți.

Presa rusă a salutat prietenia între popoare

O parte din acoperirea vizitei de către presa de stat rusă a evocat teme sovietice, în special doctrina Prietenia între popoare, care prevedea parteneriate mai puternice între națiunile comuniste.

ADVERTISEMENT

Luni, în timpul pauzelor publicitare, posturile de televiziune de stat au rulat citate ale lui Xi încurajând munca grea și pragmatismul, suprapuse pe muzică clasică emoționantă. “În această lume, trebuie să vă temeți cel mai mult de cei care doar vorbesc, dar nu fac nimic, de cei care au doar ambiție, dar nu au capacitatea”, a suna unul dintre citate.

La sosirea lui Xi, câteva zeci de persoane s-au adunat la intrarea în hotel ținând în mâini steaguri rusești și chinezești, precum și un banner stacojiu cu inscripția în chineză “[Salutăm] călduros vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia”.

Salutările exuberante au început de fapt la Aeroportul Internațional Vnukovo, la sud-vest de capitală, unde cele două avioane ale lui Xi au aterizat luni. În timp ce Xi pășea pe pistă, un reporter de la postul de televiziune de stat rus Rossiya-24 s-a bucurat: “Este o vreme minunată la Moscova astăzi; acesta este un semn promițător”.

Vizita lui Xi, trâmbițată în Rusia ca fiind evenimentul diplomatic de referință al ultimilor ani, a fost înconjurată de spectacol public, cu o acoperire mediatică neîntreruptă care a proclamat relațiile economice tot mai întrepătrunse dintre Rusia și China.

“Dragă prietene, bine ai venit în Rusia”

Punerea în scenă elaborată s-a desfășurat în sălile aurite ale Kremlinului. În cadrul unei întâlniri dramatice marți după-amiază, camerele de filmat i-au urmărit pe cei doi președinți în timp ce se îndreptau unul spre celălalt din părți opuse ale Sălii Sfântul Gheorghe.

Sala ornamentată, cu podele de marmură și candelabre de aur, este cea mai mare din Kremlin și este dedicată gloriei militare a Rusiei. Xi și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit în mijlocul unui mare covor roșu, zâmbind în timp ce își strângeau mâna, înainte ca fiecare dintre ei să își ia poziția – stând solemn unul lângă altul și flancați de steaguri naționale neobișnuit de mari.

Optica grandioasă, precum și cravatele roșii asortate ale liderilor, au transmis un mesaj clar: un front nou, puternic și unit împotriva Occidentului. Liderii au făcut eforturi mari pentru a se flata reciproc și a proiecta unitatea într-o serie de evenimente meticulos coregrafiate.

Xi este liderul mondial de cel mai înalt profil care vizitează Rusia de la invazie și a sosit pentru vizita de trei zile în timp ce luptele sângeroase continuau în estul Ucrainei și la doar trei zile după ce liderul rus a fost citat pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională.

“Dragă prietene, bine ai venit în Rusia”, i-a spus Putin lui Xi, după ce liderul chinez a fost întâmpinat cu un covor roșu și o fanfară militară.

Împreună contra SUA

Putin i-a spus oaspetelui său că China a fost subiectul “invidiei”, deoarece guvernul său a construit un “sistem foarte eficient pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului”. Xi și-a exprimat “profunda recunoștință” față de Putin și a spus că este “sigur că poporul rus va continua cu siguranță să vă sprijine ferm”, potrivit Xinhua.

Ei au stat lângă o mică masă lângă foc, un cadru mult mai intim decât sala extrem de lungă în care Putin a avut întâlniri tensionate cu liderii occidentali înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a zburat la Moscova în această săptămână, anunțat de Beijing ca emisar pentru pace în Ucraina. Cu toate acestea, summit-ul cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a demonstrat că prioritatea sa rămâne consolidarea legăturilor cu Moscova pentru a se apăra de ceea ce el consideră a fi o campanie îndelungată a Statelor Unite pentru a împiedica ascensiunea Chinei.

ADVERTISEMENT